Tuesday, 1 November 2011

Biskut Florentine....Maaf takde resepi

Assalamualaikum semua

Salammmmmm...buat teman2 yang berkunjung.
Hari ni 1.11.11..waaaah!cantik betul nombor tu kan?..

Adeh!boring dah ni..Saja akak postkan gambar biskut florentine ini yang sepatutnya akak postkan gambarnya masa bulan ramadhan tu hari..
Barang2 untuk biskut ni semua dah ada tetapi bila abang akak meninggal tu hari semua kerja2 membaking akak hentikan serta merta sebagai menghormati pemergian allahyarham abang akak tu kan..
Hari ni akak keluarkan lah gambar nya aje ya..Resepi?..Resepinya nggak ada dong..Semua bahan2 nak buat biskut florentine ni di jual ready made di kedai bakery kat tempat akak ni.
Memang laris betul jualannya..

Bila dah habis bulan ramadhan tu hari akak ke kedai tu semula sebab nak beli lagi sebagai hadiah buat teman2 tapi tokey kedai kata..'mana ada lagi maaaa'..adeh..terlopong jap akak..
Seeloknya biskut ni di tambah dgn mix fruit di atasnya sebagai topping selain dari badam keping tu..Baru lah cantik..Dengarnya kuih ni memang laku betul masa raya tu hari..Tokey kedai kata kat akak..'lu tak payah susah2 bikin itu tat.banyak susah ma..buat ini biskut lagi senang ma.'.hahaha



Biskut ni manis.
Ireng sikit daaaa ......

9 comments:

noorsafone said...

Anim...mana resepi???apasal pulak IRENG??hahaha..

izahdaut said...

Kak nim, mcm candies ke rasa dia? Tak dpt nk bayangkan. Buat lagi la tuk raya aji ni kak
Nim... Sedap nampak kacang2 tu. Haisshh ni yang nak ngunyahh je rasanya ni..

Mas said...

kak anim....
sedapnya tengok candies tu...
terbayang ni sedappnya macam mana..he3

Zaliedana said...

Kak nim,xacilah tayang sekut xda resepi kak oi..Eh bak cikit nak rasa,akak kena bahagi2 kak,sbb manis ireng,xleh mkn byk2,hihi..

zarin said...

biskut florentine ke namanya tu kak? teringat dulu2 staff saya slalu belikan untuk saya masa nak dekat dekat CNY. katanya biskut slalu dijual masa nk CNY jek.memang sedap biskut ni and kalau makan tu memang susah nak berenti kan kak!

tun_telani said...

Wahhh.. ade jual mix utk florentine ni ye.. dlm buku resepi tun ada resepi dia tp xpernah pulak try buat. nnti nk try tgk jd sedap ke tak..

Liza said...

manis sgt ke rasa dia kak anim? tp nmpak rangup jer...mst best makan sambil layan master chef...hihihih

anymz said...

to noorsafone
beli ready made kak oi..mano ado resepi..haha


to izahdaut
zah rasa dia mcm bepang kacang.zah tau tak bepang kacang?..memang sedap sekut nih.nantilah insyaAllah kalau ada jual akak belikan ya sebagai present..Ainul kata kak izah tak payah susah2 nak balas..buat sambal hitam tu aje dah cukup dah...haisshhhh..itu pesan dari penaja si Ainul Hanis namanya.haha


to mas
insyaAllah kalau ada jual lagi akak belikan ya mas.last akak pergi tu hari masih belum ada lagi..


to zaliedana
sedap tau ct sekut nih..makan memang tah hengat..tau2 badan dah naik bagai di pam2..hahah

anymz said...

to zarin
ya zarin.tokey tu kata biskut florentine skang ni dah jual yang ready made punya..kita cuma bentangkan kertas khas atas loyang dan taburkan tepung yang ready made tu dan badam keping..dah masak keluarkan dari oven terus pecah2kan kepingan florentine sementara masih panas tu..isshh..sedap lah zarin...


to tun_telani
cuba buat tun.nanti akak boleh tiru dari tun pulak..sedap tun


to liza
rasa dia memang crispy.pada akak bagi sesiapa yang tidak makan manis sekut ni bukan sekut pilihan lah.kalau ada resepi step by step tu mungkin gula boleh di kurangkan tapi yang akak punya yang dah siap mix punya jadi gula dia pada akak memang manis sangat2 lah..