Friday, 27 January 2012

Nasi Lemak Tumis

 Assalamualaikum semua

Rindu rasanya nak bersiaran secara akrif kembali tapi apa kan daya,..entah kenapa hari semakin cepat berlalu.Kerja pulak semakin banyak yang menanti...macam tak cukup waktu je...

Malam tadi Ainul dah tanya,mak masak apa utk breakfast esok?..Rasanya nak buat nasi lemak..Kembali si anak dara bersuara..mak jgn buat nasi lemak yg ada kaler2 ya.sentap hati mak nakkkkk...baru teringin nak letak kaler biru lepas tgk rumah mek jah kaler kuning dan rumah Nor kaler ijo...apa kan daya akak buat lah nasi lemak yg suci bersih gitu..kaler asli..dah anak2 nak nasi lemak ori tp mak nya tetap dgn keputusan nak buat juga nasi lemak tumis ni..walllllah...memang sedap..ada rasa nasi dagang pun ada..
Keputusan nya memang best sangat nasi lemak ni dan tak nyesal mencuba...tapi tak buat lauk ayam...ikut kata anak2 buat sambal ikan bilis je...tapi tadak timun...kedai dah tutup.tak dan nak membeli...huhuhu
Akak ambik resepi kat rumah Izah..mekaseh ya adik2 ku sekelian..izah,nor,noorsha,yatie,mamasya dan empunya resepi Jun..org kg sebelah...hehe


Nasi Lemak Tumis
by
anymz mykitchen
Resepi milik:Jun

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

3 cawan beras
2 cawan santan
2 cawan air
1/2 sudu besar halba
1 daun pandan
1 cm halia-hiris halus
1 batang serai-titik
2 biji bawang merah-hiris
garam secukup rasa
1 sudu minyak + 1 sudu minyak sapi


Cara-cara
Panaskan kedua-dua minyak, tumis bawang dan halia hingga garing.
Masukkan air dan santan, kacau hingga pecah minyak.
Bila mendidih, masukkan beras, daun pandan, halba, serai n\dan garam.
Pastu masak seperti nasi lemak biasa..
Hidangkan bersama sambal tumis ikan bilis/udang/sotong, timun, telur dan ikan bilis goreng.

Nota Dapurmamasya
Utk nasi lemak kuning ni , tambah 1 sb kunyit semasa masukkan santan dan air.



seriyes sedap
cuba lah

12 comments:

izahdaut said...

baru balik dari belog tauhu sumbat. kikiki.. caya la kak nim, glemer kata kan.. hehe.. dah nampak aura glemer pada kak nim tu. saboo ye kak nim. i know ur prinsip.. i alwaz salute u.. sabar banyak kemanisannya kan kak.

tu mentuk apo tu nasi lomak nye. dah mcm 'butterfly' kena flying kick je. kiki jgn marah ye kak nim. tapi mmg betul kan, nasi lemak ni ada rasa nasi dagang n wangi minyak sapi tu. mmg best la. trasa2 lagi ksedapannya.. hihi ainul cam tau2 je maknya nk overshadow kaler kami. hahaha.. good girl ainul..

mala said...

Salam kak nim, sama la menu kita hari ni :-) follow u :-) have a nice weekend

Zaliedana said...

Adeiii samalah menu kita rini,sy wat mkn lunch n dinner nnti sekali..VIRUS NASI LEMAK TUMIS TGH MENULAR,HEHE..

Mas said...

kak anim..
sedappkan nasi lemak versi tumis ni..
mas pun dah buat rabu lepas..
ni baju jerk entrykan...he3

K.Nor said...

sana sini sinum nasi lemak tumis :)

Sheila Shafeareen said...

Salam kak nim hemmm tegah hot ye nasi lemak ni...sy pun buat utk sarapan pagi td...kira seisi rmh suka le..boleh di terima...mmg akk buat lg...

ady said...

as-salam kak anymz
wahhh2 dah sampai sini npk nasi lemak tumis..ramai dah buat ni..

tun_telani said...

adoi... dua dapur sekali tun tgk nasi lemak nih.. nmpk gaya terpaksa la esok menambahkan lemak kt badan..

rahel said...

Salam Kak Aniym...memang menarik nampaknya nasi lemak tumis ni..Mas pun dah buat kan..

Acik Erna said...

anim..nasi lomak tumih sodap yo..akak risau terlampau lomak..sobab dah ado santan..kok sodap boleh cubo la ni..

blogresipi.com said...

Salam Akak,
Saya belum pernah cuba nasi lemak dengan halba. Macam best ni, mesti rasa nasi dagang sikit2.Nasi dagang pun saya suka :)
Ijan

dZana said...

aslmkum k anim.. sibuk yer.. turn nasi lemak dah terlepas.. kene tunggu minggu depan pulak.. nnti nk try jugak rspi ni..