Tuesday, 26 April 2011

Kueh serimuka Durian

Assalamualaikum semua
Kembali bersiaran setelah berehat dua hari.best gak dapat lurus2kan pinggang sambil tangan mengayun mengarah ke kiri dan ke kanan..hahaha...esok pagi akak hantar le maid tu ke agent nya kembali..
Telah mengambil kata sepakat,buat sementara akak memang belum memerlukan assistant lagi.macam tak ada privacy gitu..lagi pun berapa kerat je lah anak2 yang tinggal di rumah..ainul dan wazir,kedua2nya sudah boleh menguruskan diri sendiri..kalau ada pun akak memerlukan bantuan ialah masa akak buat projek kueh raya nanti.okaylah ,ini projek akak petang tadi .

Serimuka durian ni dulu2 akak tgk kat rumah hana..masa tu tak berkesempatan nak menerai lagi..baru ini teragak nak buat..alhamdulillah kurang satu resepi di draft tu..hehe

Resepi akak ambik dari rumah mas,duniaku dan di rujuk pada rumah izahdaut..
terimakaseh kepada kedua2 adik yang amat rajin memasak dan menerai masakan2 terbaru dan terkini..eceheceh..kembang semangkuk lah dak dua orang nih..




Serimuka Durian
by
anymzmykitchen
Sumber : Izahdaut dan Mas
Bahan :
Lapisan Bawah :
  • 250g beras pulut - rendam 1jam dan toskan
  • 1/2 sk garam
  • 170ml santan cair
  • Daun pandan simpul
  • 1/2sk gula - rima tambah
Cara membuatnya :
  • Sediakan periuk kukusan dan panaskan air. Satukan semua bahan diatas dan gaul sebati. Kemudian kukus lebih kurang 30-35min atau sehingga pulut masak. Keluarkan daun pandan. Masukkan pulut ke dalam loyang yang di alas dengan daun pisang@plastik wrap supaya mudah dikeluarkan. Tekan padat. Ketepikan sebentar.




Bahan :
Lapisan Atas :
  • 150g isi durian
  • 125g gula
  • 3 biji telur (anggaran 30g setiap satu)
  • 35g tepung gandum
  • 10g tepung jagung
  • 375ml santan pekat (hana buh 200ml santan pekat + 175ml air)
  • secubit garam
  • Sedikit pewarna kuning
Cara membuatnya :
  1. Blend isi durian dengan sukatan air sehingga hancur sebati.Ketepikan.
  2. Satukan telur, gula, tepung, santan, garam dan pewarna. Blend semua sebati.Kemudian tapis ke dalam periuk.
  3. Campurkan isi durian tadi. Dan masak sekejap menggunakan api kecil sehingga agak pekat. tak perlu sampai mendidih.Curahkan adunan ke dalam loyang pulut tadi.
  4. Kukus lebih kurang 30-40min atau sehingga masak. Pastikan tutup pengukus dilapik dengan kain agar air tidak menitik atas kuih.
  5. Tunggu benar2 sejuk baru dipotong.

13 comments:

Nieza said...

sedapnya kak...hmmm memang sedap pun...hari tu dh buat jamu kwn2 dtng umah tapi tak sempat nk posing2 kuih tu dh abis...nanti nk buat lagila..

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

hmmm....bau pun dah sedap kan

HaSue said...

sodap ke kak?kalo sedap cubo bagi seloyang jduo..ala,sekadar nak meraso yo..

izahdaut said...

sesambil nyuap anak makan ni, traso raso ado yang memuji den.. kombang idung nih..ngeeeeeeeee

Yatie said...

ada lagi ke tu K.Nim, kalau kuih2 mcm ni mmng kegemaran Yatie tawww...terliur je di buatnya...

Kak Rose said...

cantik posing seri muka tu... rasa nak copet je barang sepotong!

Mas said...

kak anim...
ni mas dah datang..kluarkan la serimuka tu..he..he..

cik cek said...

kalau ada rasa2 durian ni confirm sedap kan kak anim...tadi jenjalan kat rumah Ayu...ada serimuka...jalan kat sini pun ada serimuka durian lagi...emmmm...cek pun nak kena buat jugak seri muka lah....:-)

tun_telani said...

fuhh.. doyan.. aritu gi kedai bakery ada esen durian. kalau terasa sgt nk mkn kene guna esen doyan je laa nmpk nya.. bila laa nk stat musim doyan kt sini..

Zaliedana said...

Assalamualaikum kak..Serimuka doyan nih mmg sedap kan kak..Akak pong rajin gak mcm mek 2org tuh..Ayat cam skema jer arini,asa cam xbest lak xsakat2 kak anim..

Ayu said...

assalam kak, dah malam2 kita datng bawa serimuka pandan ni..bolehlah tukar2..

anymz said...

to nieza
memang sedap.tak sedar akak makan sampai 3 ketul sekaligus..lemaknya terasa..hadoiyai...kena jogging extra energy lepasnih..hehe


to nazrah
bau sedap.rasa lebih lagi lah kan?..hehe


to hasue
yg bona ko nak seloyang kan?...
eh!akak buek seloyang yo camno nak anta ke sarawak nuuun.hehe

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
waaah!!! serimuka durian ler... mengoda tau... bila ler nak makan serimuka durian nie.. musim durian lom kunjung tiba lg kat sini.. uwaaaa... :D