Thursday, 12 January 2012

Ayam Kashmir

Assalamualaikum semua

Hari ni kita layan ayam kashmir ni dulu ya.baru balik dari Kashmir nih..hehe.
Alhamdulillah sedap ayam kashmir hasil tinjauan DJ di Majalah Rasa,Januari 2011..Tak sia2 DJ mencuba dan war2kan di dapur beliau..mekaseh DJ dan akak pula ambik resepi nya dari dapur secubitgaram..Bagus Nor ni,kalau ikut resepi nya mesti akak tak kena darah tinggi sebab garamnya semua secubit je..ahaks...usik2 manja ya Nor..sesekali kita gurau2..tepuk tampar.apa salahnya kannnnn?..Jgn kena lempang sudah..hehe
Okay akak minta izin tepek resepi di sini pulak buat rujukan di masa akan datang..




Ayam Kashmir
by
anymz mykitchen
Resepi:DayangJack
Sumber:SGN67


Bahan-bahan :
1/2 kg ayam (dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak jika suka)

Bahan A :
6 biji bawang merah (dihiris)
1/2 labu bawang besar (dihiris)
3 bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
rempah 4 sekawan
sedikit daun kari

Bahan B :

3 sb puri tomato
1 sb serbuk cili
2 sb rempah beriyani
2 sb rempah kari daging
4 biji tomato (dipotong kecil)
garam dan gula secukup rasa
minyak masak secukupnya
2 biji ubi kentang (dipotong)

Cara-cara :
Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga terbit bau. Satukan serbuk rempah, puri tomato dan serbuk cili di dlm mangkuk dan bancuhkan dengan sedikit air. Kemudian masukkan ke dalam bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.
Masukkan ayam, ubi kentang dan air secukupnya. Gaulkan. Biarkan ia masak.
Masukkan tomato, garam dan gula secukupnya.
Hidangkan setelah masak.

12 comments:

Mas said...

kak anim...
resepi ni guna secubit garam jerk yerk...kikikikiki

hmmm..mas dah try resepi kak dayang ni...
memang best...
meh nak cedok seketoi...
nak peha yerk...

tun_telani said...

nak makan sepinggan ngan kak mas.. mesti x berebut sbb tun x suka paha ayam =)

Mas said...

tak mo share ngan tun...
nanti kak mas tak kenyang..kikikiki

izahdaut said...

laporrrr laporrr..

Kak Sam said...

Tak ajak pun pi kashmir

FatihaNur said...

hihi, makan ayam ni berjemaah ngan nasi briyani bestnye...sambil gentel2 salji wat ais kepal..huhu bestnye kashmir...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

biler ayam ni nk smpi kt dapur oyama ntah...sedap sgt tgk!

Chah said...

semenjak dua menjak balik dr guangzhou nih, masak2pun semua yang jenis roaming2 ye kak...hihih
laparpo!!!

Ezadlieza said...

salam k.anymz..wah ke kashmir ler..nampak sedap tul...kena cuba nih...

K.Nor said...

wahhh fofuler gitu word secubitgaram ya... hehe

k.nim, kalau lempeng nak? hehe

nOOrsha said...

mehendi laga kera kehna..
dolli saja kera kehna...
mehendi laga kera kehna..
dolli saja kera kehna...
lene tu je ya gowri...
shava oik oik oik..shavaa oik oik oik.. shava... lalala


hahaha..kan dah dtg angin industan bile nmpak ayam kashmir ni... ade kene mengene ke? hehe...ade la kot sbb smlm tgk sarokan juget2 ngan kajoll..lalala

Diana @ Melley Mey said...

wah... ayam kashmir memang sedap... diana pun suka makan... dah banyak kali dah buat .. sedaap!!