Friday, 6 January 2012

Ayam Bumbu Bali

 Assalamualaikum semua

Dan Selamat Tengahari buat pengunjung2 mykitchen...Juga Selamat Bersolat Jumaat pada kaum lelaki yang sedang berjalan menuju ke masjid tu.(macamlah diorang baca statement akak ni ya..hehehe)
Hari ni kita jamu mata dengan ayam bumbu bali ni pulak..sedap  resepi yang sudah di olah ni..
Asal mulanya ini resepi daging.Bagi sesiapa yang tidak makan pedas tu resepi in memang sesuai benarlah untuk korang.Akak suka lauk ni..Ratah2 ayam sambil makan tauhu pedas..(biasa la kalau tak pedas tak ummphhh)
Resepi tauhu pedas?..oppss..nanti ai bagi ya..Hari ni kita bagi laluan pada ayam ni dulu deh...


Ayam Bumbu Bali
by
anymz mykitchen
Resepi:SCGNor67
Resepi dari Daging Bumbu Bali
by





Bahan:

1/2 ekor ayam ~ dipotong kecil
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu teh serbuk kunyit
5 biji cili merah *
3 ulas bawang putih *
3 biji buah keras *
1/2 in halia *  ~  (*diblend)
100ml susu cair
100ml air
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar kicap manis
1 kpg asam keping
1 biji bawang besar ~ dipotong bulat
1 biji tomato ~ dipotong4
1 biji cili hijau ~ dipotong serong
garam
gula
minyak

Cara:

Gaul ayam dgn garam dan serbuk kunyit. Goreng 1/2 masak, angkat dan ketepikan.
Tumis bahan2 yg diblend hingga garing dan masukkan kicap pekat, kicap manis dan asam keping.
Masukkan juga susu cair dan air. Masak hingga mendidih dan masukkan ayam. Kacau.
Bila kuah hampir pekat, masukkan daun limau, garam dan sedikit gula. Kacau lagi.
Masukkan bawang besar, tomato dan cili hijau. Kacau sebati dan biarkan seketika.
Padamkan api dan sedia utk dihidangkan.

18 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ayu suka gak recipe ni
dulu try kat trymasak
sedap sebab kuah dia tue

kasihredha said...

baru duk teliur kek warna warni kat bawah tu ...dah hidang ayam bali pulak...rajin betul le akak ni...nakkk rasa ayam tu :)

tun_telani said...

ayam bumbu bali yg glemer.. tun sorang je kot yg belum menerai.. hehe.. queue panjang betul.

izahdaut said...

rasa mcm dah pernah try.. pikir jap..

lama kot nak kena pikir ni..

balik dulu la

Ros said...

Salam Anymz,

Kelainan nampaknya resepi ni kan Anymz....nanti boleh la Kak Ros try...Tq kongsi resepi ni...

rahel said...

Ayam bumbu bali memang sedap..lain dari yg lain..suka banget..

Zaliedana said...

Ayam nih nmpk sedap dari tgk kat umh mama hawa n kak nor lagi,tapi xpernh try lagi..
Pstt selamat hari lahir wat abg tapa kesayangan akak ya,moga segala doa2 akak dimakbulkan Tuhan n Moga segala hajat abag tapa tercapai,AMIN..cantik kek tuh,sy mmg duk teringin lama dah nak wat,mmg akan wat juga nanti,suka tgk kale male yg ceria.

Amie said...

Waalaikumusalam Kak Anim cayanggg...
sedapnya resepi kakak hari ni! kalaulah dapat seketul dengan kuahnya sekali... cukuplah buat lauk nasi putih sepinggan!

Nieza said...

sedapnya....dah pernah masuk list dah resepi ni tapi lum buat lagi.mai ambik bau kat dapur kat anim dulula..hehe

Liza said...

akak...kalau ada lebih tu,pos la kat liza sikit, dpt kuah pun jadi la..ekeekeke

Mama Hawa/Mama Nani said...

mmg best tak brapa pedas sgt yg versi ayam mcm kak anim nie blm try lagi

Yatie said...

aritu berangan nak cuba resepi ni mcm K.Nor guna daging..bila nmpk yg guna ayam ni, jadi tak sabar pulak nak cuba..mesti cuba ni..menyelerakan sungguh..

dZana said...

nmpk sedap.. dah lama tak mgasap dapur ni kak anim.. dah sekolah ni lagi lah brtmbh2 malasnya...

Anna Qawina said...

mmg lom buat lagi kot ni..mls nak pk macam Izah tu...kena try lagik kot..heheh..

K.Nor said...

dah buat gak sekali lg tp dgn daging :)

inahar ali said...

salam rindu kak anim cayang..hepi new year & hepi belated besday wat mr hubby ek! rainbow kek ada lg x?? terlambat sudaa..hehe!

~~zAnAfAhMi~~ said...

Macam masak sumur bali kan?cuma tak guna cili kering dan ada susu cair, sesuai utk anak2 ni.

Diana @ Melley Mey said...

tgk ayam bumbu bali yg akak masak nie... menyelerakan sungguh!! terliur diana tgk... nmpk sedap sgt..