Friday, 29 July 2011

Rendang Pucuk Ubi 11

Assalamualaikum

Hari ni tak dapat nak story panjang lebar.Akak sedang menantikan ketibaan adik ipar akak dari Taiping..Singgah sekejap je di mykitchen ni untuk bagi korang rendang pucuk ubi ni..mabeles..
Adik ipar akak memang suka sangat makan rendang ni..Masa arwah mak ajar dulu takde letak serai tapi akak letak..Tak kisah lah kan.janji rasanya tak berubah..Okay insyaAllah kalau senang jap lagi akak BW.kalau tidak malam2 nanti kita jumpa ek.


Rendang Pucuk Ubi
by
Resepi:anymz mykitchen


Bahan-bahan
2 ikat pucuk ubi-ambil yg muda,bersihkan dan ketepikan
santan dari 3 biji kelapa atau
santan segar rm 4-akak guna 1/2 kg santan.
5 ulas bawang kecil dihiris
2 batang serai ditik
Segenggam besar ikan bilis
1 senduk cili api yang telah di kisar halus bersama kunyit hidup
Garam secukup rasa
2 keping asam gelugur

cara2

sediakan kuali
masukan santan,serai,garam,ikan bilis,bawang,asam keping,garam dan cili api yang telah di kisar
kacau sentiasa supaya tidak melekat dgn api yang sederhana.Bila santan sudah mengeluarkan minyak dan hampir kering baru masukkan pucuk ubi dan kecilkan api.kacau hingga pucuk ubi garing.
Bila boleh masukkan pucuk ubi? Sila lihat di SINI.


Tengok tu dek sebab santannya yang pekat makan banyaklah habuk2nya yang sungguh garing.


Sesuai di makan masa sahur..memang sedap.
Ikan bilis tu akan jadi garing

28 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam K.Anim...bila tgk rendang pucuk ubi k.anim nie tingat ngan Arwah mak atie....dulu selalu masak camni.

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
wah menarik... simpan dulu resipinya... mmg nampak sedap tu akak... nak try juga nnt..

Noor said...

Teringat kt kawan masa duk umah lama... dia selalu masak rendang cam gini... kekadang di taruhnya pucuk ubi, pucuk puding hitam n sayur maman...Semua dah rasa... sedap sangat!!!

Nurul said...

Salam, K Anim..
Nurul x pernah lg makan rendang pucuk ubi nih... cam sedappp je tuh :)

izahdaut said...

kaak anim.bior betui rendang ni.. ala nak try la rasa. kat rumah kampung banyak je tepi pagor daun pucuk ubi ni.. nak suh mak try buat lah. eh suh mak pulak.. kantoi.. tukar ayat.nanti balik kampung, saya nak try buat lah. ayat selamat. hehe

noorsafone said...

Anim..boelh simpam buek berbuko ngan sahur rondang pucuk ubi tu Nim.nanti k.noor nk buek jugo lah.

Anawahid said...

wohoooo kak!!!.. ni la dio resipi yg dicari2 dh kluarrr... den ni haaa dr thn lopeh dok tokonag2 makan gondang pucuk ubi ni haaa kek rumah akak den kek tampin nun... bila den tanyo dio, dia x tahu kato eh... kawan dio bg.. heee... apo punyo akak la akak den tu haaa... kalo den nk dtg tampin yo, den suruh dia buek, dio kato, alah... den oder yo ngn kawan den tu... hahaha... mekasih yo kak... ;)

Ummi said...

Waaaaaaaaaaa..rendang camgini mmg best nih...pekena lak dgn ikan masin ke, ikan pekasam ke...weehh nasi 2 pinggan sekejap jek licin..hehe. Selamat Menyambut Ramadhan al Mubarak buat Anim dan family... :)

Zaliedana said...

Kak nim,mmg nmpak sedap kak,mak aii byknyer guna santan..Tapi siyes ckp nih,mmg nmpak sodap..Nak try juga nanti..Pucuk ubi da ajer dpn umah ai,xla mcm kak izah tepi2 pagar umah..TERINGIN LAH NAK RASA masakan akak versi lunch pula,haha..Pstt kak siapakah tetamu dari jepun ittew..

kasihredha said...

akak suka ni kak...
semua suka
rendang kacang panjang pun best gak kan kak :)

Sue* mamaID said...

saya penah makan rendang pucuk ubi nie...sedap ranggup je...makan dgn nasi panas...kawan kt opis nie ade jual...dah tau resepi nnti bleh try buat sendiri la...

cik cek said...

Kak Nim...memang lama dah cari resepi ni...suka sgt makan..tq kak Nim...sayanggg kak nim...:D

ain (sweet thots) said...

kak ... den ponah makan, mmg sodap. nak buek yo x ghoti. kok akak boghi sket ... laei la bertambah2 sodap eh ni ... ;)

Mamasya said...

Assalammualaikum k.Anim

Belum pernah mkn rendang pucuk ubi tp tengok bahan2nya dah tahu ni sedappp....

anymz said...

to azatie

ya ka atie?..nanti cubalah atie buat pulak ya..insyaAllah boleh tu.


to diana

boleh cuba nanti ya diana..kalau ada sebarang kemusykilan jgn lupa tanya ya..rumit jugak bg sesiapa yg tak pernah buat..contohnya macam mana nak buat pucuk ubi dan ikan bilis tu jadi garing.maklum kita kan tak guna minyak.
tapi kena ingat akak guna santan yg byk..itu semua sebab kita perlukan minyak utk menjadikan ikan bilis dn pucuk ubi itu jd garing.


to noor

ya ka noor?
memang daun puding hitam sedap di buat rendang..:)


to nurul

insyaAllah semoga suatu hari nanti nurul berpeluang merasa.sedap nurul..:)

anymz said...

to izahdaut
hamboi ummi bais nih,masih nak manja2 lagi dgn mak ke tu?..ce pi petik pucuk ubi tepi pago tu..
Akak suka masak buat rendang pucuk ubi ni jah..elok..takde masalah angin2 kalau buat rendang..tapi kalau buat ulam ke buat gulai ke mula lah rasa senak2 perut..tak suka sgt dgn keadaan itu..

nanti try buat ya..hahaha yolah tu..susah nak buek ni jah oi..
(lg sekali akak tak bg semangat)


to noorsafone
tu lah pasal kak..simpan utk sahur kak..kalau lauk dah putuih guna yo lah pucuk ubi ni kan?..buek tumih2 air sayur yo maso sahur tu.ado pulak ikan masin..perghhhh


to anawahid
oooooo ko ado akak dok tampin yo ana..dokek yo dgn akak tu..akak tompah rondang tu kek sapo lah agak e tu yo..hehe
bukan semua org boleh buek rondang ni ana..kalau tak tau mmg tak menjadi..especially bab nak buek ikan bilih tu jadi garing..:D

Lieya said...

Pucuk ubi masak rendang kak ehh.. iskkk pertama kali jumpe ni. Sedapnyeeee... 1 hari nanti nk cubelaa

cikmanggis said...

ini masakan minang kan?ada orang taruk ayam pun sedap.Pernah makan kat rumah kawan orang minang.Sedap sangat.

Naz said...

Kak Nimm..ooo kak Nim...
Tak kiro, rayo nanti den nak yo rondang yg ni.. Hihihi..

Boreh nasi dagang tu den dah boli..

Mas said...

betul la kak anim...
mas tak pernah makan lagi rendang pucuk ubi...
boleh try la nanti...
maceh kak sudi kongsi resepi.....

LinRosly said...

Assalamualaikum Anim...

Rasa Kak Lin Rendang Pucuk Ubi Ni Mesti Sedap..Sebab Pucuk Ubi Kalau Masak Apa Pun Mmg Sedap..

Yatie said...

Assalamualaikum K.Anim,
tngk je dah tau mmng sedap..tak pernah cuba tapi pernah dengar..leh cuba ni..slmt menyambut ramadhan al mubarak kak..

nOOrsha said...

sedapnye k nim..nk tumpang sahur uma k nim arr..hihi..aci x?

selamar berpuase ye utk k nim sekeluage..moge ibadah kite diterime oleh Allah ....insyaallahh..jmpot dtg umh amik kad ea kak :)

resipe-masak-makan said...

salam tuan rumah, unik betul masakan tu, eksotik.den tak pernah makan dan tengok masakan tuh.

Deliah's Deli said...

x pnh tgk..apa lg mkn..mskan org n9 ke ni kak? :)

anymz said...

to ummi
uwaaaaaaaa..sape yang boleh makan ikan masin tu memang sedap sangat lah makan dgn rendang ni..:D


to zaliedana
hahaha..meh dtg lunch pulak ct payung oi..sedap rendang ni ct.ni abg mintak di buatkan lagi.tapi tau je lah dekat2 nak posa ni..tempat org jual santan tu beratur org nak membelinya.
rendang org negori mmg byk guna santan..kalo tak macam mana rendang tu nak berminyak..


to kasihredha
rendang kacang panjang biasanya dgn hati dan mempedal kan kak?..sedap gak tu..betik muda pun sedap di buat rendang.


to sue
nanti cuba buat ya.insyaAllah boleh tu..hehe

anymz said...

to cik cek
sayang cik cek jugak..cuba lah buat ya..insyaAllah boleh tu..jgn di ubah2 santannya tu ya..biar berlebih takpe.


to ain
ooo ponah makan kek mano tu ain?


to mamasya
insyaAllah nanti kalau ada pertemuan blogger2 masakan boleh akak buatkan :D

alialisa said...

nak cuba nanti..
1st time makan dulu kat rumah abang ipar..sedap sangat