Saturday, 2 April 2011

Pumpkin Puding

Assalamualaikum semua

Pumpkin puding atau puding labu ni memang sedap di buat sebagai pencuci mulut.akak buat ni semalam bersama dengan kek kukus munira.resepi akak ambil dari majalah mingguan wanita.
Rasanya lemak2 yang sedang elok di tekak kami..en suami cukup suka..kalau you all nak manis boleh tambah gula tapi pada akak sedang elok je lah manisnya tu..selepas di keluarkan dari oven akak sejukan sebentar dan terus sejukkan dalam peti ais..makan sebagai pencuci mulut.sejuk je bila sampai kat anak tekak..


Pumpkin Puding
by anymz my kitchen
source:majalah mingguan wanita


bahan-bahan

1 biji labu kecil
200 ml santan
5 biji telur
50 gram gula

cara

Campurkan santan,telur dan gula dan kacau sehingga gula cair
Tapiskan sos ini dan letakkan sebelah
Bersihkan labu dan keluarkan bijinya.Tuangkan sos tadi ke dalam labu.
'Steam-bake' pada suhu 180c selama 1 jam tapi akak guna suhu 200c selama 1 jam.


Puding labu di hidangkan di ruang tamu.
Makan sambil nonton maharaja lawak.

10 comments:

inaku79 said...

kak, nampak cam simple. senang gitu sumbat terus labu tu sebijik masuk oven kan...hahahaha. tp walau nmpak cam senang kena la try dulu kan...errr...steam-bake tu camne?

izahdaut said...

KAK NIM... sakit perut semalam tengok ML tu. hahaha.weh kak nim. saya teringin nak buat menda alah ni. makan ngan labu tu skali mmg sedap la ye kak. wangi labu tu meresap sampai ke puding tu ye? ish..tak dapat nak bayang.senang2 kak nim buatkan tuk den jo la ye. hehe

Yatie said...

Assalam K.Anim,
nmpk menyelerakanlah...kat umah ni ada labu, tapi besor gedabak...nak beli labu yg comel dululah...mcm senang je nak buat ni..tq kak kongsi resepi...

IbuAnisAnas said...

salam k.anim. ape name sebona k.anim hehehe. saye penah makan puding ni tp jiran kemboja (toke kain) kasi, manis bangat. klu santan dituko ngan susu leh kot ek. (suko2 jo nok tuko hehehe)

Mas said...

mas tak pernah makan lagi puding labu gini...
nampak menarik dan sedappp la kak....

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

dah beberapa hari cari resepi ni..insyallah next week kita buat..tq

anymz said...

to inaku79
alhamdulillah memang senang sangat ina.cuma cuci bersih labu tu betul2 buang biji dan masukan sos nya.
steam bake maknanya steam bath maksudnya letak labu dlm satu bekas dan tindihkan dgn bekas lain yang berair lalu di bakar dlm oven.:)

anymz said...

to izahdaut
ya lah zah..sakit perot gelak tengok diorang cuma akak dok nyampah tgk pengacara nya tu aje.
ala ko lolap mato pun leh buek puding ni zah.sesuai di buat bilo mak mentuo dtg rumah nanti.hehe

Cendana Kasih said...

Ni Thai desset kan kak? pernah tgk dalam tv..tp lom pernah rasa, buat, apatah lagi makan..gerenti sedap kan.,,lemak2 labu, santan, manis...pergh...tak tahan tgk gambar tu

hana said...

salam rindu kakak cantikkk...
kiter jalan slow2 la yer... guna beca jer nih... ketapi shinkansen kan dah xde lagik.. hihihi... skrg tk sempat lg kak nak ronda2 malaysia.. nnti klu ader jodoh lenkali kiter singgah n9 yer.. insyaAllah... puding tapau! hihi