Wednesday, 1 June 2011

Toy Baru


Assalamualaikum semua

Semalam akak dah janji kan nak tunjuk toy baru akak dan akak amat memerlukan bimbingan dari kawan2 semua untuk mengetahui bagaimana BM jenis ini beroperasi..

akak tak pernah gunakan breadmaker sebelum ini tapi akak sudah biasa melihatnya..Yang akak punya ni tidak ada setting doh..cuma tertulis start/stop je dan gambar roti/ayam.

Alhamdulillah,akak ke rumah adik yang tinggal di Seremban dua hari lepas.Kat rumah dia tu akak dok kecoh2 sikit, tentang hajat akak yang nak beli breadmaker kenwood..

Tetiba si adik bersuara..eh!kita adolah oven BM ni..

eh!yo ko?tak ponah nampak ko guna pun?..

memanglah tak guno kalau boli roti tu bukan ko lai sonang..

wah!..sonang boto hidup ko yo dik..dah lah guna dua org pembantu..akak tak suarakan ayat tu.takut pulak tiba2 adik menukar fikiran..

Terus je akak angkut oven ni masuk dalam kereta sebelum dia berubah fikiran dan seterusnya bila sampai aje rumah terus akak godek2 resepi dan decide buat roti resepi CMG dulu..dgn hajat hati kejap lagi nak keluarkan nak cuba buat bun jugak ala2 roti naik gitu tapi kesudahannya..akak tunggu punya tunggu,oven tu dok senyap sunyi je..tapi bila akak ke dapur semula beberapa minit kemudian tiba2 akak tengok lampu oven menyala dan mengeluarkan bau yang sungguh harum.macam bau kedai roti sebelah klinik Dr Chuah kat Tampin tu je..

Jadi soklan akak kat sini,sape tau macam mana nak guna BM oven jenis ini..
Akak tengah bengang betul ni..tadi masa naz datang,akak tanya gak dia kalau2 dia tau..aduh jawapan naz sama macam nieza jugak..tekan setting doh..payahnya tulisan doh pun tak ada kat situ..


12 comments:

Anna Qawina said...

wah kak nim..pestaim ni tgk...rasanya yg tpt uli tu sbijik cam BM kan..hantam labu jela kak..jgn meletop udah..hahaha*tak bley pakai punya suggt.ni*

anymz said...

to anna
memang awal2 akak dah reject cadangan ko ni ana..hahahaha

Nieza said...

alahai ciannya kak....yang style gini memang tak taula pula...biasa bm ada setting utk doh tu..kena rujuk pada yang arif ni kak jgn salah setting lak...tak leh ikut ckp anna tu....hehe

Kjee said...

kjee guna brand ini. elok sangat. fav my doter. apa masalah Nim? mungkin boleh bantu.

Kjee said...

setahu Kjee, kena tekan ikut nombor. buku dia tak der ker? kjee ada buku dan juga CD, awak kat mana? kalau nak boleh kjee fotostat buku tu dan pos.

Kjee said...

ok lupa lak. noxxa bukan brand kenwood tapi amyway. kalau nak tahu lebih lanjut, tanya kawan2 yang dealer amway.ah guna dekat 1 tahun. best giler!

Mama AA's said...

hehehe sya pun x pernah guna... bak kate adik akak boli layi sonang hehe

anymz said...

Terima Kaseh semua esp to kjee atas info ini..

Mas said...

ada juga yg pesen ni yerk..
nampak macam oven la....
mas pun tak tahu breadmaker jenis macam ni...
alhamdudillah..kak jee boleh bantu akak..

Rabiatun Adawyah said...

kak Anim, ni sama mcm tun punya..brand Noxxa dari Amway..harganya dalam $800++. Dah lebih 6 thn Tun pakai. pernah buat kek, roti, roti kek, grill ayam pun pernah.

Rabiatun Adawyah said...

klu akak nak buat roti, tekan kat bread tu, then pilih setting untuk doh (no 10). BM ni boleh setting time klu akak buat loaf..mcm klu akak nak mkn roti tu panas esok pg, akak kena setting kat time tu bila akak nak bake roti tu supaya ngam2 masa untuk akak nak breakfast nnt.klu nak guna ovennye tekan kat oven tu, pastu guna arrow atas dan bawah tu.

zul said...

Saya ada jual BM dgn bayaran bulanan yg sgt flexible. . Berminat call saya 011 1069 7775 Zul