Friday, 24 June 2011

Lauk pauk biasa-biasa aje

Assalamualaikum semua

Hari ni rasa penat betul..
Selepas en somi gi kerja,akak pulak bersiap2 utk ke sekolah anak2..kali ni en somi tak dapat ambil buku rekod anak2 ni sebab ada bbrp hal yang tidak boleh di elakkan..Agak2nya dlm hati anak2 ni berkata.."fuuuuuuh..legaaaaa"...lagi pun anak2 yang agak2 dah last ni biasanya tugasan itu banyak yang sudah akak ambil alih..umur pun dah nak masuk skim pencen..malas sikit lah gamaknya tu kan?..tak kisahlah kan..mak ke ayah ke,sama aje.

Selesai urusan di sekolah bebudak ni, terus akak ke pasar beli ayam..cadang nak buat ayam versi Love tu..tengok Nor dan Mas dah buat dah tu.mesti sedap.lagipun hari ni jumaat,rasa nak masak simple2 je sebab nak kejar waktu, nanti senang bebudak ni nak ke masjid...tetiba teringat pulak buah kuinin yang makcik Haksah bagi semalam..cadang nak buat lawa atau kerabu..sungguh tak sesuai.Ainul pulak cadangkan ayam tu di masak lemak cili api..huh!jemu lah nul..asek masak lomak je..terus akak goreng je ayam.

Selesai masak terus kemas dapur dan barang2 yang di beli tadi tapi tengok2 ada yang tertinggal..beras basmathi...aduuuuuuuuuuuh....lomah tul rasanya..start enjin kereta terus ke kedai tadi tengok elok je beras tu dok tersandar di satu sudut..pulang balik berpeluh2..air cond kereta pulak tak ada..gas dah habis.tunggu bangah balik dari negeri China biar dia aje yang buatkan..huhu..eh!tetiba rasa rindu pulak kat anak bujang sorang tu..

Hari ni masak besa2 je..resepi rujuklah kat tempat yang akak dah link kan tu ya..tak larat..mau titun jap..


Lawa kuinin
by
anymz mykitchen
ada penambahan disini..jangan lupa perah sebiji limau nipis/limau kasturi pun boleh


ayam goreng cara biasa2


sayur tauge kasar..


asam pedas ikan kembung tabur lada hitam
resepi kat SINI

21 comments:

noorsafone said...

Anim...meriah lauk Anim arini...yg tak tahan tgok lawa kuinin tu...mano dapek kuinin tu..kek Rombau ada ko?..asam pedas tu mengancam gak..

AZLITA AZIZ said...

kak... biasa2 apa ni kakkkkkk....
perut ita dah berbunyi krokkk krokkk tgk lauk pauk akak ni... menyelerakan betul kak...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak cayang..
walaupun akak kata biasa2 jer tp lauk2 tu dah cukup sedap dah tu akak...

Acik Erna said...

anim..goreng toge kasar..sodap e..ramai kengkawan akak heran..akak makan toge kasar ni..suko kepao e yo..bilo bole..akak siang kontot2 sonag nak makan kepalo e..
nim..kuinin tu..ado laie tak..sodap tu..buek pongat kuinin..adoi ai..dah teraso2 sodap e..

Acik Erna said...

'Kepalo' ish salah taip la.he he

Kak Rose said...

Anim.... lauk biasa2 yg sangat mengecurkan air liur... lg2 tengok lawa kuinin tu... perghhhh!!!

tun_telani said...

meriahhnyer lauk kak anim.. tun setakat masak satu ikan dan satu sayur je..
xpenah mkn lawa kuinin tun.. buah kuinin mmg cepat habis, hasben tun suka makan gitu je.

Naz said...

Kak Nimmmmm...oh tidak...Nak balik umah mak le sekarang..Nak gi makan kat umah akak eh..hehehehe...

izahdaut said...

kak nim..lauk biasa2 ni la yang sedap kak nim. lama tak makan taugeh kasar tu. sedapnya... eh sedap dah ni.. lawa kuini tu je pelik sikit..

Amie said...

anymz,
yg biasa2 tu laaa... yang rasanya luar biasa. Tak leh tengok toge kepala besau tu... tahun lepas masa raya amie beli di kg, nak masak tapi lupa.... menjelang raya toge dah buruk, hu huhuu... di sini mmg takde toge kepala besau tu... kena tunggu 2 bula lg nak blk kg...

Mas said...

biasa2 pun sedapppp tu...
mas klu biasa2..goreng telur jerk..kikikiki

anymz said...

to noorsafone
kek pasar rombau tu tak taulah kak..ini ado kawan yg bagi..dio ado pokok sendiri..banyak lak tu..sodap kan kak?..dah lamo tak makan lawa..setahun sekali yo dapek raso kan kak?..

anymz said...

to azlita
kalau org negori ni,bila takde masak lemak tu kira biasa2 lah ita..tak menggulai..masak asam je.lauk simple lah tu..hehe

anymz said...

to diana
takde masak lemak diana..kira biasalah ni..kedai yang jual santan tu tutup pulak hari ni.lari semua menu yg patut akak masak hari ni.

anymz said...

to acik erna
ha'ah kan kak.toge kasar ni kepalo dio tu yang buek sodap kan kak?se pun suko toge kasar..tapi anak2 kek rumah ni tak berapo nak goma..mujur toge kasar ni feveret se..boleh makan sensorang.hehe

anymz said...

to kak rose
menu pembuka selera tu kak rose kan?..menu bermusim namanya nih..

anymz said...

to tun_telani
kalau di n.sembilan bila tiba musim buah kuinin memang kitorang selalu buat lawa ni tun atau lebih di kenali sebagai kerabu kot..sedap. cuba buat..

anymz said...

to naz
wah!mentang2 5 min je dah sampai terus offer diri..hehe
wlecome2 naz..sentiasa di alu2kan..tak kisah datang je..buat cam rumah sendiri..ai like..lenkali kena buat umpan utk baby hani jgn bagi meragam..hehe

anymz said...

to izahdaut
lawa kuinin tu sedap zah..macam kerabu gak cuma dia tak letak belacan.letak hirisan cili hidup dan sili api je kalau suka..try buat zah.

anymz said...

to amie
ada org tak suka tauge besar ni kan amie..tapi akak suka sgt2.hehe

anymz said...

to mas
biasa2 tu sbb takde gulai masak lomak mas..hehe