Saturday, 23 July 2011

Konyakku Fruit Jelly

Assalamualaikum

Selamat Petang semua..mmm..dah malam dah pun kan..
Sebenarnya malam ni lebih kepada entri testing sebenarnya..
Testing yang pertama akak cuba besarkan gambar seperti yang di sarankan oleh Hawa dan Anna Qawina tempoh hari.Blog akak ni masih di takuk yang lama..Nak upgrade akak tak reti dan memang tak pandai.Nak godek lebih2 akak takot hilang pulak semua bahan yang ada dalam my kitchen ni..Jadi biarkan lah ia seadanya..

Testing yang kedua terus terang akak nak buat pengakuan di sini,akak memang tak pernah buat sendiri konyaku jelly.Sebab utama..akak tak berapa suka makan jelly.sebab kedua..anak2 juga kurang gemar...Sebab ketiga seisi rumah tak berapa nak makan..Bila tukang masak tak pernah buat makanya seisi rumah pun tak pernah lah makan yang home made jelly ni kan..

Tapi bila akak di hadiahkan silikon mould baru2 ini,hati berdetik ingin mencuba jelly konyakku yang berkotak2 ada di gergasi tu..Akak pun capai satu dan ikut je panduan yang ada di kotak tu.
Ikut saranan Nor letak pewarna sikit tapi akak pi letak 1 sudu kecik..tu yang tak nampak segala tok nenek buah yang ada dalam jelly tu..hantam sajalah kan?..nama pun testing.lain kali boleh buat kaler jernih2 sikit..Untuk sesuai kan dengan tekak, akak makan dengan susu cair dan curahkan fruit cocktail..tapi terlupa pulak nak snap gambar yang ada susu cair.berebut2 pulak kami anak beranak makan....
Okay confirm lain kali kalau nak buat jelly ni hidangkan dengan susu cair sekali baru diorang ni makan sampai tak hengat...

Yang gambar depan silikon dari mek yang bertandang ke rumah akak




Yang gambar belakang silikon dari mek Penang.
Terima Kasih pada kedua2 jelitawan yang datang dengan buahtangan..
Lain kali datang bawak macam2 lagi ek?..I like..hehe

8 comments:

Mas said...

cantikkkk hijauuu tu...
rasa nak mamamm jerk.....
mas pun jarang buat konyaku jelly...

ibundo said...

umang ai copek e masukk n3 baru. yang lamo pun bolum baco lai ha..

ijau tu makngah!!!!

dZana said...

dari umah nmpk kek.. smapi sni ada jely pulak.. sedap ni kak ..time cuaca panas gini..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Okay lah tuh gmbr besar sikit.. next step Kak Anim blh letak frame pulak..hehehe

Hijau nyer makgah!!!! ki3x..
Kite gang Kak Anim..kat rumah sini pun sama :)

Mama Gee said...

Salam...Mama Gee sekeluarga mmg suka jelly ni sbb kenyal.....senang nak buat!

Kak Sam said...

Dah lama nak try tapi tak terbuat2 pun. Tak sangka erk mek penang tu tangannya berbuah. hehehe

YANA SHAIFUL said...

Salam Kak Anim..

sejuk je tekak klu tgk jelly.. tibe2 rasa nk bt jgk..tergoda plak tgk kehijauan tuu..konyaku yana dh lama duk perap dlm laci..bleh try bt nii :=)

izahdaut said...

akak..makan ngan susu cair best gakkan.. nak kek kat bawah tu... nampak moisttt sesungguhnya.. akak anim edit gambo guna apa?