Tuesday, 24 April 2012

Nasi Goreng kantonis Bersama Peha Ayam Bermadu

Assalamualaikum semua

Apa khabar kawan2 dan teman baru 'my kitchen'..Alhamdulillah walaupun akak sudah jarang2 update masakan2 baru namun masih ada yang sudi berkunjung dan menjadi sahabat baru.TerimaKaseh daun keladi dari akak dan selamat berkenalan...^_^
Malam ni akak hidangklan nasi goreng kantonis bersama ayam bermadu..
Sesekali kita ubah selera masak begini memang seronok sangat rasanya..Sebab semua jenis zat ada dalam menu ni,sayur2an,kabohidrat dan protein semia di gabungkan dalam satu hidangan..Akak suka sgt2...Memang tak pedas..Nak pedas?..patah2kan le cili padi atau di kunyah gitu2 aje dan jgn lupa sediakan sebaldi air sirap kalau2 tergigit cili padi tu di lidah...hehe.
Resepi akak ambil dari majalah RASA...Resepi asalnya nasi goreng ni bersama kepak ayam bermadu,malangnya kepak ayam dah habis masa akak bershopping di pasaraya tu,takde kepak kita sapu peha aje pun kira oraitlah ya.....
Okaylah mari kita tengok resepi simple ni dan jgn lupa mencubanya..Memang besttttttt...Resepi akak salin terus dari majalah dan akak harap bagi sesiapa yang ingin mencuba tu pandai2 lah adjust mengikut jumlah nasi yang hendak di goreng ya..


 Nasi Goreng Kantonis Bersama Peha Ayam Bermadu
by
anymz mykitchen
Sumber:Majalah RASA

Bahan2

1kg nasi
30gm bawang putih
30gm kek ikan}di potong kecil
30gm bebola ikan}di potong kecil
50gm udang}di buang kepala
150gm isi ayam
50gm sawi
50gm lobak merah
650gm kepak ayam}akak guna peha ayam
150gm sos tiram
4 sudu makan sos madu
10gm biji bijan
50gm tepung jagung
5 sudu makan minyak masak
1 sudu makan minyak bijan
1 sudu makan garam dan gula


Cara

Perapkan ayam bersama sos tiram,minyak bijan,madu serta bijan selama 30 min
Kemudian bakar dalam oven hingga masak

Cara

Untuk nasinya,panaskan minyak dan tumiskan bawang putih hingga berbau harum dan masukkan nasi
Gaulkan rata dan angkat.Ketepikan
Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih hingga naik baunya
Kemudian masukkan sos madu(akak ambil lebihan air perapan ayam) bersama kek ikan,bebola ikan,udang serta isi ayam dan juga lobak merah.
Masukkan bancuhan tepung jagung,sayur sawi dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya
Angkat dan hidangkan bersama nasi goreng serta ayam..

14 comments:

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak... huarghhh.. sedapnya! ni lah padahnya kalau masuk dapur kengkawan tengah malam macam ni.. kecur tak sudah! makan beskot kering aje ni.. nak hilangkan kecur! tetap tak boleh! lapo!

kasihredha said...

akak...kenapa le tayang malam2 ni...lapauuu..huhu
sedapnya kak..udang tu posing cantik je

Mas said...

kak anim cayanggg.....
mas nak yang ada peha ayam tu....
sepinggan besarrr yerk..he3
ni dah pegang sudu garfu dah...
sambil ketuk2 meja.....kikikiki

myda_ahmad said...

jamu mata mlm gini.....

Amelia said...

Hi Kak anymz, apa khabar? Terima kasih singgal pondok saya.

Akak punya nasi goreng manyak sedap...best. I suka itu ayam bermadu..

Jumpa lagi. Bye

sabar dubai said...

salam kak anim..terliurnyee ayam bermadu tuhh

ady said...

as-salam kak Anim
Apa khabar kak Anim..harap2 kak Anim sihat2 belaka..terliur tgk ayam bermadu tu kak..npk sedap pagi2 tgk ayam tu..

ogyep yummy mellow said...

Salam kenal... wah, sedapnya sayur tu... sukanyaaa..... kena pulak dgn ayam tu... kelasssss..

Zaliedana said...

Kak Nim,paha ayam nmpak sedap,nasi goreng pon nmpak best,akak tlg gorengkan utk sy leh x,air tangan akak kompom lagi sdp dari sy wat,huhu..

leen said...

salam kak nim...wah malam tadi makan nasi goreng ye...sedap tgk nasi goreng kantonis nie...yumm..yumm..

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Anim..ok gak idea ni..nasi tu taklah plain sajeeee rasa dia kan...boleh masuk list ni.....

Qasey Honey said...

asslm kak Anim...wah2 sedapnye tgk nasi goreng kantonis tu...xtahan tgk peha ayam bermadu tu...kecur2 dibuatnya

nOOrsha said...

salam k anim..siyes lapo bl tgk nasik ni..huhu..tergugat dayet ku kak oii...sapo nk tulun ni...hihi

Tina Othman said...

salam kak nim, sedapnya menu, tina copy resepi ye, tima kasih =)