Saturday, 26 March 2011

Asam Pedas Ikan Tenggiri

Assalamualaikum semua
Hari hujung minggu macam ni,semua makcik blog banyak outing(wah! cam dok hostel lak ayat akak ni kan)..betul dak?
Tak caya? cuba lah pi b/w mana2 blog semua sunyi sepi jek..
Hari ni tadi awal2 lagi bangah anak bujang akak yang nombor dua tu sound akak..mak,hari ni kalau mak masak asam pedas mak jangan letak caca marba ya..buat original asam pedas..muhaahha..sebelum ni bangah complain sejak mak ada blog mak suka letak macam2 dalam masakan.ada daun limau lah,ada belacan lah,ada tempoyak lah yang mana semua2 itu adalah menjadi kesukaan mak dan ayah bangah.maka hari ni akak masaklah masam asam kesukaan anak2..resepi dia simple sangat.main lebur je tapi dah air tangan mak kan,campak2 pun sodap..alhamdulillah


asam pedas ikan tenggiri
by anymz my kitchen

bahan2

1 ekor ikan tenggiri size sederhana-bersihkan dan di potong2
15 tangkai cili kering*
1/2 labu bawang besar*
5 ulas bawang putih)
semua bahan * di kisar
1 batang serai di titik
asam jawa
1/2 mangkuk air
asam jawa dan air di gaul bersama dan tapis
2 biji terung panjang atau bendir
sedikit minyak
garam secukup rasa
sedikit kunyit serbuk
1 kiub pati ikan bilis


cara

panaskan minyak dalam periuk
tumis serai dan bahan2 yang dikisar hingga naik bau
kacau dan tunggu hingga terbit minyak
masukan kunyit serbuk dan ikan
gaul mesra dan masukan air asam jawa
masukan juga garam dan kiub
bila sudah mendidih masukan bendir atau terung
kacau sebati
bila terung atau bendir sudah masak tutup api dan sedia untuk di hidangkan



lauk sampingan cencaluk


p/s belum sempat lagi nak balas komen n3 semalam
mlm2 nanti akak bw dan terus balas komen ya.

18 comments:

Mas said...

kak anim....sedapnya asam pedas..mas suka tau..
selalu buat kuah lebih sebab suka hirupp kuah tu..he..he..

NoorMasri said...

kegemaran saya ni kak....tak tahan tengok cencaluk tu rasa cam nak jilat je hahaha

izahdaut said...

asam podehhhh... den suko den suko.tapi kene cukup rasa la yang mcm dalam gambo tuuuu...kalau kat kedai cam cair2 cam tu tak best.kalau best pun asam pedas linda on tu ok ok la..

kak nimm..cencalok tu makan cemana.hehe..tak reti makan atau tak tau nak makan cemana

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
Kak Anymz saya datang ni. Rindunya. Betul le kak kalu weekend je rasanya cam kurang meriah je. Tapi nak buat cam mana saya la ni weekday cam dah tak sempat je nak merayau2 kat alam maya ni. Ni tengah cuba cari ruang pada hujung minggu pulak. Huahhh dah lamanya tak buat asam pedas. terliur gitu.

LinRosly said...

Assalamualaikum Anim

Sedapnya cencalok tu...Kak Lin baru buat cuti sekolah yang lepas sebb anak Kak Lin yg bongsu tu suka cencalok

ady said...

as-salam kak, sedapnya asam pedas tu kak...terliur tgk.. slurrrpp...:)

Cendana Kasih said...

pergh..gandingan mantap..cincalok ngan asam pedas..kecur air liur... kuah tu dipanaskan agak pekat2 sikit..pastu cicah lempeng..waaaa...tak sedo dunia makan...hehehe

Mak Qis said...

anak2 saya pun sama...komplen gtu jugak..hahaha...so kdg tuh kena la buat ikut mcm derang nak kan..
tapi asam pedas tuh mmg marbeles...

anymz said...

to mas
buat kuah lebih lepas tu buat pekat2 kan mas.esok kita wat lempeng atau cekodok cicah kuah asam pedas ni pulak..hehe


to noormasri
haduuuh..makan cencaluk ni hari ni yang buat akak makan bertambah2 tadi tau noor..


to izahdaut
kalau kedai asam podeh kat negori ni biasanya pokat2 zah..kalau kita poi melaka lagi ada mcm2 jenis asam podeh.kuah buat lebih, esok sarapan buat lempeng pulak..kekeke

haiiyakk cencalok pun ko tak tau makan ko zah..satu nikmat dunia ni zah...jumpa cencaluk mesti beli nanti akak ajar makan..mula2 suap ke mulot dulu..hehe

anymz said...

to kak sam
takpelah sam,dapat satu hari sekali jenguk alam maya ni pun jadilah.ini pun kira okay gak lah..dapat masak,dapat buat entri dapat blogwalking lagi tu..:)


to LinRosLy
cencalok ni leh makan bila2 masa kan kak LIn.buat pembuka selera.rugi ler si izahdaut tu tak gheti makan.hehe


to ady
esok hari minggu..buat lah asam pedas pulak ady.kalau masa akak kecik2 dulu kan,bila mak buat asam pedas,mesti dia buat telur masak kicap sekali..:)


to cendana kasih
ya betul tu noorma.asam pedas ni sedap di makan setelah bermalam kan?..esok tu kita buat lempeng atau cekodok cicah kuah asam pedas ni.


to mak Qis
anak2 punya selera kena lah ikut kan makQis.kalau tidak siapa nak perabihkan lauk pauk yang kita masak...hehe

Chik Mimi said...

kak sedapnya asam pedas tapi kat rumah ni kalau asam pedas tumis tak jalan nak yang rebus je dah tu ikan pulak sekor 2 je yang lain bendi ,ikan kena buat ikan goreng kalau idak mmg tak di layan,huhuhu sy ni apa pun hantam je

Umm Mymoonah said...

Looks very delicious.

Madam Sooyaree said...

Sedapnye!!! Bila lah saya dapat masak gini :)

zarin said...

sedapnya asam pedas ni. saya suka makan asam pedas tapi tiap kali buat tak pernah pas. sudahnya tiap kali nak makan asam pedas, kami ke ampang hihi :D
sedap asam pedas kedai pakcik tu

Naz said...

Kak anim... sedap lauk asam pedas tu... Pekena dengan cincaluk pulak.. Perghhhhh..Patahkan cili padi lebih sikit.. Yummy..

Nieza said...

Assalam kak anim, apa khabar kak?wah ada asam pedas yer ..silap semlm tak singgah mkn sini..haha weekend saya selalu off kak..en.hubby cuti mana leh nk ngadap lappy jer...ada driver utk keluar merayau2..hehe

HaSue said...

sedapnyaaa kakkk...tang bendi tu mmg penambah selera..huhu..
ni versi org nogori laa ni ek kak..den pun suko jugak nih..den makan sorg2 lah yo

inaku79 said...

Assalamualaikum...
Dah lama tak singgah sini. Akak sekeluarga sihat? Byk jgk tertinggal entry akak yg best2 ni. ada asam pedas, msk tempoyak, cencaluk....perrrhhhh....kecur air liur...hehehe... klu duk sebelah rumah akak ni mesti tergoda bau masa akak tgh masak...hehehe