Monday, 21 November 2011

Hokkaido Milky Loaf

Assalamualaikum semua

Harap maaf ya
Nampaknya minggu ni kebanyakan post2 entri akak hampir kesemuanya berhubung kait dengan roti atau seangkatan dengannya atau kata lainnya mesti ada kaitan dgn yis..Entah kenapa memang rasa seronok je membakar roti buat masa ni..
Kali ni resepi roti yang bernama hokkaido milky loaf ni akak ambik dari dapur Nor@secubitGaram.Kebetulan whipping cream akak masih lagi berbaki ,..dok tersimpan elok dlm esbok.Bila tinjau dapur nor tengok ada roti yg menggunakan whip cream ni terus akak salin resepinya yang nor perolehi dari dapur wendy..Memang lembut macam kapas tekstur roti ni apa lagi yang berbentuk loaf tu.Sedap sangat2 dan amat berpuashati.Mekaseh nor..Izinkan akak copy dan letak resepi di sini ya.Dan terimakaseh juga pada wendy atas tunjuk ajar nya di blog beliau.








HOKKAIDO MILKY LOAF
by
anymz mykitchen
Makes: One 5X5X13 inch pullman tin, without lid
source : Nor@SGN67


540 gm Bread flour
60 gm Cake flour
10 gm instant yeast
30 gm Milk powder
80 gm Sugar
9 gm Salt
1 large Egg
250 gm Fresh milk
150 gm Whipping cream

1. Mix everything together and mix until a dough forms.
2. Knead on speed 4 (Kitchen Aid) for 20 minutes until a smooth, glossy and elastic (It will pass the window pane test)
dough is achieved.
3. Cover and let dough proof for 1 hour or until doubled.
4. Punch down and separate dough into 4 pieces. Make them round and let them rest for 10-20 minutes.
5. Roll out dough (like a longish oval) and roll up (like making swiss roll) and place them into a greased pullman tin.
6. Let dough rise until 2/3 full. Preheat oven. Brush on egg wash if preferred.
7. Bake for 40 minutes or until pan sounds hollow when tapped.

22 comments:

Cheq Sue said...

Dari teganung copeknya dah sampai soghomban... ontah bilo nak sampai CH lak ni

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak anim cayang..
wah dah sampai dah kat dapur akak roti nie... mmg suka tgk roti nie.. pasti sgt sedap kan akak.. gebu jer tgk roti tu akak..

kasihredha said...

mintak sepotong, nak makan sambil tengok bola :)))

norhanim md zain said...

cantik nya..nak kena cuba ni..

K.Nor said...

pakai jet turbo k.nim dgn noorsha arini ya.. gebus jer roti tu k.nim.. sedap kan :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Aduh Kak Anim buat Hawa jeles lah.. cantik jer , gebus mcm roti kat kedai lah :P

ainul hanis said...

saya lihat saje T_T

rahel said...

salam Kak Anymz..
tengok bhn2nya memang kelaaaa punya..len kali nak try pulak resepi ni..tentu sedap.

quinnie said...

wah gebunya...cepat betul akak buat...rasanya baru je tengok kaknor post resepi ni...hehhehe

Nieza said...

wahh kat sini pun ada roti gebus ni...ishhh nk blk buat jugalah..hehe

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hulur piring dah ni
tlg isikan buat breakfast sat gi ngeee

anymz said...

to cheq sue
copek buek sue..hehe
eh kat CH tu mesti sejuk betul masa musim2 hujan ni kan?..nak mudah boleh ke dapur nor.situ ada nor terangkan cara2 nak buat doh roti naik dgn cepat.


to diana
mmg gebu sgt2 diana..nanti diana cuba buat pulak ya.


to kasihredha
boleh..boleh..hehe


to norhanim
jgn lupa mencuba ya :)


to mamahawa
hawa dah ada BM kan?jgn lupa cuba ya.sedap dan gebu je ni hawa :)


to ainul
haipp..tu lah sape suh dok sana lama2..tengok yo lah yo.hahaha

Amie said...

agaknya sebab cuaca sejuk tu Kak Anim...kan sedap makan roti panas-panas, Amie juga yang tak terbuat-buat... he heheh ngendeng je kat Rumah Kak Anim ye...

NoorMasri said...

perghhh...nampak gebus betul !

tun_telani said...

wahh.. pantas nyer sampai dapur kak nim! mmg gebu betul ye.. adoi.. ni yg gatal tangan nk buat nii.. nk gi cekup whip cream kt mana la nih..

Ummi said...

Aniiimmmm...tumpang makan roti sini la..nak letak nutella ok....kopi O satu..bestnya dlm hujan2 membasahi bumi Kuantan ni... :))

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

mmg nmpak gebusss la kak animmm... sy 2, 3 hari ni pun asyik buat kuih guna yis juga kak.. kesian kat BM.. dah 3 kali berturut2 dia kena kerja.. kekekeek... cuma... tak dpt nak update lagi 'benda' yg sy buat tu sbb kena tunggu Q panjang lg ni nak enterprem.. hehehe..

Hanim said...

best la klu leh meroti nih, ade BM rajin la ckit nak meroti :) klu ngan tangan lambat la ckit naj jadinyer hehehe

Ezadlieza said...

Salam k.anymz..nak kaco sini ler...ada roti lg ke nih...lieza nak letak kaya satu yer...perghhh..dah merata tgknya roti ni....virusss..

Uncle Lee said...

Hi Anymz, wow, first time I see Japanese bread this name. It looks delicious, and the colour is really tempting.
I agak 4 pieces will do me fine, with butter and marmalade, ha a.

Anymz, that bread is really beautiful! Outstanding!
What about Toronto, or Canada milky loaf? Ada ke? Ha ha ha.
Have a nice day, stay young.
Lee.

nOOrsha said...

salam kak nim.. mmg sedap roti ni kan.. gebu sungguh.. hehehe.. ade lg ke kak nim? ape da abih? hish, takpe2 buat blik ye.,.. ptg karang sy dtg amik/...hahaha

Yatie said...

gebunya roti akak ni..geram tngk...