Tuesday, 6 March 2012

Devil's Food Chocolate Cake

Assalamualaikum semua

MasyaAllah kek yang sangat2 sedap dan sedap dan sedap...sebab akak makan dan makan dan makan sampai tak ingat..hehe..
TerimaKaseh ayu..semalam dok msg dgn ayu asyik bertanya tentang RVC alih2 hari ni akak keluarkan kek devil ni pulak......mekaseh banyak2..tak jemu2 ayu dok menerangkan pada akak tentang coklat ganache dan krim cis tu..alhamdulillah dan insyaAllah dalam sedikit masa lagi keluarlah RVC pulak ya ayu...
Mek Ampang dah buat ke belum tu?..Rasanya ramai yg dah buat kan?..Masa kek ni femes di pasaran akak baru nak merangkak dalam dunia blog masak2 nih..
Kepada sesiapa yang belum mencuba tu,..cubalah..memang berbaloi-baloi...



Devil'sChocolate Cake
by
anymz mykitchen

Bahan2

1 cawan tepung gandum
1/4 cawan serbuk koko
3/4 st soda bikarbonat
1/4 st garam
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula perang
65 gm mentega
1 biji telur gred besar
1 st vanili ekstrak
1/4 cawan buttermilk-ayu buat 1 cawan susu + 1sudu makan cuka.Rehatkan 10 min tapi resepi ni guna 1/4 cawan saja.
1/2 cawan air suam

Cara

Set oven 170C.Siapkan tin kek anda.
Ayak tepung,koko,soda bikarbonat,garam dan ketepikan.
Pukul mentega dgn gula sampai ringan dan mengembang,tambah telur.Bila semua sudah sebati masukkan bahan2 kering (tepung,serbuk koko) bergantian dengan bahan2 cair (buttermilk + air suam) dalam tiga bahagian.Terakhir masukkan vanili ekstrak.
Bakar sekitar selama 30 min atau hingga masak.

Cream Cheese Frosting

250 gm cheese cream
125 gm mentega
1 cawan gula ising-ayu dan akak guna 1/4 cawan saja
1 st vanili ekstrak
jus dari lemon-potong dlm satu slice lepas tu perah

*pukul cheese dan mentega sampai creamy saja

farah anak dara sulung akak kata rasa cam marshmallow


Chocolate Ganache


200ml double cream (ayu dan akak guna whipping cream)
250 gm coklat gelap di cincang samapi halus
sedikit garam

Secara double boiler didihkan cream hingga panas.Tambah coklat dan sedikit garam.Kacau rata.
Bila semua sudah cair,angkat dan sejukkan dulu baru sapukan frosting cream dan tuangkan coklat ganache ke atasnya.

35 comments:

cikmanggis said...

hai tergoda btol bila baca tulisan Anymz ni rasa nak buat la ni gak..hehe..Insyallah nak cuba nanti.nampak pun dah tahu sedapnya..

Acik Erna said...

anymz..amboi nim..kalau kempen macam ni punya baik..tak boleh kalau tak cubo ni.

ummiaisyah said...

meleleh air lior ni....

Gallery Mamamimi said...

Salam kak....nmpk cam sedap je kek akk ni...tgk cara buat pun cam mengerikan je,tapi saya nak try gak nanti...mintak share resepi ye kak

Cheq Sue said...

Kek ni memang sedap kan kak... 1st time buat dulu tak le sempurna tapi laju je makan

izahdaut said...

belum try lagi... nanti2 la kot. hehehe..mmg ramai yang tergila2 ngan kek ni kan

Mas said...

betulll tu kak anim...
memang terbaikk kek ni..
mas pun dah buat untuk birthday ain tahun lepas..

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Nim dengar cerita dan puji-pujian tu memang sah la kena try buat kek ni kan?

rahel said...

harus dicuba ni kak Anim...

Ayu said...

hehhe..kak anim tulah kita terkejut kejap tadi,..ditanya kek lain keluar kek lain pula ya..heheh...
memang kek ni sedapkan kak..kita pernah ambil order kek pertunangan dgn buat kek ni..terimakasih ya kak sekali lagi kerna sudi mencuba..

SufatihaNur said...

mana2 resepi kak yg sya try mesti sedap gegiler even x jadi sgt pun kengkadang tu...

anymz said...

to cikmanggis
kak,mesti cuba kak..jangan jadi macam saya..nyesal tak ngetes awal2..hehe

anymz said...

to acik erna
copek buek kak yo..sodap ni..ponuh dgn coklat..buek topping tu sekali kak.

Zalia said...

erkkk... hanya mampu menelan air liur... hihihi

CT Delima said...

AS'alam kak Anim

nak pengsan dulu, sebab kak ani kata sedap sangat2. ct ni pantang orang kata sedap, mulalah gatal tangan nak keluar RM nak beli barang ni kak..hahaha

tengok dari tekstur dah tahu lembut, boleh cuba juga, tapi tak boleh buat lebih2 nanti ct sorang aje yang kasi habis..hehehe

anymz said...

to ummiaisyah
lap air lior tu..hehe

anymz said...

to gallery mamamimi
silakan..kita share sama2..nanti jgn lupa buat..mmg terbaik punya kek setakat hari ini...sedapppppp ^___^

anymz said...

to cheqsue
sedap kan?..tu lah akak lambat start lah..walau apa pun..mesti nak buat lagi dan lagi dan lagi..hehe

Gee® said...

Adoiiiii....terliornyaaa

anymz said...

to izahdaut
mek pikir banyak kali sebelum buat mek..kalau agak2 takmo simpan lemak dlm badan jgn buat..kalau agak2 nak menambahkan goyang inul di pinggul hah inilah masanya...sedapppppppp sangat100x..hah hambik ko...hehe

anymz said...

to mas
sedap kan massss..(sambil jeling kat izahdaut)..:D

anymz said...

to Puan Ros
u should try this..must try indeed...sedap tau..lembut je masuk dlm mulut..:D

anymz said...

to rahel
ooo

itu sudah semestinya..nanti buat ya..:)

anymz said...

to ayu
hajat hati mmg nak buat RVC tu..tapi bila tgk resepi DFCC ni dan semak balik draft mmg ada resepi ni dlm simpanan akak dan tak buat2 sejak 2 atau 3 thn yg lepas...lama betul akak simpan..terus buat DFCC ni dulu.
terimakaseh ayu..seisi rumah suka dan akan buat lagi hari ini dan esok..hehe

anymz said...

to sufatihahnur
terimakaseh kerana sudi mencuba..kita sama2 belajar ya..syukur...:)

anymz said...

to zalia
takmo la telan airliur je..meh kita buat sama2 dan sama2 merasa kek yg sangat2 sedap nih..:)

anymz said...

to ct delima
nanti kalau dah buat jgn lupa canang satu mesia ya ct..mmg terbaik lah kek ni setakat hari ni..kalau tak habis hantar je ke rumah akak..nnt akak pm alamat ya..hehe

anymz said...

to gee
nah tisu lap air lior tu..:)

mimie said...

Assalam Nymz.... sedap la nampak kek ni....masuk buku giliran dulu...nti nk wat....hihihih

Ummi said...

Meleleh air liur kita tau Anim... ^__^ sampai hatiiii..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

waduhh waduhhhh... mesti sedap gilozz ni.....!

resepinya lebih kurang mcm RVC juga yer... sy baru je buat RVC baru2 ni.. mmg tak puas mknnya.. almaklum.. buat mkn ramai2 dpt rasa sikit2 sorang ajelah.. haha..

Kazman / Sue said...

nama kek tu ngeri laaaa

HomeKreation said...

Lambat nya kita sampai.... walah, kalau tak kerana penat baru balik ni & takda pulak bahan2... kalau tak malam ni gak rasa nak buat nya....

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Memang berbaloi2 kan kek ni kak..we liked it too! ;)

Diana @ Melley Mey said...

Kek nie mmg sedap... Kalau x silap diana dah 3 kali diana buat... Mmg anak2 suka makan kek nie.. Sedap!