Friday, 27 September 2013

Kuah Dal Dan Roti Canai

 Assalamualaikum

Apa khabar pengunjung2 mykitchen hari ini?..Sehat?..Sarapan apa hari ini?.
Hari ini akak sarapan roti canai..keke..Roti canai segera yo..keluar freezer defrost dlm 15 min Panaskan koli,letak butter sikit terus tepek roti canai atas koli non stick..Siap..makan bertiga dgn Ainul dan en somi kenyang kami dgn kuah Dal yg di buat sendiri..Pueh hati..Pergghhhhhh..mmg sedap kalau buat sendiri.

Resepi akak ambik dari dapo kakak cantik kak Erna..Dua pupu akak ni.Kami berkongsi moyang yg sama.
Kak!!! halal kan resepi ni yo..sodap kak..hihi



Kuah Dal
by
anymz mykitchen

Bahan

1/2 kg kacang dal
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
8 tangkai cili kering-akak terlupa tu yg ada lado bosa tu..
2 sudu besar halba campur
6 tangkai daun kari
sedikit serbuk kunyit jika suka
garam secukup rasa
Cara

Kacang di rendam hingga kembang (lebih kurang 4 jam) dan di rebus hingga empuk
Hiris bawang merah dan putih dan cili kering di gunting kasar
Tumis bawang merah dan putih,cili kering,halba campur dan daun kari hingga wangi
Setelah naik bau tutup api dan curahkan bahan2 ini ke dalam periuk rebusan kacang dal
Tambah air jika perlu dan letak garam secukup rasa
Masak hingga menepati kepekatan yang di kehendaki..
Siappp...sonang amek kan?..hehe

9 comments:

tun_telani said...

Salam kak anym.. morninggg!! tun arini bekfes french fries sbb malas masak duk sorang2.. hihihi...

Acik Erna said...

nim..halal..jangan la lotak cantik tu nim..buek malu yo..dah tuo..he he
jangan lupo kek sabtu ni yo..

Acik Erna said...

nim..lupo lak..uwan kito yang adik beradik kan..

mala said...

Salam kak anym, senang ja rupanya masak kuah dal ya. cuma mala tak reti nak beli dhal jenis yg mana satu. byk sangat jenis dhal kat sini.

Gee® said...

Waaa...dh lama tak makan kuah dhal... sodap nmpak tuh...

ummiaisyah said...

tringat ms kecik2 lu..mak buat roti canai mkn ngan kuah parpu mcm ni...wangi bau biji sawi tu...terasa2 kt tekak ni..
mak canai roti tu belakang talam yg beso tu...nostalgia..huhu

Mas said...

baru perasan entry akak ni...huhuhuhu
mengancam la kuah dal tu...
mas belasah colek ngan kari jerk..kikikiki
nnti2 boleh try resepi ni...

Yasir said...

Hello, my name is Chris, with Dawn Star Press. We recently published an eBook that seems like it would be a good topic for your blog, and I was wondering if you would be interested in a free copy in return for a mention or entry in your blog. If so, please respond to chris@dawnstarpress.com with what format you would prefer to receive it in. The book is KNOW ENOUGH: Ethnic Cuisines, a common man's guide to food from around the world and the cultures that created them.

Immanuel Kabuhung said...

Halo, Apa kabar?

Salam kenal dari kami myTaste Indonesia.

Kami melihat bahwa Anda memiliki resep-resep masakan yang sangat lezat dan menarik sekali.

Kami dari myTaste Indonesia mengundang agar blog masakan Anda berada di TOP FOOD BLOG dalam situs kami, myTaste adalah Jejaring Sosial bagi para pecinta masakan di Indonesia maupun dunia Internasional. myTaste sendiri memiliki 37 situs di masing-masing negara bagiannya. Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami.

Anda dapat menambahkan blog Anda pada daftar Top Food Blog kami dengan mengikuti link ini: http://www.mytasteindonesia.com/top_food_blogs

Terima kasih atas perhatiannya dan telah berbagi resep masakan Anda kepada kami.

Salam myTaste Indonesia,
Immanuel Kabuhung

Selamat menunaikan Ibadah Puasa