Thursday, 2 June 2011

Crazy Chocolate Cake

Assalamualaikum semua
Ramai yang berpuasa hari ini ya.alhamdulillah..syukur..insyaAllah esok akan bermula lah 1 rejab untuk tahun ini..semakin pantas masa berjalan kan?
Akak buat kek ni petang tadi selepas confirm dgn Izah yang kek ni tidak menggunakan telur..senang sangat nak buat kek ni.semudah ABC..crazy chocolate cake..mmmm...love you like crazy lah zah...anak2 suka sangat..kita yang tua2 ni makan senja nanti lah nampaknya..kalau tengok pada teksturnya tu memang moist betul.terliur..cuma ainul komplen kenapa mak letak oren..haha..ainul memang tak suka cekelat perisa oren..wah!ada can dapat habiskan kek ni sorang2..memang dasar mak kedekut lah ni kan?...akak suka kalau ada cekelat atau kek perisa oren..
Maaf kalau gambar tidak memuaskan...sedang kumpul duit ni nak beli toy baru ..sebab camera tak masuk dalam wish list pada en suami tu hari..so kena lah korek tabung sendiri..huhu..camera tu makin uzur selepas balik dari PD..majuk agaknya takpat mandi laut..
Okeylah meh tengok resepi yang akak kopipes betul2 dari dapur IzahDaut..


CRAZY CHOCOLATE CAKE
by
anymz mykitchen



Bahan-bahan ( 18cmX18cm )

1 cawan / 120 gram tepung gandum
1 cawan / 180gram gula halus
3 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecil baking soda
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
1/3 cawan / 80ml minyak sayuran atau minyak masak
1 sudu besar cuka
1 sudu kecil vanilla
1 cawan air sejuk
1 sudu besar oren sunquick *saya tambah

Cara-cara

Dalam mixing bowl, masukkan semua bahan yang kering (tepung, gula, koko, baking soda, baking powder, garam). Gaul sebati.
Pastu, masukkan semua kandungan cecair, (minyak, cuka, vanilla, air) dan gaul sebati.
*Saya masukkan semua bahan cecair kecuali cuka. Gaul sebati. Last sekali baru masukkan cuka. Gaul sebati.
Masukkan dalam loyang yang dah disapu mentega/minyak sedikit.
Bakar dalam oven pada 180C selama 30 min atau hingga tester bersih bila dicucuk keluar dari kek.
Boleh dihias dengan frosting kegemaran masing2.

NOTE: Saya guna measurement cup untuk resepi ni. Kek ni sesuai diimakan begitu sahaja tanpa frosting, sebab dah cukup rasa manisnya. Terpulang dengan selera masing-masing

19 comments:

aLoY said...

wah.. mmg sedap kek ni.. da pernah buat.. senang n sedap. selamat berpuasa kak!!

Deliah's Deli said...

jgn mkn terus crazy sudah..hehehe..mlawak je kak :)

kak,bm yg kat bwh tu la sy teringin nk beli..dulu2 sy dgr citer kwn yg ckp bm dia blh uli n bakar skali rm400.cari2 x jumpa la plak..akak boli mano tu? sok gak den nk poie seromban :)))

Ummi said...

Aduuusss Anim...mengancam tekak Ummi jek tengok kek tuh...ada lg x...huhuu..mst kena buat sendiri nih! adeeeiii..

ijayuji said...

Salam kak anim! laaaaaaaa..kenapa tak mandikan ajerr atau campak terus kamera tu dlm laut! sure dpt yg baru! ahahahaha.. ni kompem makan tak crazy eak? sian ank2 kita kalau kita mkn terus crazy hihihi....

izahdaut said...

akakkk.. kalau kamere mandi skali kompkm terus merajuk... hahaha.

kak nim nak beli kamere apa? saya ada satu laman web yang dia teru buat perbandingan kamere apa ngan apa. nanti kite kontek kontek yo. pastu blanjo den gulai lomak rebung.

kek ni i likeeee... hubby den pun suko kek ni

Cik Ecah said...

dah dekat 1rejab dah esok kan kak...

kek coklat akak bestt la tgk...;D

Mas said...

mas dah lupa dah try ke belum kek ni...
nampak sedapp la kak...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

mesti sedap kek tu...

K.Nor said...

k.nim, kalau makan kek ni jd crazy tak? hehe

beli aje yg baru k.nim.. :)

ruggedmom said...

kak,
1) baling soda utk apa?
2) boleh tak kek bakar kita kukus?
3) apa gunanya coklat emulco?

jawab jgn tak jawab, dah lama musykil nih

kasihredha said...

kak,
sure bila dah makan kek ni...
crazy nak buat lagi kan :)

kakpah said...

memang crazy betul kek ekau nim..

Nur Ede said...

Assalamualaikum Anim..
Selamat berpuasa... rahmat nyerrlah..
teksturnya kek tu.. nampak moist jew.. niee mesti sodapp kan anim.. nanti akak nak cuba buat pulak la.. nak buat.. nak buat tapiii entah bila laaa... ngendeng yang anim buat ajew lah...

Nieza said...

alahai kak anim org yg tgk ni lagi crazy tau sabar jer posa-posa nengok kek cekelat ni...huhu nk blk la...hehe

Uncle Lee said...

Hello Anymz, hey....puasa month start already? That means another 4 weeks to hari raya?
I love this cake....you sure bila makan ta'jadi lintang pukang? Ha ha, just joke joke, ya.
Looks delicious.....

Ni da tentu masuk mulut satu nak tiga!
Ada lagi?
Have fun, keep well.
Lee

Ayu said...

Asslam kak anim,
crazy chocolate cake ni memang senang nak buat..very jimat, senang dan sedap..kita buat kat dalam paper cup buat hantaran anak sedara..

samalah anak kita pun tak suka dalam kek choklat letak oren..hhahah..

anymz said...

to aloy
selamat berpuasa dik.


to del
sesekali jadi crazy.hehe

eh!bm ni akak dpt pree je del.adik akak bagi..kat amway ada nih..


to ummi
dah habis ummi..sekelip mata je dah hilang.tinggal piring je nih..sedihnya.kita pun makan seketul je.kata tak suka rasa oren tapi habis gak di balunnya


to ika
akak ingat nak mandikan jugak camera tu..buat paneh hati jek..hehe

anymz said...

to izahdaut
sedap kek ni zah..anak2 buah akak cukup suka.rasanya nak buat lagi lah hari ni.maceh zah


to cik ecah
bukan nya best tgk je cah..rasa pun sedap.


to mas
terlampau byk sgt dlm list ke tu mas?sampai terlupa dah buat ke belum ya.hehe


to nazrah
memang sedap naz.tak rugi mencuba.


to nor
nak beli yg baru tu yg sakit nor.sept ni anak masuk belajar balik.huhu


to ruggedmom
alhamdulillah akak dah jawap kan?

anymz said...

to kasihredha
memang konpem nak buat lagi..memang best kek nih.berbaloi2.hehe


to kakpah
cubo lah pulak kak.sodap ni.


to nur ede
selamat berposa jugak kak.mmg mosit dan simple je..sedap pulak tu.tapi boleh kurangkan gula kalau tak suka manis ya kak


to nieza
crazy tgk kek ya nieza.hehe
sedap nieza.dah cuba buat belum?