Sunday, 17 April 2011

Sarapan Pagi dgn Mee Goreng

Assalamualaikum
Alhamdulillah kembali bersiaran .semalam dan hari ini rasa sunyi sedikit kan?..memang macam ni lah keadaan blogger masak2 bila tiba setiap hujung minggu..
sibuk melayan suami dan anak2..masa untuk melappy kena di kurangkan..sebab sibuk di dapur atau keluar berjalan2 dgn family and friends..

Bercakap tentang keluar dgn kawan2,rasa2nya sudah agak lama aktiviti itu akak tak buat...akak sudah mendapat keizinan dari en suami untuk keluar minum2 dan makan2 dgn kawan2 akak di KL nun..insyaAllah sehari dua ni ingat nak cari masa untuk melayan diri sendiri...
Pagi ni akak buat mee goreng je sebagai sarapan..anak yang sulong ada balik jadi sarapan nya agak berat sikit lah..selalu makan oat atau cornflakes je.(kes jaga timbang)
meh layan resepi mee goreng yang paling simple dari akak.




mee goreng
by
anymz mykitchen

bahan2

1 bungkus mee kuning
1/2 genggam ikan bilis-di rendam sebentar*
8 ulas cili kering*-di rendam dgn air panas dan bila dah kembang toskan
3 ulas bawang putih*
2 ulas bawang kecil*
1 mangkuk kecil udang size sederhana besar-buang kulit tinggalkan bahagian ekor je
1 ikat sawi-di potong kecil
1 mangkuk tauge
sedikit kicap manis
sedikit sos tiram
sedikit sos tomato
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng

cara

panaskan minyak
bahan2 bertanda * dikisar dan tumis bahan2 kisar sehingga terbit minyak
masukan sedikit garam jika suka tapi hati2 dgn penggunaan sos kerana sos tiram juga masin.
masukan udang
masukan sawi dan kacau
masukan mee dan semua jenis sos dan kicap
kacau sehingga mee masak dan masukan tauge
tutup api dan sedia untuk di hidangkan

mee goreng
selain udang boleh juga menggunakan bahan perencah seperti daging ayam,daging,fish cake/ball,sotong dll tapi akak hanya guna udang sebab itu aje stok yang ada dalam rumah.


5 comments:

Nur Ede said...

Assalam Anim...
Sedap tu... ada telur mata lembu lagi.. waduss singgah tengah lapo pulak nie... ada lagi tak.. animm..

Kak Rose said...

Salam Anim, wa kalau dapat sepinggan ni dah leh skip lunch dah... nampak yummy!

inaku79 said...

saya mmg suka jer mee goreng...nak2 klu ada keropok...huuuuuuu....mmg makin laju la suapan...hehehe...

emh, bila la saya pun nak termasuk dlm golongan 'menjaga timbang' ni... hehehe...

Naz said...

Kak nim oooo Kak nim... Mee goreng ado layi tak??

anymz said...

to nur ede
akak singgah masa tengah lapo memang semuanya nampak sedap kan kak??


to kak Rose
takde maknanya kak..hubby saya,makan dua pinggan..time lunch tetap nak soru gak..hehe


to ina
aduuuhh..ko sebut keropok baru akak teringat lah ina..alahai..apesal tak goreng keropok tu tadi..mesti sedap kan?..akak suka makan mee sambil ada bunyi krup..krap..krup..krap..


to naz
ko lambek bona..dah habis licin dah hah..hari ni kan hari minggu.kono dtg copek2..hehe