Friday, 30 March 2012

Kacang Phool

Assalamualaikum semua

Terlalu pantas masa berlalu..rasanya baru sangat melepasi hari Jumaat kini tiba Jumaat lagi.Bulan Mac pun sudah sampai ke penghujungnya...Begitu juga dgn usia..semakin menginjak tahun semakin bertambah umur kita..amalan?..sudah cukupkah?...Fikir2kanlah...berbuatlah kebaikan terhadap saudara sendiri dahulu..ermmm...emo pulak akak pagi2 begini..Sebenarnya sudah letih menghadap manusia2 yang tak reti2 bahasa nih...tak apa...tak apa....biarkan je lah si luncai terjun dengan labunya..biarkan..biarkan...
eh!ke mana pulak akak lari nih..kalau u all tak paham buat2 angguk dan paham je lah ya.....^___^
Mari kita bersarapan dengan kacang phool yang di makan dgn roti hari ni..sedap ni,ambik resepi dari rumah mat power chef CMG...tabik mat..jgn marah no....huhu
Akak guna baked beans je..udah itu aje yg ada dlm rumah...silakan menjamu mata ya...


 kacang phool
by
anymz mykitchen
Sumber:CMG

Bahan2

1 tin kacang phool-di ramas kasar2 (akak guna baked beans tak payah ramas..mat yg ajar ya)
150 gm daging cincang
1/3 cawan jus asam jawa
2 cb kari daging + sedikit air
1 cb cili kisar
5 biji cili merah*
3 ulas bawang putih*
1/2 in halia * (bertanda * di kisar halus)
garam dan gula secukup rasa

bahan lain

Telur di goreng mata kerbau
Bawang besar di dadu
Tomato di dadu
Cili hijau di potong
Limau kasturi di belah dua
sedikit myk sapi di cairkan-akak guna butter je

Cara

Panaskan minyak dalam kuali
Tumis bahan2 kisar hingga wangi,masukkan cili kisar dan tumis hingga garing,masukkan rempah kari dan daging cincang,masak hingga daging kecut dan tambah air (anggaran 1 cawan)
Bila mendidih masukkan jus asam jawa.
Tambah sedikit garam dan gula
Kecilkan api dan renih hingga pekat
Tambah baked beans dan masak sekejap
Rasa dan matikan api
Cara penyediaannya
Cedok kacang phool ke dalam bekas,letak sekeping telur mata kerbau,tabur tomato bawang dan cili hijau
Tuang sedikit minyak sapi dan perahkan jus limau kasturi..Makan dgn roti canai atau roti biasa...
Akak makan gitu je...kenyang sampai ke petang...

sedapnya pulak
makan gitu2 je pun takpe
Goreng telur tu sekejap ala2 cair gitu ,curahkan atas kacang phool ni dan makan dgn cili sos dan lada sulah..

10 comments:

Mas said...

slmt pg kak...

dpt colek dgn roti pun sedap ni kak...

Mas said...

terbaikk bekpess gini..
sedappnya...

Tina Othman said...

wah pagi2 nampak menu ni, dulu2 tak pernah tau pun pasal kacang phool ni,tgk kat jjcm baru tau =)

Hanim said...

Mmm sedapnyer....leh cuba tuk sarapan hehehe.

~~zana@pb~~ said...

Hubby zana suka masak mcm ni, cicah roti atau makan gitu je.

Liza said...

ooo kacang phool tu blh tukar ngn baked bean yer kak...xtau pulak liza...mmg dah lama teringin nk buat ni, tp xpernah jumpa kacang phool....nnt liza try buat cara akak yer...thnx yer kak
ari ni Liza buat tomyam thai resepi dr akak, mmg best la kak...marbelessss

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

kacang pool memang besttt..
ehh.. boleh gak ye kak guna baked bean.. tp rasa dua2 kacang tu sama sekali tak sama... mesti lain rasanya ni.. bye the way.. kalau baked bean tu makan gitu pun sodapp.. saya cukup gemor... hehe...

ummiaisyah said...

kak anim..menu ni mmg luarbiasa bg org2 utara..kena pegi selatan br dpt ras kot!

Qasey Honey said...

asslm kak...sedapnye...bleh pengsan tgk..hehehe...mmg best ni buat bfast @ minum ptgkan...

Diana @ Melley Mey said...

Guna baked bean yer akak... Lg mudah kan... Nampak pun sedap tu... Terliur diana tgk..