Sunday, 18 March 2012

Mini Burger

Assalamualaikum semua

Harap2 encik2 dan mak encik sekelian yang berkunjung ke sini sihat seadanya..Alhamdulillah setelah sekian lama bercuti baru hari ni akak kembali dapat bersiaran.TerimaKaseh pada semua yang sudi berkunjung walau pun menunya tak berubah..hehe...
Akak buat mini burger ni hari Sabtu lepas.Idea resepi akak ambil dari majalah saji..Tiba2 rasa teringin nak buat burger sendiri..Tengok pulak dalam gambar comel2 burgernya..Kalau comel begini senang nak makan..Lain kali nak bentuk besar2 pulak.berangan makan burger king..kehkeh
Akak buat burger sebaik saja terlintas di fikiran..faham sajalah bila buat tergesa2 ni kan.Bahan2 apa yg ada dlm rumah ajelah..Untuk hiasan akak cuma ada slice cheese saja.kalau puan2 suka boleh lah hias dgn timun,tomato,salad atau sebarang jenis sayuran yg puan2 suka...


mini burger
by
anymz mykitchen
Sumber Idea:majalah Saji

Bahan2

300 gm  daging cincang-akak guna daging segar kemudian cincang dan blend guna pengisar kering
batang seleri-cincang halus atau sagat
lobak merah-    "  
2 ulas bawang putih-cincang halus
1 st garam-kalau guna daging cincang tak payah letak
1 st lada hitam-lebih pun takpe
1 st lada sulah-ini akak tambah
1 sb tepung
1 sb minyak zaitun-myk masak pun boleh
1 biji telur-di kocak

Cara

Campurkan semua bahan dan jadikan bebola kecil
Leperkan bebola kecil ini mengikut ketebalan yang suka
Goreng mcm biasa kita goreng burger dan curahkan telur yang sudah di kacak terlebih dahulu atas non stick pan
Dah siap masukkan ke dalam roti dan hias macam biasa kita buat burger..

Resepi roti nanti akak tampilkan.Buat sementara jamu lah mata dengan burger ni dulu ya..Seronok makan burger buat sendiri.Boleh buat seberapa banyak yang kita mahu.Puas makan..

11 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam anim.Tengok burger ni teringa last month bawa little laling gi Secret Recipe dan dia pilih nak makan burger dari kids menu.Bila keluar burgernya 4 ke 6 biji comel-comel sungguh dan siap ada bendera kat atasnya.Kita tumpang sekaki 1 biji sekali ngap.

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Kak Anim cayang!!!
Apa nie tayang2x roti mini burger mln2x begini...kasi org ngences jer..hehehe nmpk sodap nie :P

rahel said...

Ceh ceh ceh...tayang burger mini malam2 begini...tumpang telan air liur je la..

ASMAH YUSOF said...

Slm k.anim..

comel betul akaknye burger...kalau buat nie sure ank2 xcited nk mkn..hehe

ummiaisyah said...

cik abg sy kalo suh bli beger..asik tanya..u x leh ke buat daging beger sendirik? dlm hati sy jawab..malehhh...hehehe
kira baguih la Kak Anim ni..rajin tip top ni..
p/s: kalo nk buat kek kukus tu..kukus 2 jam pon dh ok..3 jam tu kalo nk tahan lama..

Qasey Honey said...

alahai comeiiiinye burger tew...tliur pulak tgk...bleh la nk cuba jugak nti...

AbbotCottage said...

Comel je Mini Burger ni..sedap sedap sedap

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Hem...ini kalau dengan nak2 memang laju...cute...cute

LinRosly said...

Assalamualaikum Anymz

Aduh Mak Hai Mengoda sungguh tgk Mini Burger tu comel..

Amie said...

Assalamualaikumm Kak Anim,
apa khabar kak... kenyang dapat makan burger buatan sendiri ye kak.

Diana @ Melley Mey said...

wah! comelnya mini burger tu akak... geram diana tgk... anak2 pasti suka tgk nie kan akak...