Wednesday, 30 March 2011

Lauk favourite en suami

Assalamualaikum semua

Baru hari ini akak dapat bersiaran semula.memang tidak dapat di nafikan kita blogger masak2 ni mesti mempunyai aset yang penting iaitu kamera..bila kamera kita menghadapi masalah maka mood kita pun mengalami masalah jugak.terima kasih pd nor@secubit garam,izahdaut,kasihredha,zaliedana (sekadar menyebut bbrp nama) dan kawan2 yang lain yang bagi sokongan pd akak utk terus berkarya kat sini..cewah..perasan femes tul kak anim ni kan?..
Sebenarnya utk pengetahuan semua..dua tiga hari ni akak ketagihan melayan cerita nurkasih di youtube..masa cerita tu tgh hangat di pasaran tidak sedikit pun terlintas di hati ni nak melayan drama melayu tu..bila akak di tinggalkan keseorangan baru2 ini terasa sunyi terus tangan ni gatal je type nurkasih kat keyboard..alih2 tau2..dah habis selesai 26 episode akak layan..
Masak memang tetap memasak..hari ini akak masak lauk kegemaran en suami..memang dia suka sangat lauk ikan kembong masak lemak cili padi dgn kacang panjang.meh kita tengok satu lagi resepi simple dari akak ya.



masak lemak cili padi ikan kembung dgn kacang panjang
by anymz my kitchen

bahan2

3 ekor ikan kembung-bersih dan ketepikan
20 ulas cili padi-di tumbuk
sedikit kunyit hidup-di tumbuk
1 keping asam gelugur
garam secukup rasa
santan segar rm 3-asingkan setengah cawan sebagai pati
2 cawan air

cara

masukan bahan2 yang di tumbuk bersama santan,air,asam gelugur dan garam
kacau hingga mendidih
masukan ikan dan kacang panjang
kacau lagi
tambah garam jika perlu
akhir sekali masukan pati santan
didihkan sebentar dan tutup api
sedia untuk di hidangkan


sambal ayam
anak2 makan sambal ayam.
ini lauk favourite anak2.


21 comments:

zarin said...

ahkakkkkk...cecepat saya datang nak tengok apakah lauk kegemaran en suami akak tu :D
hihi memang ibu ibu dan bapa bapa gemar masak lomak dan anak2 pulak mesti cari ayam masak merah kan ;-)

pssst, kak nanti leh dating ngan en suami menonton wayang citer nurkasih the movie plak ye kak :D

Sofea said...

sedapnye lauk pauk k.anim hari nii..nak pindah sebelah rumah akak lah..! hehe

Chik Mimi said...

masak lomak pun sodapkan kak

Cendana Kasih said...

Fuh..masak lomak cili api rupanyer...paberet suami saya jugak..tak kira la rencah kacang ke, terung ke, janji masak lomak, sume dia suka

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak nim..

kebetulan kak.. mlm td pun sy masak lemak cili padi ikan jugak.. resepi lebih kurang sama mcm akak.. cuma saya lebihkan cili padinya bagi kaw kaw..

FairyLilly said...

akak ni kan selalu bona masak lauk yang mak den selalu masak tau, ni yang buek terliur nih. Makan gulai tu, lopeh tu lotak kicap, ado lak samba belacan....bakal mak mentuo lalu mesti tak perasan hahaha.
Sambal ayam pun den suko gak. Lauk fevret my famili tuh, tapi abah tak suko sobab takdo kuah pulak

HaSue said...

ketagihan nur kasih ghupenyer yer kak..hehe..den pun x tgk laie citer tu..nanti2 laa tunggu lappy nih pulih bebeno..huhu..

betul tu kak..kamera elemen penting utk blogger mskn nih.hehe.mintak ayam sambal tu sikit..mcm dah lama je x makan ayam..pdhal baru 2 hari lepas melantak ayam..adeh

Nieza said...

salam winduuu kak anim...wah dah abis dh ke ceter tu...saya kalau dh start tgk movie memang susah nk stop...alamat tak berasapla dapur...hehe btw sedap nengok msk lomak ni kak...kalau lagi pedas lagi sedap ni..:)

Mas said...

dua2 lauk tu mas suka..
sedappnya....

Zaliedana said...

Assalam kak,rindunyer kat akak,tadi dah mai sini,dah taip komen,tenet nih mengong,ilang lak,tula bagi ok ckit,mai lagi sekali..Maceh kak sebut juga nama kita ya..Pstt akak sedap lauk tuh.mai lambat mesti dah abis kak mas ngan kak sue mkn kan..Ermm bini pak daut xnmpk lak rini..

LinRosly said...

Assalamualaikum Anim...

Menu menambathati suami...hehehe. Bagus3 sedap...

ady said...

as-salam kak
mabeles...lemak cili padi tu..tapi jgn lupa sambal belacan!!terliur tgk nie.

kak long said...

kak,ado sekali ari tu,tgk kek satu blog,dio masak lomak ciliapi ikan merah buh sorai,janggal raso ea,sbb omak tak ponah aja cm tu,laie pun yg org nisimilan masak lomak ciliapi ikan mano ado buh sorai kan?

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
nak yang kat bawah tu.

izahdaut said...

kikikiki.... kak nim..sihat ke? lauk gulai cam tu kan, teringat time dulu2.mmg makan lauk tu je la semata.letak kuah banyak2 tuang kicap.sedap sangat dah masa tu

kasihredha said...

kak,
sae suko masak lomak kacang lotak udang...passtu kalau tak habis, sae keringkan jadi rendang....fuhhh

Kacang & ikan kembungpun best gak..:)

Uncle Lee said...

Hi Anymz, saya pun suka ni. Ada lagi? Siap kan tiga pinggan nasi. I do magic, buat tiga pinggan lichin, ha ha.
I can practically get the lovely aromatic scents of your lemon grass here. Sedap best tu!
I think your hubby da makan tidur lelap, ha ha.
You are good!
Have fun. Oh ya, senang datang pondok saya.
Ada important announcement.
Lee.

anymz said...

to zarin
maap zarin lambat reply komen zarin ni.sibuk yang entah apa2.maceh jadi yang pertama singgah..
eh!ada nurkasih the movie ke zarin?bila tu?..bila tu?..hehe


to sofea
meh pindah sebelah rumah akak..ada tanah kosong nih..luas lak tu..dekat dgn kebun doyan lagi nih.hehe


to chik mimi
sape kata masak lomak tak sodap.meeeeemang nak kena lah org tu..hehe


to cendana kasih
nama pun org negori,masak lomak ni dah jadi lauk wajib kan?..cam org melaka lauk asam pedas.memang tak jemu makan..kdg2 ada mcm2 versi.hehe

anymz said...

to madiha
selalu akak lebihkan cili padinya tu diha tapi kali ni akak kurangkan sikit sbb si tukang masaknya mengalami sakit perut.takut makan2 pedas kang pedih hati lak.lagi pedas lagi sedap kan?


to fairylily
ha'ah yo lah lily,akak pun suko makan lauk ni dgn kicap.aposal lak agak eh tu kan?..ramai org kito kalau makan lauk ikan kombung ni mesti buh kicap.hehe


to hasue
baik ko tgk citer tu sue..memang best dan yg terbaik lah..akak dah jangkiti virus drama melayu tu ke ijahdaut.hehe


to nieza
ada 26 episode je nieza.akak tak ada anak kecik..jadi waktu siang akak boleh nonton direct.berenti utk makan dan solat jek.sekejap dah habis akak layan..mmg best lah citer tu..hehe


to mas
suka ya mas.dah habis dah mas.


to zaliedana
wah!patutlah debar2 je nih.ada org rindu2an kat akak ghupanya.hehe
bini pak daut tgh dok melangot depan laptop dia tu..nanti citer lah apa dia dok buat memeram kat ateh langit tu hah..hehe

anymz said...

to LinRosly
menu ni senang je kaklin.menu org malas nak pikir2 namanya.hehe


to ady
salam belacan?..oh tidak! ady oi..tgh garu2 sakan ni..takot nak makan.hehe


to kaklong
memang kan kaklong.selalu kalau bukan org negori ni diorang lotak macam2 dlm gulai..mungkin diorang takot gulai tu tak manih..kalau org negori kito lobihkan santan dan lado.adjust kek situ yang buek gulai tu jadi sodap kan?


to kaksam
tak boleh.gi sudahkan homework tu dulu.wakaka


to izahdaut
sehat zah..mmg lauk camni memang sedap makan dgn kicap kan?..tak payah tambah lauk pauk lain.


to kasihredha
memang kalau buat pekat2,bila kita panaskan semula boleh jadi rendang kak sebab santan tu dah keluarkan minyak..nanti jangan lupa buat dan post ke rombau yo.hehe


to uncle
hi there uncle...
thnx for dropping by .congrats to both grandpa and grandma to be..hehe

orleenn lyn said...

20 biji cili padi? X pedas sangat kew kak?