Saturday, 23 July 2011

Kek Coklat Moist Kukus

Assalamualikum semua

Sedang akak dok balas2 komen di fb tiba2 kak norzailina post entri kek moist yang sangat sedap ni.Akak buat ni pagi tadi.Lepas lunch tadi kek ni dah jadi pencuci mulut buat en somi..Tak sabar2 betul pakcik tu..Setia menunggu nak merasa kek kukus yang memang sungguh moist ni.Maklumlah.. Rasanya dah lebih seminggu juga akak tak membakar kek.

Okay meh kita tengok resepi dari penulis novel merangkap seorang chef dan juga pakar masakan...Tabik hormat betul pada kak NorZailina Nordin..


Kek Coklat Moist Kukus
by
anymz mykitchen

Bahan-bahan

3 biji telur size A
1/2 sudu teh butter vanila-akak letak butter biasa

Bahan A

140 gm gula perang
250 ml susu coklat
250 ml minyak
50 gm koko
150 gm susu pekat

Bahan Ayak

150 gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh baking soda

Cara

Jerang A atas api perlahan hingga sebati
Angkat dan biarkan sejuk sedikit
Pukul telur hingga kembang
Tuangkan 1/3 campuran koko berselang seli dengan bahan ayak
Kacau hingga sebati dan ulangi dengan 1/3 bahagian lagi.
Tuangkan ke dalam tin 22cm yang di alas kertas kalis minyak dan di lenser majerin
Tutup atas tin dengan foil
Kukus atas api sederhana selama 1 jam

Chocolate Topping

250 gm coklat masakan,di potong kecil
2 sudu besar whipping cream atau susu cair
3 sudu besar mentega

Cara

Satukan semua bahan ke dalam mangkuk tahan panas.
Letak mangkuk atas periuk berisi air mendidih perlahan
Bila coklat mula cair,angkat dan kacau agar sebati.Tuangkan ke atas kek.
Jika terlalu cair,biarkan suam supaya menjadi pekat.

7 comments:

kasihredha said...

ada butter vanilla ye kak
hihi..jakunnya saya ;-))

tun_telani said...

seminggu x bakar kek tu lama ke kak? hihi.. tun mcm dg berminggu2 x wat kek ;)
penah wat kek yg guna susu coklat, mmg sedap =)

zarin said...

kak anim
saya pun mcm tun, dah berminggu minggu tk wat kek utk makan makan... terliur plak tengok kek ni

Cheq Sue said...

tengah menskodeng kek coklat yang senang-senang ni... teringin rasanya

Mas said...

nampak moist la kek coklat tu kak....
masuk list resepi ni...

ma'chiks said...

salam, cantik terduduk kek coklat tu, tentu yummmy yummmy.

MARI KURUS.BLOGSPOT said...

assalamualaikum kak...
saya laily nk mintak izin ngan akak tuk copy paste resepi kat blog akak tuk saya buat koleksi dlm buku masakan saya boleh x? saya suka mencuba resepi2 baru yang saya dpt dr mna2 blog....timakasih atas kbenaran akak...