Friday, 13 April 2012

Moist Yogurt Chocolate Cake

Assalamualaikum semua

Bertemu kita kembali malam ini..Kali ini akak datang dengan sedikit kepandaian ..Kalau ada yang perasan gambar sudah boleh di edit dan ada watermark tapi amaran keras itu masih terus berjalan ya..Jangan nak pandai2 copy gambar tanpa izin puan tanah kedaung ya..^_^ (ada sedikit senyum sindir di situ)
Malam ni kita makan kek lagi..Entah kenapa anak2 memang tak boleh langsung tengok esbok tu kosong..Bila anak2 buah akak balik,semua akan meluru ke arah peti ais,bila buka nak tengok tak ada benda yang hendak di kunyah2,masing2 akan bersuara..":hah!?kosong aje?"..ishh..tambahan dah nak ke hujung minggu ni kan,memang patutlah akak bakar sebiji dua kek..Mesti ada aje yang sesat ke rumah ni nanti..hehe
Kali ni akak buat kek ulangan.Pernah buat dulu di sini.terimakaseh kakpah@Ibundo dan CM.Kali ni akak letak topping cheese sebab nak habiskan stok cheese...Takpelah kalau ada mek tu dok ngata akak ratu cheese bagai kan?..kayo den..haha
Okaylah selamat berhujung minggu dan selamat menjamu mata...



 Moist Yogurt Chocolate Cake
by
anymz-mykitchen
Sumber:Ibundo & CM


Bahan-bahannya:

1 cawan serbuk koko.

1 cawan air mendidih.
1 cawan butter-suhu bilik.
4 biji telur.
2 1/2 cawan gula halus.
2 tsp esen vanilla.
3 cawan tepung kek*
2 tsp baking soda *
1 tsp baking powder *
1/2 tsp garam halus * (*ayak)
1 cawan fresh yogurt.




Cara-caranya:
  • Bancuh serbuk koko dengan air mendidih hingga rata.
  • Pukul gula dan butter hingga kembang dan ringan.
  • Kemudian masukkan telur satu persatu,esen vanila,yogurt,tepung yang diayak bersama baking soda,baking powder dan garam tadi.Pukul hingga sebati.
  • Akhir sekali masukkan bancuhan serbuk koko dan pukul lagi hingga rata dan sebati.
  • Bakar dengan menggunakan loyang bulat berukuran 9".Jangan lupa sapukan butter pada loyang dan alaskan dengan baking paper.
  • Bakar hingga masak.
  • Biarkan dalam loyang selama 10 minit baru keluarkan kek.Biarkan kek betul-betul sejuk baru di salut dengan coklat ganache.
Chocolate ganache

450 gm Coklat masakan-potong kecik.
300 gm cream(Cm guna whipping Cream)

  • Masukkan semuanya kedalam periuk yang sesuai.Masak dengan menggunakan api yang kecik sehingga coklat cair.kacau hingga sebati


22 comments:

Mas said...

sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaa....nyum..nyum..nyummmm..

mama sara nur said...

salam singgah
sedapnye kek coklat, mengoda selera
sy c/p resepi k.Anymz ni ye, masuk dlm list he he

kasihredha said...

uwaaaaaaa
nanges tengok kek ni
semoga mendapat simpati akak...
hantar sini 2 potong ye kak :)

a'in fajar said...

salam kenalan..waaahhh kek coklat..mesti sedap nie..ada yogurt, mesti ada kelainan rasenya dr kek coklat lain.. nak try lah..

Balqis Nazid said...

sedap & gebusnya.....
mengancam betullah...

rahel said...

Amboii..kite buat kek coklat mayonis..dia buat kek coklat yogurt..jeles la..jom kita tukar2 kek..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Slmt mlm kak anim yg ku cayang!!!
hehehe oven hawa lama tak panas!! entah lah x de mood nk membaking..

part kek yg dh ptg tuh tak blh angzzzz tgk cheese kat atas n kat tepi2 sekali..hmmmm

Cheq Sue said...

kek coklat...kek coklat... insyaAllah arini boleh try satu resepi baru.. :) sedap je nampak tu kak nim... macam nak makan la pulak

izahdaut said...

ratu cheese lambai2.. hakhakhak... adeh la kak nim.. lek aa.. best apo cheese ni. akak.. napa saya tak pasan kewujudan kek ni. semlam baru jek ngabiskan yogurt yang ditakuti memasam sebelum tarikh nyer tu. buat kek ulangan jek. napa tak tau kek ni ada kat dapur kak nim. tolur pun banyak kat rumah niha... aahh den tak suko mandang ajo kek yang sodap cam ni. den tak suko den tak suko... raso dunio ini borek sobolah.. walaupun den diet tak bermaksud den tak bulih makan sesuko hati den..eh pesal mcm tak center je kepalo den pagi ni. nak kono tidor semulo nih. bbabaii..

pss sobolum tu den nak crito, den kobar kat laki den nak jumpo ustat Don kat mesjid sobolah rumah niha karang, ustaz Don ado situ kato eh. bulih laki den tanyo den nak jumpo ko nak dongar ceramah eh.. tak payah biar abang jo coramah kan ekau.. ampeh juoo ;-P

izahdaut said...

eh pasal komen den paling panjang? hakhak

Chah said...

Errrr kak anymz, jgn sindir saya ye, saya dtg bkn ambik gmbar...saya nk bukak peties ambik kek tu je...lagipun saya bkn sengaja nk mintak kek tp gugel map ni yg membawa saya ke sini....* senyum penuh kasih sayang dr adindamu- angah...muekeke

quinnie said...

sedapnya..tiap kali tengok org buat kek coklat rasa nak makan je..hehehhe....

Tina Othman said...

wah sedapnya, samalah dgn rumah tina kak, mesti kena ada kek, kalau tak nanti cik hb akan tanya hehe

nanonano said...

terliurnyeeee,,kak nape ats kek bwh toping tu ade putih2,ape tu??

Mas said...

urut dada baca komen izahdaut tu..
kak animmmmmmm.........
tetiba lak jadi lapar nengok kek akak tu..he3

tun_telani said...

morningggg!!!!!!!!!1 erk.. dh tengahari ghupe2nya.. nmpk ngat bgn lambat.. eh2. bgn dh pagi td, masak2, makan2.. tgk2 baru ko 830. nk kemas umah malas.. dgn hujan2 kt luar tu. so tun tido semula.. hoho.. sungguh kurang sopan..
bangun tido, buka peti.. hmpphh.. kalau ada kek sebijik dlm peti sedap jugak. jom tukar peti!. hihi

Amie said...

Assalamualaikum Kak Anim sayang,
lama tak datang sini... langkah kanan ni kak, dapat makan moist yogurt chocolate... sedapnya!

mimie said...

As-salam kak anymz...
vahhhh...nampak besh bonar la kek nih haa...nti den menoghai laaa.....hihihi

~~zana@pb~~ said...

Kalau kt rmh pb ni, hubby rajin bukak peti......tkde mknn pun buka jugk. Sekadar nk puaskan hati, bini dia buat la puding/kek bodo2.
Nape ramai takut dgn cheese ek? Pb bedal je....lps tu..nyosal..ngeeee.

Asmah Yusof said...

Salam k.anim...
nie kalau asz sesat petang2 nie ada lg x keknye..???hehe...mmg ratu cheese la akak nim nie..jgn lupa tgglkan sepotong k..hehe

Ummi said...

Assalam Anim....waaa nampak sedap...nak cek dulu la ada ke x yogurt...kalau ada kita nak buat jgk laa...kalau tunggu Anim punya, mesti x merasa ni.dah licin ek... ^__^

Anna Qawina said...

Ratu Cheese..ratu loyang..ratu renbow kek..ke ratu apa lg? hehe..sedap nampak eh..sbb ada yogurt kan