Friday, 1 April 2011

Kek Coklat kukus Munira

Assalamualaikum semua
Alhamdulillah masalah akak sudah selesai..camera ku sudah berfungsi dan hari ini insyaAllah dapatlah akak bersiaran seperti biasa..
Semalam dok anta msg kat mas duniaku bertanyakan tentang kek yang pernah hangat di pasaran suatu masa dulu...terimakaseh daun keladi mas..

Resepi akak copy paste dari rumah hana.tak sempat nak edit2 dah..

Akak buat kek ni sempena birthday wazir merangkap anak lelaki bongsu akak yang ke 17 tahun.
Happy birthday wazir..
Bila2 akak free akak post gambar wazir ya..ni dah tak sempat akak ada hal di luar..kejap lagi kawan akak dak yatie datang ambik.anak yang punya bday mak yang beriya2 nak outing..hehehe

Bye semua..see you all soon and thank you pada azhar anak bujang akak yang nombor dua sebab tolong selesaikan masalah akak dan jugak kepada nor dan suami kerana membantu jugak dlm proses membaiki camera akak tu..luv you all mmmmmuuuaaaah...


KEK COKLAT KUKUS MUNIRA

by anymz mykitchen
source:hana



Bahan-bahan
Bahan A
  • 1 cawan gula pasir - hana dan kak.noor letak 3/4 cawan aje
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu cair - hana gune susu segar
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 sudu kecil serbuk nescafe - resepi asal xde
;semua bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut. Matikan api dan rehatkan sekejap bila dah sebati.

Bahan B - di ayak
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder
Bahan C
4 biji telur - diblender (tapi kak.noor pukul hingga kembang) - hana juga
Cara-cara
  • Satukan bahan B dan bahan C ke dlm bahan A secara berselang seli dan gaul dgn senduk aje.
  • Bila dah sebati masukkan ke dlm loyang yg digris dan dilapik kertas kalis minyak.
  • Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Jgn buka pengukus semasa proses mengukus 45 min yg pertama takut kek jd mendap.



kek coklat kukus munira

17 comments:

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
Ini kek sangat sedap. Kak bgtau wazir tinggal kat saya 2 potong

K.Nor said...

alhamdulillah.. dah settle ya.. yg mana satu rosak? card reader ke memory card? opss tak lupa happy birthday buat wazir ya.. smoga dipanjangkan umur, menjadi anak soleh dan berjaya dlm apa yg diceburi..

Anna Qawina said...

hepi bday tuk ank akak yer..

kek tuh siap berstoberi lagik...bnyak tanam kak anim punya stoberi tuh? hehe

Zaliedana said...

Assalam kak,Epi bufday utk wazir,moga berjaya dunia akhirat n mnjadi ank yg soleh ya..Aboi kak nim,ank dia xklq,dia lak yg g meronggeng,hihi..Eh lupa nak bgtau,kek nih nmpk sedap lah,dahla da stoberi tenggek2 lak..

izahdaut said...

woo kek ni mmg best..texture dia lembut halus gitu.. best best..

slamat hari jadi buat wazir..udah beso panjangg..semoga menjadi anak yg soleh dan mencapai kejayaan cemerlang dlm kehidupan

kasihredha said...

Alhamdulillah kamera akak dah ok...!

Happy birthday unk wazir...semoga mjadi anak yg soleh.

Kek tu tak best kalau tak bagi2 tau kak....hihihi
Tak tahan akak mlihatnya...yummy2
Opppsss diet kak anymz camane ni??

mimiazie72 said...

happy birthday wazir,sodapnya kek tu nak pulak letak stoberi

ain (sweet thots) said...

happy bday buat wazir. moga jadi anak yg soleh ye. kak.. nak sket kek... kita x penah rasa lg kek munira ni ... hehe..

umi said...

menawan sungguh kek ni, tanda sayang emak pada anak bujangnya tu.. tahniah wazir, moga jadi anak soleh penyejuk mata ibu dan ayah. Amboi sakan kak anim outing ke mana tu..?

Mas said...

perhhhh...strawberi tu anngun jerk bertenggek atas kek coklat tu...
sedappnya..

happy berthday buat wazir..
moga menjadi anak yg soleh...
menjadi insan yang berjaya dunia dan akhirat...

Nieza said...

amboi kat anim berjln ke mana tu??..haha semlm saya yg keluar jln2 hehe btw sedap nampak kek ni lum ada kesempatan nk cuba ni....happy birthday to wazir semoga menjadi anak yg baik dan kebanggaan keluarga..insyaAllah.

ady said...

as-salam kak
sedap ga tengok kek akak tu ..rasa nak cuba tapi bila ya!!

anymz said...

to kak sam
memang sedap sgt2..
wazir kata tak boleh.acik kena buat sendiri..kihkih


to k.nor
ya alhamdulillah nor..mula2 ingat memory card yg rosak.merata bawak benda tu berjalan..semalam bawak ke kedai baru lah tau yg card reader tu yg rosak..
wazir kata terima kaseh acik nor..:)


to anna
akak kebas dlm handbag hana masa dia balik tu hari..tu yang banyak stroberi tuh..hehe

anymz said...

to zaliedana
amiiiin atas doa itu ana..
terima kasih kata wazir

hujung minggu ni kan ana..kena lah kluaq cari ilham..hehe


to izahdaut
sedap kan zah?.
wey dah habis ke belum tu?..lama sangat dah ni..balik..balik..jangan dok lamo2 kek rumah orang.haha

maceh kak izah kata wazir..kak ijah mudo laie wazir kata panggil akak lah mak..cian dia kalau wazir panggil makcik.cukup lah kak mas sorang yg panggil makcik.wakaka

anymz said...

to kasihredha
ya lah kak.sunyi sepi kalau blogger masak2 ni kehilangan elemen yang amat penting utk bersiaran..

terima kasih aunt kasih kata wazir..

diet akak berjalan dgn lancar..baru turun 4 kg..okaylah tu..dah tua..tak boleh nak turun drastik sangat kan?


to mimieazie
memang sodap..dah try buat belum?..cubalah

anymz said...

to ain
terima kaseh kak ain.kata wazir..aminnn atas doa itu..
ain kena try buat jugak..memang sedap..


to umi
amiiiin..terima kseh umi
sedap kek ni umi..try lah buat.
akak ke seremban kejap ada hal bab2 nak menguruskan badan nih..hehe


to mas
sakit pulak mata akak nengok stroberi kat kek izah tu hari..hehe

terima kaseh mas atas doa itu.


to nieza
insyaAllah nieza.amiiin

akak ada appointment dgn mayfair.body treatment tu tak habis lagi..ada dua lagi appointment nieza.sesekali maknya nak jugak berkepak kan?
try buat kek ni nieza..sedap


to ady
wualaikummussalam

cuba buat pulak ady..very the moist one tau.hehe

Ayu said...

Assalam kak anim,
kita datang terlewat ke?..
aduh sudah belated birthday rupanay...selamat hari lahir buat wazir ya..semuga berjaya dalam apa yang diceburi dan diberkati allah dunia & akhirat..

kek nampak sedap tu kak..dengan ganachenya tu wooow, culit sikit..ermmm sedap..!....