Wednesday, 9 November 2011

Carrot Walnut Cake

Assalamualaikum semua

Kembali kita bersiaran pada hari Rabu 9.11.11..Cewah siap letak haribulan bagai..Dunia blog masak2 sunyi sepi sebentar lantaran ada beberapa orang teman iaitu cik bedah dan cik senah bukan nama sebenar sedang uwek..uwekk..keisan depa2 tu semua terkena penyakit buatan orang ..Susah nak sembuh tu..Kena ambik masa  sedikit..Okaylah kita straight to the point je lah ya.

Akak buat carrot kek versi kakpah ni masa raya korban tu hari.Saja nak tukar selera pula dengan resepi pilihan dari dapur kakpah.Alhamdulillah resepi2 dari dapur kakpah memang tidak pernah mengecewakan..
Kak....sey minta izin kopipes kek sini pulak yo..Caaaak..!nampak akak tersonyum simpul tu..


Carrot Walnut Cake
by
anymz mykitchen


Bahan A
250 gm butter
300 gm castor sugar

Bahan B
1 tsp esen vanila
5 biji telur gred B

Bahan C
340 gm tepung super fine
1 tsp baking powder
1/2 tsp cinnamon powder

Bahan D
150 gm kacang walnut , dipanggang sekejap dan di cincang kasar
150 gm pineapple cubes - di dadu kecil
350 gm carrot diparut dan diperah airnya
100 gm chocolate chips

Untuk cream
250 gm cream cheese
100 gm butter
80 gm gula icing

Cara:
Pukul A sehingga creamy. Perlahan-lahan masukkan B. Fold in C dan masukkan D. Gaul rata.
Masukkan adunan ke dalam dulang empat segi bersaiz 9 inci atau 10 inci kali 7 inci. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suku 175 deg C selama satu jam. Bila masak, sejukkan.

Untuk cream.
Pukul semua bahan sehingga kembang dan ringan. Sapukan di atas kek apabila kek sudah sejuk

.

11 comments:

ibundo said...

nim, ni resepi dari otai kakpah. memang sodap macam kek secret recipe. Dah lamo lak tak buek ha..

Amie said...

assalam Kak anim,
resepi ini selain sedap juga menyihatkan...

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

ramai nya yg buat carrot cake ni.sedap kan kak anim..

Ida,Japan said...

slm ka anim...nk kek carrot sikit boleh..he..he nk buat sendiri malas la pulok, bila2 rajin nk buat gak la...sedapnyer

CT Delima said...

As'salam kak amin

dah lama teringin sangat nak buat kek carrot ni. bila dah beli carrot mulalah kelain pulak carrot tu pegi. buat jus lain masak lain masuk dalam mulut pun ya jugak..hahaha

Betul kan kak anim dua sahabat tu tak ada macam sunyi sepi jer dunia masakkan ni. semoga kedua2nya sihat selalu ya. kita2 ni dah tutup kilang stop dah..hehehe

Liza said...

salam kak anim...Liza nak mintak sepiring ni, nk buat anak2 xmkn...jakun betul diorg kan...anak sape la tu...hihihi

Ros said...

Salam Anymz,

Kena buatan orang ni memang susah nak pulih kena tunggu sampai 9 bulan baru boleh baik.....Kek ni ada kelainan dia sebab ada karet.nampak pun dah tau memang sedab ni....

Cendana Kasih said...

kak, nk kek carot sepotong.... tak puas makan la ari tuhhh....hehehe

Ummi said...

Assalam Anim cayang...kek karot nampak sedapnya...kita teringin sangat la nak makan...tp kita bukan ngidam tau...mintak2 jgnlah eden dijangkiti lak...x larat dah nak naik tanggo pojabat eden ni haa....biar adik2 muda kita tu je kan...kita tumpang suka... ^_^

Mieza said...

sedapnya kak anim kek karot ni...my fav!

Anna Qawina said...

banyaknya saya terlepas n3 akka..huhu...uwek..uwekk..saya pun nak uwek gakla kak..hehe