Monday, 25 April 2011

Yeaaaaah..akak ada assistant hari ini..


Assalamualaikum semua

Hari ni akak nak share story yang dah akak post kat blog MyStory akak tu..
Akak tau ada yang tak tau tentang wujudnya story mory akak di blog my story ,yang mana blog ini telah wujud terlebih dahulu dari blog mykitchen nih.saja,kdg2 akak suka bercerita dan berceloteh takpun usik2 manja anak2 dan suami di situ..

Hari ni akak tak masak.badan tak berapa nak sehat.maklum org dlm proses nak tua mcm2 hormon yg tak betul masuk dlm badan.kejap pening,kejap penat,kejap panas,kejap sejuk..Eh!ada lagi yang itu..belum menopos lagi.kau zah,mas jgn ngata2 haku ni tau..eh!nor secubitgaram pun senyum2 gak?..tak baik tau..huhu

Semalam sedang akak baring2 sakan sambil melayan kepala otak yg dah senget di sebabkan hormon2 negatif,akak menerima panggilan telefon dari adik akak.mujur waktu2 begini en suami amat2 memahami..(cewaaaah!puji sikit kekanda akak tu ya..untung2 dapat oben beso lg satu)

Al kisahnya ada seorang pembantu rumah yang di dera oleh majikan nya telah melarikan diri..
ke mana?..

ke rumah akak lah .al kisah jugak rupa2nya minah ni dok simpan no tipon pembantu adik akak dan dia telah menalipon bibik tu..terus adik meminta akak mengambil pembantu ini tadi yang berada di depan jalan rumah akak..(huh!kebetulan ke tu?)

Akak pun apa lagi pucuk di cita ulam mendatang.kebetulan rumah dah macam tongkang pecah.sebab puan rumah macam org mengandung sulong dok belingkau je ateh sofa melayan perasaan negatip..kahkah

Hari ni nak bagi tau rumah akak bersih gila..
Pagi2 lagi dah siap bau pewangi lantai..wangi,licin dan berkilat lantai rumah akak hari ini wo...

Ni tengah pikir2 nih,apa akak nak buat dgn budak nih.ambik terus ke tidak,nak simpan ke nak anta ke rumah adik....?

AH...pinjam lah dulu..



30 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam k.anim...bestya dah brehat2 gitu....pasni htr kat umah atie lak yer..nk pinjam 2 hari suh sental lantai dapur..hikhik

anymz said...

to azatie
boleh2 bagi alamat..boleh buat duit ni kan?anta sana anta sini..akak gi collect duit je nanti.hehe

izahdaut said...

tak aci tak aci tak aci tak aci tak aci tak aci tak aci...

sambil ngekek tersenyum baca story yang asik ada 'hormon negetip' tu..

Zaliedana said...

Ibuk ini mentang2 udah ada pembantu kok malas benar,kak nim,bebaik tuh da pembantu,nnti hubby akak ngorat,yerla bini dia kan dah byk sgt hormon negatif,hampir2 bak kata menopos nak mai,period nak p,muehehe..YA AMPON IBUK,HANYA SENDA GURAU..

ilahjy said...

panjangnye tak aci izah tuu..hehehe wah beruntung buk dpt percuma org gaji.. ..ilah tak pernah merasa ada org gaji kak..mcm mana rasanya org lain tolong kacau umah ilah ni..? ilah pula tak suka org usik2.. wlaupun umah ni tak de benda pun kak.. tapi kalu anak2 siap la kena dera.. kalu time cotiii... wakaka..

cik cek said...

Wah! kak anim...jadi bos bosala skrg ni...he he...amikla terus...buek permit....ado jugak teman2 kito kek umah...tak la boring...kojo pun jadi ringan...
he he...
kak Anim cek pun ado assistant...tapi cek tak leh nak dok diam...ado jo kojo nak buek...nak2 bab masak2 la...last2 ado satu hari tu..siap kono togo ngan assistant....ibu pi la dok luar tgk tv...dio nak masak susah...he he kelakokan kak anim...tak bestnya assistant cek nak balik kg dah...hu..hu..

Anna Qawina said...

wah..dah ada bibik ye buk....meh sini nak pinjam sat..nak soh mop lantai yg dah berminggu tak mop..kain baju tak lipat dah termuntah dari bakul ni haa..hihi

apa2pun harap akak sihat yer..
pst : tang pembantu tu kalau blh jaga aurat dlm keluarga akak ek..:) sekadar ingatan bersama...

umi said...

wah..biar btul kak anim, ntah2 dia ada komplot ke sinetron ke..?jgn mudah percaya sangat diaorang ni. MIL dah terkena baru ni, tak sampai 2 jam maid ni dihantar oleh ejen ke rumah, tut-tup dia lari ikut pintu blkg time MIL solat maghrib. rupanya dah pakat dgn ejen tu. terbang gitu je RM...
apa2pun, hati2 ye kak anim, siasat jgn tak siasat!

hana said...

akakkkkkkkk.... bagi kita pinjam kejap asst akak tuhhhhhhhhhhhhh... tulunnnnnnnnnnnnnnn..... huwaaaaaaa....

*ehem ehemm..... hormon bakal tambah umat kot kak.. ya ampunnnnnnnnnnnnn... muekekekeke

anymz said...

to izahdaut
apa yang takaci??

hah! kan dah agak dah mesti ko senyom2 kmbing punya zah..ni yang buek akak hangin satu badan nih.takleh bayangkan senyum sumbing ko tuh...wakakaaka

anymz said...

to zaliedana
paaaang...si zaliedana kena baling piyok..eh!kena ke..kena ke..?sambil akak sapu2 kepala dak ana nih..memang nak kena tau.
hormon negatip kat satu bab jek..bab lain masih perform lagi tau..muhahahaha..

hah ambik kau!

anymz said...

to ilahjy

sksk pun sebenarnya mcm tu jugak ilah..tak suka ada org lain dlm rumah.takde privacy rasanya kan?..tapi di saat2 genting mcm ni,bila ada org dtg menyerahkan diri kira bersyukur sgt2.janji buat sementara waktu ni gunakan lah apa yg patut..hehe

anymz said...

to cik cek
cadangnya macam tu lah cek..ingat nak ambik terus tapi tgklah dulu.anak2 akak dah bosa panjang..
semua dah biasa buek kojo sendiri..
adik akak suh simpan je dulu sementara, kalau ada org nak guna baru dia ambik

anymz said...

to anna qawina
nah ambik lah..suh mop lantai,suh lipat kain.rumah akak dah bersih dah nih.hehe

InsyaAllah ana..terima kaseh di atas peringatan itu..
so far so good.tgk lah dlm dua tiga hari ni,macam mana pulak perangai dia kan..masih dlm pengawasan lagi ni.

anymz said...

to umi
terima kaseh atas peringatan tu ya umi.
dia dulu keje kat rumah org yg akak kenal.bukannya org lain pun..agent dia pun akak kenal..pun bukannya org lain pun..tengok dulu dua tiga hari ni mcm mana..utk sementara waktu ni,akak gunalah tenaga dia dulu.membantu mana yg patut.tengah tak larat rasanya ni.

anymz said...

to hana
nak ambik terus pun takpe hana..ambik lah..kesian kat ko hana..mesti penat gila tu kan..

kontena pun dah sampai kan?..meh akak pun leh tolong..tolong angkut masuk kereta akak sekali.hahaha

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak anymmm...
wahhh kak.. bestnya ada pembantu baru... pinjam seminggu kak! nak suruh lipat kain yg sebakul tu pastu nak suruh cuci tingkap dapur yg dah lama tak cuci.. kikiki... syok eh ada pembantu... kerja rumah semua ditanggung beres... kalaulah sy ada pembantu.. sy cuma suruh dorang wt keje2 rmah jer.. keje2 memasak sumer sy buat sendiri... peehhh... berangan tak sudah..! hahaha..

zarin said...

bagus tu kak...sila guna pakai sebaik mungkin tu kak hihi

K.Nor said...

amboiii seronok la dia layan pesbuk bila dah ada pembantu ni ya.. meh bagi pinjam sebulan.. hihi

lemongrass said...

wahhhhh!!!!! nak cakap tak aci gak macam Izah tu!
Nak pinjam jugak and kita sanggup beratur dlm queue lagi, hehehehe.
Psst..kita pun kdg2 banyak noh hormon negatip ni, hikhikhik

Ummi said...

Animmmmm...Hantar kat rumah Ummi seminggu leh tak...kita pun balik kerja, nampak laluan ke dapur jek..kiri kanan semak samun...huhuuu

Ayu said...

kalau ada kelebihan, apa salahnya kak anim ambik aje..at least ada juga orang yang membantukan..
boleh ada time nak blogging..hahahah boleh gitu..kena hentam dengan senduk ni kang..

anymz said...

to maDiha
masa ada ni best lah esok lusa nak pulangkan pada agent balik..malas akak nak ambik maid ni lagi dihah..sudah fobia sebenarnya..hehe

anymz said...

to zarin
tu lah pasal..ni yang akak guna sebaik mungkin dah ni..lantai dalam rumah dah licin..porch dah berseri2..kain baju dah dok elok tersusun..mmmmm..nak suh buat apa lagi ni ek?

anymz said...

to knor
hehehehe..dah lah ada pembantu,pastu cuti solat,hah!lagi sedap lah akak melayan pesbuk ni nor..jangan marah hah...hehe

anymz said...

to lemongrass
aci..aci bukak pintu ya min..

mahalnya pulak cost nak menghantar ke aussie tu min..lagi mahal dari buat permit dan passport..akak bagi min pinjam mata tengok je lah ya..kahkahkah

anymz said...

to ummi

ummmmiiiiiiiii...boleh..boleh..meh dtg ambik.tapi sebelum tu jgn lupa buat kek,masak lauk pauk yg best2 untuk bekal kita di tinggalkan seminggu oleh maid ni ya..takyah kita nak pikir masak apa..semua ummi dah sediakan...hahaha

anymz said...

to ayu
kalau pikir penat..memang nak sgt ambik..tapi memandangkan anak2 dah beso panjang rasanya tak payah lah lagi guna khidmat maid ni ayu..tak ada privacy langsung.tambahan akak ni pula,k lagi ada pembantu lagi malas..kalau tak ada tu pandai pulak dia buat rajin..hehe

HaSue said...
This comment has been removed by the author.
HaSue said...

wahhh..amik kesempatan betul laa kak nim nih..bagus2..haha..best laa ade asstnt kak nim..leh berlingkau dpn skrin lame sket.ngee