Monday, 25 July 2011

Muffin Coklat

Assalamualikum semua

Dah cukup2lah gambo telur tu ya..Ada yang dah try buat belum tu?..Cuba lah memang sedap.
Okay petang tadi akak buat muffin yang akak ambik resepi dia dari rumah mek Ampang Ratu muffin..mujur badan mek jah tu tak macam muffin..cantik wo body mek jah.selim melim gaya model gitu..model muslimah..:D
Memang muffin yang terbaik yang pernah akak rasa.Sedap sangat.Apatah lagi ada rasa oren..Akak memang suka coklat yang ada rasa oren..setakat Ainul sorang tak makan coklat oren tak kisahlah kan..Ainul gi lah makan menda lain lagi pun ada pasar mlm..kejamnya mak ....:D

Ramai yang dah buat muffin coklat ni..Nak sebut nama2 yang dah buat sudah tak tersebut ni..dah ramai.Okay meh kita tengok resepi yang harus di simpan buat rujukan anak2 di masa akan datang..:)


Muffin Coklat
by

anymz mykitchen
sumber: mak Lang & kak Ummi
Sumber:IzahDaut

Bahan-bahannya:

A

2 cawan tepung *izah gune tepung gandum
1 1/4 cawan serbuk koko
2 sudu kecil baking powder
2 sudu kecil soda bikarbonate
3 sudu teh nescafe
sedikit garam

B

2 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair (atau susu segar)
3 biji telur
1-2 sb oren sunquick * izah tambah

C

3/4 cawan air panas





Campurkan semua bahan-bahan B dan letak ketepi. Ayakkan tepung bersama serbuk koko, baking powder dan soda dan campurkan semua bahan A di dalam mangkuk besar. Masukkan bahan B ke dalam A dan kacau rata. Kemudian akhir sekali masukkan air panas ke dalam adunan tadi dan gaul rata. Ceduk ke dalam muffin cup dan bakar pada suhu 175 C selama 20 minit.


10 comments:

Nazrah said...

As salam...

Comelnye muffin tu..kalau gitu kita pun nak cuba..memang mudah yer...

izahdaut said...

kak animmmmmmmmmmmmmmmmmmm..... hahahahhaa... kalau cik abe saya terbaca ni, muntah coklat dia baca ayat akak tuh. haha... likuiq kak likuiq.. mana ada woooo..saja lah tu kak nim.. bodek2 nak sambal hitam ke? insyaAllah nanti sampai ke KOta ye kak sambal tu.. hahaha sebab dah bodek ala model... kalau HASURIAH TAHIR baca sah pitam pengsan 2 hari 2 malam. hahahhahaa..

hahaha...sabor la mak ainul ni. bagosss tul... akak kamcing ngan anak ek. mcm kawaan2 je saya tengok. best aaa mak gini... klakoo jee..

Ummi said...

Anim, makan muffin je ke hari ni..hehee...diet eh... Nak pose ni leh belajar2 kurang makan kan...tp ummi makin byk makan..haha

Zaliedana said...

Kak nim,mapin nih mmg sedap kan,si nana jer ngengada lbh xsuke,dia mmg xlayan ,maybe sbb da rasa oren kut,kalo x,mapin coklat mmg dia suke ajer..Uish kejam toi kak nim tau,sian ainul kena g psr mlm..

kasihredha said...

kakk
kak anymz kan diet..
org diet tak leh makan muffin byk2
kasi sini biar akak abis kan :)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
ada muffin ler kat cnie... geram tgk muffin tu tau akak..sedaaapnya tgk... rasanya nak buat gak ler b4 puasa nie.. kalau dah puasa nnt mmg x buat punya tu.. huhuu

Cheq Sue said...

assalamualaikom tuan rumah...
malam2 ni datang carik muffin coklat...ada lagi tak??

kzai said...

salam anim..pekabo..sihat..
kalau budak2 dpt mufin coklat ni mmg berebut..ape2 pun mesti ada coklat..kalau xde coklat depa x layan

ibundo said...

Borapo kotul mufin tu nim. takkan ko makan somo e..
bak sini duo tigo kotul.

~ Cik Azz Abu Bakar ~ said...

Nanti nak try la buek muffin resepi yg ni lak...

Tenkiu share resepi yoo... :)