Tuesday, 31 January 2012

Ayam Goreng KFC

Assalamualaikum semua

Dan selamat Tengahari ..
Bagi sesiapa yang menjadi fren list akak di fb semua sudah ketahui ini gambar tertungak.walau bagaimana pun hari ini menu yang sama akak hidangkan buat penduduk tetap di rumah ni..
Banyak betul kerja hari ni.Terkejar2 dengan en suami menyudahkan kerja2 yang terbelangkai...
Alhamdulillah menjelang jam 1pm semua kerja sudah selesai..pastu teringat ainul dah nak balik sekolah,maknya tak masak lagi..En suami suruh beli aje tapi rasanya cam dah tak kosa je nak beli lauk kat luar..banyak sgt rempah ratus yang boleh membuatkan kita pusing kepala...jadi akak goreng je lah ayam ni yang sudah pasti menjadi kesukaan ainul dan mak bapak ainul juga..Resepi?...

Tu sos wedges tu akak beli online..
sedap tapi tak boleh amalkan selalu..ada rasa sedikit masin utk akak.
Kalau utk org lain okay aje rasanya..


Resepinya sonang yo..


1 ekor ayam
2 biji telur
Tepung goreng ayam KFC jenama pak long
Minyak

Cara
Cuci ayam bersih2..
Gaul kan dengan telur yang sudah di kocok2(sambil bernyanyi lagu dangdut)
Bedakkan pulak ayam tadi dengan tepung
Terus goreng dalam minyak yang terendam.pastikan le minyak tu dah panas dulu ya..Kalo tidak nanti sejuk je pulak minyak tu,camne pulak ayam nak masak..

Resepi roti?
Ada kat sini
fav roti resepi ni
Apa nak susah masukan aje dlm BM..biarlah dia yang buat kerja.
Dah cukup masa keluarkan uli2,gumpal2 letak je dlm dulang terus bakar.

Tepung KFC jenama paklong ni sedaplah.
.beli kat kedai frozen yang baru di bukak di bandar Tampin tu..
lupa nak snap pic.lain kalilah ya.

Resepi coleslaw?
Senang je
Coleslaw cara kak anim
1/2 biji kobis-hiris halus
1 batang lobak merah-sagat halus
1/4 biji bawang besar-sagat halus
mayonis secukupnya
sedikit gula

Gaul semua bahan bersama dan simpan dlm esbok..
Dah nak makan baru keluarkan makan dengan ayam goreng,roti ban dan sos.



14 comments:

ibuhebat said...

sedapnyer... homemade is the best! :)

tun_telani said...

tu dia... xyah gi kepci dh. kalau semua org buat ni mau gulung tikar encik kentucky tu kan..

izahdaut said...

lapor kepcila pulak. ada surat free kepci niha tak diguna lagi. sebab apa xguna lagi. sebab kalau guna, banyaaak sangat dapat, tak lalu nak makan. kena makan time ramai2. sapa nak join?

tapi kalau buat sendrik sukee banyak2 kan coslow tu. feberet

umi said...

wahh yg ni takleh panggil ayam KFC, tukar jadi AFC (Anymz Fried Chicken) gitu!

Mas said...

kak anim..
nak kepci...nak kepci....
sedapnya tengok kepci kak anim tu....

izah...ko ada baucer kepci yerk..
haaaa...ajak la aku ngan kak anim makan...kikiki

Gee® said...

k.gee setuju dengan umi... ayam AFC... heeee

Qasey Honey said...

sedapnya ayam goreng...nyumm2...lg best kan bile kita wt sdri...

MeknaBlog said...

sedapnya kepcii...kita amik resepi ye kak...

kasihredha said...

kak nak satu set kak.. :)

nOOrsha said...

waahh lapar tgk set kfc akak nih.. ade wedges x? pancitkan orange cheese tu satu botol yaa.. sedaaapp!! suka ratah yg tu..ehehe

Chah said...

Hamboi...lengkap 'snake' plate tuuu..... Errrr kak x penah saya beli brg mknan online...peghak ler plak! Hee

Naz / Nadz COSK said...

Ok..balik Tampin nanti nak poyi KFC 2 tingkat belakang petronas kota lah.. hehehe..

rahel said...

bestnya...macam nak join je makan-makan..

Diana @ Melley Mey said...

wah ada kfc kat cnie ler... bestnya buat sendiri... lagi nampak sedap tau...