Wednesday, 1 June 2011

Ayam untuk bbq

Assalamualaikum

Saja akak post entri perapan ni sebagai rujukan buat anak2 bila2 masa diorang nak buat bbq sendiri suatu hari nanti..Resepi ni ada macam2 versi.ada yang suka guna bawang,serai atau halia.ada juga yang guna western style tapi bagi akak cukup untuk yang simple macam ni..tak renyah dan mudah je..Akak marinade semua bahan2 ni pada jam 8 malam sehari sebelum bbq.
Memang lembut dan cepat masak bila kita perap lama2 kan?.alhamdulillah sedap dan makan dgn sos cili Thai dan juga sos bbq yang akak ambik resepinya di sini.terima kaseh pada kak norlie kerana sudi share resepi sos bbq yang sedap ni..



Chicken for bbq
by
anymz my kitchen

bahan2

Ayam- jika ayam bersaiz besar di potong 10-12-bersih dan ketepikan

akak cuma letak nama2 sos..jumlahnya nanti bergantung pada bilangan ayam yang you all gunakan ya

sos bbq perisa tradisional/pedas-akak guna tradisional
soa tiram
sos cili life
sos tomatao life
serbuk lada hitam
kicap manis
akak letak jugak sos lada hitam

Resepi untuk sos BBQ lihat DI SINI

8 comments:

CT Delima said...

As'salam kak anim

kak bakar ayam malam ni gak ker..? rumah kak anim kat mana, ct nak datang ni nak makan bbq ayam ni... hihihi

tr kasih kak anim kongsikan resipi ni. keluarga ct pun memang suka bab2 bbq ni. bolehlah amik resipi ni :D

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Kak Anim..kita pun suka BBQ ni..nak ikut KCt datang gak...

zarin said...

kak anim
saya dah amik resepi ni, nanti nk bbq dlm oven jek hihihi :-))

LinRosly said...

Assalamualaikum Anim....


Sodapnya nampak ayam BBQ tu...Kak Lin ambil resepinya yer Anim...Tq...Tq..Tq.

ijayuji said...

Salam kak animmm!! waaaa..lepas ni rancak ler akak bersilat kat dapo hihihi.... bbq tu mmg kita suke!!! nak2 dibakar bwh aranggg sedap bau asap dia tuuuu :D

Mas said...

mas klu balik kampung mesti buat bbq......
seronokkan kak....

kasihredha said...

nanti boleh buat ikut resipi akak ni :)

QasehSuci said...

nampak menarik dan mudah