Monday, 7 March 2011

Rendang Siam

Assalamualaikum semua.
wah!tengok di rumah kawan2 ada yang dah buat minum petang ya..masing2 ada yg buat kek,ada yang buat roti....roti?..ermm..sedapnya..makan roti cicah milo..atau pun boleh jugak makan dgn rendang siam nih..akak jumpa resepi di majalah mingguan wanita..suatu kelainan dalam masakan rendang dan rasanya tidak menghampakan.memang sedap di ratah macam tu aje..minta maaf pada gambar2 akak yang semakin kecik..lens camera ni memang semakin bermasalah..tengoklah rezeki tahun ni macam mana..hajat hati nak tukar lens tu memang ada tapi cuma tunggu masa yang sesuai..huhu



Rendang Siam
by anymz my kitchen
source:majalah mingguan wanita.


Bahan2

1/2 ekor ayam-di bersihkan dan gaul dgn garam dan serbuk kunyit
1 1/2 labu bawang besar- di kisar
4 biji bawang putih-di kisar
2 batang serai-di kisar
1 cm lengkuas-di kisar
10 biji cili padi-di kisar
5 tangkai cili kering-di kisar
3 helai daun limau purut
1/2 gelas kecil air asam jawa
sedikit belacan
garam,gula,sos tiram dan serbuk perasa(akak tak letak)




cara

Ayam di goreng separuh masak
Tumiskan bahan yang telah di kisar termasuk belacan
Gaulkan sebati kemudian masukan daun limau purut,air asam jawa,sos tiram,gula,garam dan akak gunakan 1/2 kiub pati ayam
Akhir sekali masukan ayam dan gaul bersama hingga betul2 mesra.
Akak biarkan kering sedikit dan akhir sekali akak perah sedikit limau nipis sebagai lazim makanan siam yg biasa kita makan.ada rasa2 masam manis masin..

11 comments:

Nieza said...

assalammualaikum kak, menarik resepi rendang ni...jauh mari resepi ni yer kak..tak pi siam pun leh mkn..hehe sedapnya kalau mkn ngan nasi himpit ni..:)

Zaliedana said...

Assalam n salam kenal kak..Dah lama follow n jenguk blog akak,tapi xpernah tinggal jejak,shy2 cat,ngee..Sedap nmpk rendang akak,nnti blh la try,utk rasakan kelainan rendang..

Kak Rose said...

wah anim, rendang lain dari yg lain... kena cuba ni nnti. terliur plak teringat nasik impit bak kata nieza tu!

Deliah's Deli said...

semerbak 1 rumah bau rendang ni kak lapar trus!:p~

Ayu said...

kak anim,
nampak sedap lah rendang ni memang boleh masuk list ni..sedap betul kak kita negeces ni..tengok cili dengana ayam lepas tu dihidangkan atas daun pisang waduh!!..berselera betul kalau dapat nasi or nasi impit..kita ambik dulu recipenya kak. thanks

kasihredha said...

kak anymz guna ayam kampung ke?
nampak sedap sgt

Mas said...

akak....ni ha mas hulur pinggan..
cedok la rendang yang sangat sedapp tu..
tengok jer dah terliur tau..he..he..

kakpah said...

umangai.. tu kau.. ghondang siam.
ghondang burma takdo ko. kehkeh..

bak lah sopinggan ha..

izahdaut said...

Kak nim.. Ado ko di kobar napo namo rondang ni siam? Bilo ditengok bahan lobih kurang samo jo kan... Ooo tak do kerisik bagai yo... Oo paham paham...

anymz said...

to nieza
ya..memang sedap.aroma masa masak tu lagi takleh tahan..ha'ah nieza cukup sedap di makan dgn nasi impit.nanti boleh try ya..


to zaliedana
laaaaa..kenapa shy2 cat..sila lah tinggal jejak.boleh kita bergurau senda selalu.cuba lah buat nanti ya..sedap..hehe


to kak rose
tu lah pasal kak..bila nieza sebut nasi impit tu kita jadi terliur betull.memang sedap di makan dgn nasi impit ni.


to Ayu
insyaAllah ayu,rasanya tidak mengecewakan..macam masakan2 siam yang lain jugak,ada daun limau,ada lengkuas,ada serai..dah boleh bayangkan bagaimana rasanya kan??..cuba lah..sedap sgt di tekak akak..akak ratah2 camtu je


to kasihredha
akak guna ayam daging je.tapi mmg perangai akak sejak dulu suka beli ayam size kecik sbb isinya lembut.biasa la anak2 ni suka kan tulang je..


to mas
akak ikut resepi mas.guna 1/2 ekor je sbb nak try tadi.menjelang petang akak tgk pinggan dah licin jadi tak dapatlah nak bagi mas...kena buat sendirilah nampaknya kan?..hehe


to kakpah
ghondang burma se lom jumpo lai resepi ee kak..sok kok dah jumpo se bg tau akak yo..hehe

anymz said...

to izahdaut
itulah pasal zah..pueh akak cari napo di panggil ghondang siam..
tak pulak di koba an.hehe

bahan2 semuo samo kan?..ha'ah takdo kerisik.tapi sodap zah..cubo lah..buek podeh2 lopeh tu panggil akak sefamily dtg makan..masak nasi lobeh sikit yo.anak akak ramai lelaki ni..hahaha