Monday, 4 July 2011

Pink Velvet Marble Cheese Brownies

Assalamualaikum semua

Alhamdulillah dapat akak bersiaran di pagi Isnin ni..tapi tak dapat lama..lewat petang atau malam nanti baru akak dapat komen di entri yang lepas dan blogwalking ke rumah kawan2..nanti jangan lupa siapkan kopi 0 kaw ya.banyak rumah yang nak di kunjung balas nih..

Hari Sabtu malam ahad tu hari lebih kurang hampir jam 11 mlm.akak dapat sms mengatakan si pengantar sms nak berkunjung ke rumah akak..waduh..'dah den koba an..kono bg tau dua tiga hari awal'...seb baik akak ada di rumah..lalu mlm tu tidur akak di ganggu oleh bayangan ikan,daging,ayam kat pasar tu hah..apa lah nak ku jamu pada si penggemar masak lomak ni hah..
Lalu akak pun masak je lah yang simple2 tapi berapi..
Hah!memang sudah akak jangka IzahDaut laki bini makan sambil huuuh..haaah..menahan pedas..hehe..
Terima Kaseh ya Zah atas kunjungan kalian berdua dan tidak lupa pada Bais dan Muaz..Nanti jangan lupa datang lagi..
Raya nanti boleh lah pakat2 dgn kawan2 lain yang tinggal di KL tu untuk berkunjung ke telapak akak..Tak lupa jugak buat Naz yang rumah ibunya hanya 5 min perjalanan je dari rumah akak.
Tak sangka dan lagi sekali akak ulang benar2 tak sangka perkenalan di alam maya sudah di sambung ke alam realiti..Moga ikatan persahabatan kekal hingga ke akhir hayat.
Weiii!!...ni akak nak bagi tau satu rahsia ni..IzahDaut ni tak banyak mulut sebenarnya..Pendiam rupa2nya mek ni..wakaka
okaylah cukuplah akak mengusik Izah,akak buat kek ni semalam sebab akak tau Izah tak pernah makan lagi red velvet tapi sayang masa sedang buat tu baru akak perasan pewarna merah akak dah habis..tinggal beberapa titik je.bila di campurkan dgn kaler cekelat jadi lah pudar macam ni..tu yang akak namakan pink velvet..ini resepi ulang tayang.
Buat pengunjung2 baru my kitchen jangan keliru pulak ya..cubalah resepi ni...sedaaaap..tak caya tanya Izah dan dua heronya tu..



Pink Velvet Marble Cheese Brownies
by.

Bahan-bahan (loyang 4 segi 7x7 inci) -
  • 125g + 1 sudu besar tepung serba guna (all purpose flour) @ tepung kek/tepung halus
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 60g mentega - suhu bilik
  • 110g gula halus
  • 1 biji telur saiz A - suhu bilik
  • 1/2 sudu kecil essen vanilla
  • 120ml susu segar - suhu bilik
  • 1/2 sudu besar jus lemon @ 1 sudu besar sunquick oren
  • 1/2 sudu kecil pewarna merah - maz guna merah strawberi
  • kurang sikit dari 1/2 sudu kecil coklat emulco
  • 1/2 sudu kecil cuka
  • 1/2 sudu kecil baking powder
Lapisan Cheese
  • 200g cream cheese - suhu bilik
  • 1 biji telur saiz B@A - suhu bilik
  • 60g gula galus
  • 1 sudu besar jus lemon
Cara

1. Panaskan oven suhu 170 C. Alas loyang dengan paper sheet. Biar kertas lebih dari loyang, senang nak keluarkan kek nati.

2. Satukan susu segar dan jus lemon, biarkan 5 minit.

3. Ayak tepung dan garam. Ketepikan.

4. Dalam magkuk, pukul mentega hingga berkrim, masukkan gula dan pukul lagi dalam 2-3 minit. Kemudian masukkan telur dan vanilla, pukul sebati.

5. Satukan susu segar, pewarna merah dan coklat emulco. Kacau sebati.

6. Masukkan tepung dan campuran susu segar tadi secara bergilir-gilir dengan didahulu tepung dan diakhiri dengan tepung juga dalam adunan mentega. Habiskan dalam 3x tuang.

7. Satukan cuka dan baking powder, biar sehingga keluar buih, kemudian masukkan dalam adunan kek dan kacau sekata. Simpan 2 sudu besar adunan untuk buat marble.

8. Tuang dalam loyang dan bakar selama 30 minit atau sehingga masak. Keluarkan dari oven dan boleh la sediakan lapisan cheesenya.

Lapisan Cheese
Cara

1. Putar cream cheese sehingga berkrim, kemudian masukkan gula dan putar lagi. Masukkan jus leman dan telur. Putar biar sekata.

2. Tuang atas kek dan amik bancuhan yang disimpan tadi masukkan dalam plastik bag atau buat kelongsong guna paper sheet, pastu gunting sikit hujungnya biar ada lubang kecil, kemudian picit atas lapisan cheese buat garisan melintang, kemudian tarik turun guna lidi satay agar jadi lorek seakan berpetak-petak gitu.
3. Bakar selama 30-35 minit dengan suhu 150 C atau bergantung pada oven masing-masing dengan kaedah steam bath (masukkan loyang kek dalam loyang yang berisi air panas mendidih ye, bkn suam2, macam nak bakar cheesekek, tujuannya agar kek tetap moist dan tidak kering). Sejukkan betul-betul sebelum dipotong. (seeloknya biarkan kek 4-5 jam dalam peti sebelum dipotong agar lapisan cheese betul-betul mengeras). Kemudian keluarkan dan biar seketika dengan suhu bilik sebelum dihidangkan. Selamat Mencuba..



38 comments:

ijayuji said...

Salam kak! secantek nama sesedap rasa niiii :D amboiiiiiii! lenkali dtg siam ramai2 yaaa :D kita masakkan lagi pedas wakakakaka....

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Kak Anim...
kite pun nak dtg sana jgk..hehehe hubby hawa suka mkn pedas2 tau Kak...
okay tak pernah try buat brownies gini lagi..blh msk list dulu ...

Cheq Sue said...

pagi kak anim... cantik tu...pink kaler...

AZLITA AZIZ said...

waaaaa.... kak bestnya! jelous ita tau! akak ajak ijah sorang je ke?? bila nak ajak ita pulak?? hihi ala kak ita gurau je...

bestnya dapat jumpa2 dan kenal2 kan kak makin panjang jalinan silatul rahim tu.. bila akak nak ke rumah ita pulak.. hihi

Mas said...

pendiamm kak ijahdaut tu....kikikiki
agaknya terkelu lidahnya sebab jumpa kak anim kot...
rasanya ari ni mesti dia kecoh balik....muahahaha...

ijahh...kau ambik tak red velcet tu tuk aku..
terliur aku nengoknya..
hmmm...nanti mas pun nak serbu rumah kak anim...kikiki

kasihredha said...

uwaaaaa....nak gi gak rumah kak anymz...!!
Nak jugak mkan gulai berapi tu...nak jugak cheese brownies tu...:)

Mama AA's said...

klu Auni nmpak ni, mesti die suh buat sebab kale pink...huhu

CT Delima said...

As'salam kak anim

Haa..dah dapat lampu HIJAU dah. Yeaa..raya boleh terjah umah kak anim hehehe.

kak anim selalunya ct nampak RVC jer tapi kali ni cun lah, fav color ct ni pink. sesekali kasi ubah tak ada salahnya kan :)

Zaliedana said...

Kak nim ooo kak nim,eh dah agak dah mek jah tuh pendiam kat luar,kat dlm blog n fb,uii nmpak cam ramah tamah..Daut lomantik,pendiam juga ke kak..Eh sy pon nak p umah akak juga lah,WLAUPON XAJAK,Hxaci lah kak izah n geng ajer,jumaat nih insyaAllah nak g melaka n PD..

K.Nor said...

k.nimmmmmmm nak gak pink velvet tu.. sonok mek ijah daud ya.. dpt makan air tangan k.nim.. patut la sunyi sepi jer blog dia 2 hari.. betul la.. mmg rasanya mek jah ni shy2 cat la k.nim.. hehe

cik cek said...

Kak Anym....

Pink pun pinklah...janji sedap...bila buat brownies ni lagila sedapnya....

Naz said...

Kak Nim..oooo..kak Nim..

Izah daut yg malu2 kucing ker akak yg malu2 kucing ni..hehehe..

Nak pink velvet brownies ni kak Nim..

Ida,Japan said...

slm k'nim...gigi tak sakit lagi..harap2 cepat sembuh ye kak...kita nk jugak brownies pink tu...
buat kaler pink velvet ok gak kn...kurang ler sikit food colouring tu..len kali bole try ni, mekasih kak..nanti ida dtg lagi amik resepi kalau dh sedia nk wat..he..he

umi said...

salam kak. insyaallah kami nak ke PD 16-17 julai ni. bole kita jumpa kalau kak anim free time tu. minta no tel kak ye. PM ye kat 013-3623889. jeles tgk izah jumpa kak anim, nak jugak..!

izahdaut said...

kak anim..
saya tak banyak mulut sebab mulut saya nak makan je.. hahahaha..

ala..kak nim.. en suami saya lagi banyak cakap, tu yang saya shy shy cat je.. heheheheee... malu aiii sesambil tampor bahu hasue.. tapi kek tu memang best. air tangan org pandai masak ni mmg best la... sup tu masih terkenang2 lagi.. hehehee

mekasih ye kak nim..

Ummi said...

Hahahahaa....kalau betul la kata Anim si Izah ni x byk molot...dia sama la dgn si Hana, berceloteh kat blog guna jari, banyak jari...bila jumpa kat luar...harap kan senyum sengih dan sepatah dua ayat jek...kita jugak yg byk ngomel...hehehee

anymz said...

to ijayuji

nanti kita serang siam ramai2 pulak..siapkan toto banyak2 senang kita nak lepak2..hehe

anymz said...

to mamaHawa

okay noted hawa..jgn lupa inform akak awal2 ya..kalau boleh dua atau tiga hari sebelum dtg..kalau main serbu je takot dpt cili padi tu je..hehe

anymz said...

to cheq sue

akak jawap dah petang ni cheqsue.hehe

anymz said...

to azlita

kalau sudi datang rumah akak ni,sepuloh tapak tangan nyiru akak tadahkan..datanglah ita..bila2 masa pun takpe..di alu2kan.hehe

anymz said...

to mas

ya lah mas..pendiam..tak ckp byk macam jari dia bercakap dlm blog atau fb..mujur hubby dia peramah..seronok tengok hubby dia bersembang..rasa mesra sungguh..kalau nak tunggu ijah bukak mulut alamat sunyi sepi lah rumah akak semalam..hahaha

Deliah's Deli said...

ni la brownies yg dihidang ms bdating dgn izah tu ya..cantik kak! :)

anymz said...

to kasihredha

kak,sila lah dtg jika sudi..umah akak tak cantik.dok lam hutan belantara nih.huhu
eh!emo pulak..nak rasa red velvet ni cepat2 dtg sini kak..

nanti tggu posmen dopan pintu yo kak.heh

anymz said...

to mama AA's

try la buat mama auni..mesti auni suka.:)

anymz said...

to ct delima

datang je ct..tapi kena call dulu takut2 akak merayau2 entah kemana2..
takot nanti org dtg jauh2 akak hidangkan telor masak kicap je nanti..hehe

dah try buat kek ni ke belum ct?..try lah buat brownies RV pulak..memang sedap..tak caya.tanya izah.heh

anymz said...

to zaliedana

datanglah rumah akak nanti ya ct payung..tapi call dulu ya..10hb tu akak ada wedding..kali ni pi makan je..
cik daut kita tu tgk gayanya lomantik gak kot..haha
sambil2 kunyah brownies..(hai gumok lah nampak gayanya ni)

anymz said...

to nor

itu la pasal nor.akak pun tak tau dia nak ke sini.tgk blog dia sunyi je,rupa2 dia gi holiday.sambil nyelam minum air..

anymz said...

to cik cek

warna pink ni memang cantik lah kan cik?..kombinasi yg cantik dgn warna kuning tu.hehe

anymz said...

to naz

nanti bila cuti naz nak ke sini call akak dulu ya..nanti akak buatkan..

anymz said...

to Ida,Japan

hehe..kaler tu akak yg ubah sebab kaler merah dah habis lah ida..agak2nya kalo kita tukar kaler hijau jadi tajuk Green Velvet sesuai tak?..meh kita cuba..nak?

anymz said...

to umi

insyaAllah dtg je umi.tapi kalau nak kerumah akak dr PD tu jalan dia complicated sikit..macam izah tu suaminya dah pernah lalu sekitar kawasan tu masa dulu2..kalau tak pernah akak takut umi sesat tapi takpe..apa2 pun nanti umi call akak ya..

anymz said...

to izahdaut

ko jah..akak pulak yang shy2 cat ni..puji lebih2 ni nampaknya..nak bagi apa pulak lepas ni ya..haha

ha'ah akak cukup seronok tgk en suami izah tu makan..hilang terus penat lelah akak seharian kat dapur masak utk ko zah..serious..abg kat rumah ni pun suka..semua makanan dia kata sedap..sedap..sampai air kopi o ainul pun sedap jugak..hehe

anymz said...

to ummi

ooooooo kisahnya si hana tu macam tu jugak ya ummi..en hamjah tu peramah tak?..ijahdaut ni pendiam tapi suaminya peramah..tak sunyi rumah kita semalam tau..hehe

anymz said...

to deliah's deli

ya dell..biasa la kita bagi dia rasa..akak buat sebab ijahdaut malas nak buat..hehe

nOOrsha said...

salam kak nim.. oo ini la yang mek jah makan smalam tu ea..ehehe..tapi kan kalau wat kaler pink cam ni sweet jer kak, cam puteri umno.. ngee!~ sopan jer gituh cam anak dare...ijah pendiam ke kak? amboih kalo kat fb n blog hu ha hu ha bagainye...x de rezeki sy nak jumpe ijah smlm walopun TM resort tu dekat je ngan umah.. :)

anymz said...

to noorsha

laaaa ya ka sha?camne leh tak jumpa pulak tu...kalau dekat dengan rumah senang ajelah tu kan?..
itu namanya belum ada pertemuan tu sha..insyaAllah lain kali leh jumpa..eh!kita pun leh jumpa..

Nieza said...

wahhh ada tetamu special mkn kek yg mabeles ni...jelesnyer kita..nk gak serbu umah kak anim nanti..hehe

Diana @ Melley Mey said...

pasti seronok dapat bertemu n berbual2 ngan izah kan akak... seronoknya...

n kek tu akak... cantik tau.. x boleh jadi nie.. nak p rumah akak gak ler kalau cmc nie.. hehe