Tuesday, 3 January 2012

Ronda2 di Guangzhou,China

Assalamualaikum semua

Yuhuuuuu..ada yang rindu akak ke tu?..
Terlebih dahulu ribuan terimakaseh akak ucapkan pada pengunjung2 baru mykitchen dan terus menjadi sahabat baru akak walaupun sudah seminggu lebih akak tak update mykitchen..
Kelmarin dulu2 tu akak cuma bagi tau di sini yang akak akan bercuti tapi tidak di beritahu ke arah mana percutian akak tu kan?..mana2 sahabat yang menjadi teman fb akak tu sudah maklum yang akak bercuti ke Guangzhou,China..Akak tak pernah termimpi untuk ke sana.sebab akak rasa tak perlu utk ke negara China jika sekadar untuk melancong sebab pada pandangan akak kalau nak keluar negeri pun akak akan ke negara yang mudah untuk mendapatkan makanan halal...tapi bila adik akak mempelawa dan kos penginapan akak semua di tanggung olehnya,ia umpama org mengantuk di sorongkan bantal jawapnya..Akak ni cuma seorang aje kakaknya..katanya apa salahnya jika dia nak berbelanja utk kakak yg sorang je ni kan.mak ayah pun dah tak ada.rezeki yg lebih dia nak kongsi dgn akak..bertuahnya badan akak kan..kenapa suami tak ikut?nanti2 di episod akan dtg akak story ya.
TerimaKaseh tidak terhingga pada adik dan adik ipar akak tu..Akak cuma bawak duit utk shopping aje..
Setelah keizinan suami akak perolehi,maka pada 28hb dis 2011 tu hari jam 5.30 pagi kami pun bertolak ke Guangzhou,China..Cuaca pada masa tu hanya 15'.sejuknya umpama kita pasang aircond pada suhu yang terendah sekali lah..Bagi yang tidak biasa mungkin akan terasa sejuk sangat lah..Sebenarnya rombongan yang ke sana agak ramai juga..lebih kurang 23 orang..Kami dah booking tiket flight tambang murah air asia ni agak lama juga..mujur jugalah akak sehat menjelang hendak ke sana..begitu juga adik akak dan suami dan juga anak sulong mereka..
Okaylah nanti akak cerita lagi suasana di sana dan cara dan kedai mana yang patut di kunjungi kalau nak murah..sesiapa yg berminat utk kesana dgn tujuan utk berniaga tu nanti akak storykan di blog'my story'akak tu ya.
Buat masa ni akak perlu rehat yang panjang dan insyaAllah BW akan akak lakukan bila keadaan kesihatan akak sudah mengizinkan..maklumlah kat sana winter.sejuk.keluar awal2 pagi balik jauh2 malam..jadi kutu embun pun ada..sampai aje mesia terus selsema dan batuk2...dah tuo dah den ni hah....


 pagi2 buta akak dah keluar dgn anak buah akak aiman alya.ronda2 di kawasan sekitar hotel.
Kedai bunga ni ni pagi2 dah bukak.harum je bau bunga segar di sini..

 tempat yg akak berdiri ni dan di belakang akak tu penuh dgn kedai kain langsir.boleh tempah terus dan ambil masa kita nak balik

 kedai ni penuh dgn cadar,tempat tissue,sarung kusyen.dan mcm2 lagi 

 pilih menu apa..akak makan minm tak kira sarapan ke semua bedal nasi je

 buat mi masa tu juga..terus di rebus sebentar dan pilih lah nak makan mi sup ke mi goreng ke

 alhamdulillah berpeluang menziarah maqam sahabat dan bapa saudara kepada RasulAllah saw

saujana mata memandang.penuh dgn fabrics kain pelbagai corak dan rupa.
nak yg silk,cotton..pilih saja
besar betul bagunan di sini.tak larat nak jalan

siapa kata kita tak jumpa toilet bersih di negara China..mahal lah sikit hotel ni kalau dtg dgn tujuan utk berniaga.
Tapi bagi kami yang sambil menyelam minum air ni,kira hotel tempat kami menginap ni antara yang terbaik lah.Rm140 satu malam..janji selesa..

27 comments:

Ummi said...

Animmm....Selamat Tahun Baru...waaahh pergi ke China setahun...mst dah pandai cakap cina...hahahhaa... :) Wooo Aiii Niii...

izahdaut said...

nampak sangat gi shopping... 80% semua gambo soping okeh.. haha...

gambar akak yag kedua tu.. "sepohon kayu daunnya rimbun..lebat bunganya serta buahnya.. " khaaan. mcm bernasyid di negara china.

apa lagi nak komen.. trasa semua gmbo mcm tak kena je dimata. ngapa ek. adakah ada bibit bibit negatif yg timbul dari hati. oh tidak.. no no..ni kalau org len baca, dah mcm meroyan je dah ayat saya ni kak. ikiki.. balik dulu lah. dah la bersteam boat ngan abag tapa tak ajak pun aii..sobb

hazila said...

Salam kak Anymz,
Mesti banyak beli kain tu kan.. Untung badan ada yg nak belanja makan angin.

Ayu said...

Assalam kak anim,
baru balik berholidays juga ya..seronoknya kita tengok akak shopping sakan..kita pergi korea, tak dek shopping moppingnya..semua banyak winter clothings aje..huhu..

Kak Sam said...

Hehehe best je tengok org jalan2 kat oversea. Kita ni over river je la.
psttt... banyak tak akak beli kain, ada tak kain untuk dijual?

cplud miera said...

wah.. best jln2 ;)

FairyLilly said...

patutlah menyepi...pi bercuti dan shopping ek

Nur Eyda said...

alhamdulillah auntie anim selamat pergi dan selamat kembali...bestnyer dapat ke sana....hehe..saya tak berpeluang lagi...

dZana said...

wahhh kak.. seronoknya dpt bjalan jauh...

AbbotCottage said...

Kak Anymz, nampak menarik sungguh ke Guangzhou eh...mcm nak gi je..

kzai said...

wah best nya mkn angin ada org sponsor..bertuah nya badan..
mesti byk borong ni kan anim..

FatihaNur said...

jeleshnye...hehe...kak ade blog lagi satu ke??? kat sana if nak ambik barang2 aksesori pempuan utk beniaga kat mane yg best???

kasihredha said...

akakkkk...i miss you lah

kak, akak suka makan kat restoran Abdullah...masih terkonang2 kelazatan ayam gorengnya.
Akak gi ke Beijing Lu tak?
Tak sabar nak tunggu n3 akak pasal soping pulak :)

ruggedmom said...

jelez!

Nieza said...

Salam thn baru kak Anim..wahh pergi melancong sambil shopping ke china ye kak..tak ajak kita pun...hehe

bestnyer tgk gambar akak ni..saya lum sampai sana lagi.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Assalamualaikum K.Anymz..

wahh.. tadi tengok K.Ayu ke Korea.. kali ni tengok K.Anymz ke China pulak.. tentu byk shopping ni... tgk gambar pun tau semua gambar tunjuk tempat shopping aje ni berbanding ceria cuti2 Korea K.Ayu yg byk gambar2 bersantai.. hehe.. kain2 kat sana lawa2 ke kak?

anymz said...

to ummi
hahaha...wo ai ni too lah :)

to izahdaut
ko jgn nak meroyan jah kalo baca statement akak ni..
MEMANG 100% akak bershopping je di sana..kat Guangzhou jah oi..mmg syurga membeli belah..cuba tgk kalo ke mekah,ke indon semua brgan buatan china.hah kat sini lah tempatnya..
kat guzngzhou takde tempat sejarah kecuali maqam saad abi waqas.selebihnya kami bershopping dr pagi sampai petang..bwk rm2k pun cukup utk membeli semua keperluan..tapi kalau bwk lebih tu lagi bagus..leh buat meniaga..hahaha


to hazila
akak tak byk beli kain..byk beli kiriman dan keperluan utk anak2 spt handbag,baju2 remaja dsbnya..mmg best lah zila


to ayu
akak pun teringin nak ke korea tapi kena tunggu setahun lagi lah ayu..pokcik ni susah nak pegi ke satu2 tempat tu kalau takde tenpat yg bersejarah..:)


to kak sam
insyaAllah,tanamkan je niat dan hajat utk melancong tu sam..pasti Allah swt tunaikan cuma masa je yg menentukan.dulu2 pun akak mcm tu juga.tak terfikir boleh ke luar negara pun..ingat lepas ke spore je.tapi siapa tau suatu hari kita jejak gak kaki ke negara org kan?
akak tak byk beli kain..beli utk diri sendiri je.InsyaAllah akak akan pegi lagi.kali ni mmg beli utk meniaga.


to cplud miera
mmg seronok miera:)

umi said...

salam kak anim. amboiii sakan shopping kak ye hihi...alhamdulillah rezeki tuah badan dapat gi jalan2 makan angin.

EmbunRosaliza said...

Assalam kak bestnya dapat shopping sakan la kalo kat guangzhou tu, jelesnya saya. Untung akk ada adik n adik ipar yg baik hati merasa juga ke chinakan

Yatie said...

Assalamualaikum K.Anim,
amboi bershopping sakan eehhh..jeles tawww...seronokkan kak sesekali makan angin kat luar negara..timba pengalaman..terujalah kita, mcm nak pergi gaklah...nak ajak mek jahlah..nak pakat2 pergi sama...he3..

anymz said...

to fairylily
doakan akak sampai ke aussie pulak yo..:)

to nur eyda
insyaALlah akan sampai jugak suatu hari nanti tu..bukannya jauh sgt.tambang air asia pun murah2 je.

to dzana
alhamdulillah dzana.rezeki dari Allah

to abotcottage
pergi aje abot..insyaALlah akan sampai jugak suatu hari nanti.byk kan berdoa..:)

anymz said...

to kzai
alhamdulillah rezeki ALlah kak.sape tau kan?..itu lah kalau kita buat baik sesama sendiri..tak mintak pun boleh dapat kan kak?...hehe


to fatihaNur
dah akak terangkan dlm blog my story akak tu..sila ke sana ya.:)

Shafiza's said...

Slm k.zai blh tau akak stay kt hotel ape yea..? area mane, tengok keadaan hotel mcm ok. leh share x..? tq

the92sYu said...

a'kum akak, just nak tanye hotel dekat guangzhou ni pe nama dia? dekat dgn city ek? sebab ada planning nak ge sne nak beli barang skit... thank you...

Siti Kamariah Nor Saidin said...
This comment has been removed by the author.
Siti Kamariah Nor Saidin said...

salam akak... hotel mana yg akak stay hari tu? nampak cantik... kitorang plan nk pg bulan April ni... boleh share x akak? mekasih..

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit, semoga kebaikan hati Tuan/Puan menjadi amal ibadah hendaknya amiin.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.