Sunday, 1 April 2012

Red Velvet Cake Untuk Bday Wazir

Assalamualaikum semua

Sudah agak lama akak tidak bersiaran di hujung minggu begini..Dah lewat pun..dah nak masuk hari baru di minggu yang baru juga di bulan yang baru...
Hari ni 1 hb April 2012
Maaf lah ya..post cake pun cake yang sudah di potong...dan juga maaf sekali lagi harap jangan jemu menonton RVC
Akak hidang kan sekali lagi RVC buat kawan2 semua sempena bday wazir hari ni 1hb April..
Bday yang ke 18 tahun...Bday boy yang pilih RVC

Happy bday Wazir..semoga menjadi anak yang soleh dan tercapai segala cita2 ..Dan semoga impian menjadi kenyataan...Wazir memilih untuk meneruskan pelajarannya ke matrikulasi mengikut jejak langkah abangnya (sementara ni itulah pilihannya.tak tau lah esok lusa berubah pulak lagi..huhuhu) di samping itu masih juga menunggu panggilan utk ke PLKN..Masih ternanti2 ke mana hendak di hantar anak bujang bongsu akak ni....
RVC ni akak guna resepi dari Ayu,Spore tapi kali ini akak try menggunakan tepung gandum pulak instead of SRF tu...moist sangat dan RVC kali ini memang akak sangat2 berpuashati akan hasilnya...


Red Velvet Cake 3
by
anymz mykitchen
Sumber:Ayu


Bahan-bahan

1 2/3 tepung naik sendiri-akak guna tepung gandum
2 sb serbuk koko
1/2 sk baking soda
110 gm mentega-ayu guna 125gm mentega (akak juga)
1 cawan gula halus

2 biji telur besar-akak guna 3 biji telur gred B
1/2 cawan susu segar
1/4 cawan buttermilk-1/4 cawan buttermilk-ayu buat 1/2 cawan susu segar + 1/2 sb cuka.biarkan hingga 15-20 min- di gunakan 1/4 cawan saja utk resepi ini)

1 sk cuka
1/2 botol pewarna merah cecair atau 1 sk gel warna merah

Cara

Pukul  mentega dan gula hingga berkrim
Masukkan telur satu persatu
Masukkan esen vanila
Masukkan bahan kering yang sudah di ayak,bersama susu dan buttermilk bergilir2 berakhir dengan bahan kering.
Akhir sekali masukkan cuka dan gaul rata
Bakar dalam oven yang sudah di panaskan selama 30-40min di suhu 170C atau mengikut kepanasan oven masing2 hingga masak
Biarkan sejuk 
Lepas tu boleh di lapis dengan frosting cheese dan coklat di atasnya..

Untuk resepi frosting cheese dan coklat ganache boleh lihat di sini

17 comments:

nanonano said...

Gebunye kek akak, sy buat hr tu mendap skit, tp sy jumpe resepi gune sketui butter, nk try gune resepi ni plak la :)

Hanim said...

Mmm sedap nengoknya tp lom buat lg...teringin nak buat.

Mas said...

cantikk gebu kek tu kak..
mengeliurkan betoiiii.....

happy birthday buat wazir...
moga menjadi anak yg soleh dan berjaya dunia akhirat....

saharinasaharudin said...

nyuuuuuumy ;)

Anna Qawina said...

waaa..nak kek..kek..kek..nak jugak..cantik dah tu kaler kek akak ni..

Mas said...

nak sepotong boleh?

Ummi said...

Assalamualaikum Anim....Happy Birthday to Whazif...semoga jadi anak yg solehah, cemerlang di dunia dan akhirat...amiin.. Amboii rajinnya mak dia buatkan kek...kalau ummi skrg, taram jek la yg kedai org melayu kita...hehe.. Malas tersangat skrg ni...nak rehat2 santai jer... masuk entry pun dah basi2 belaka..hehe

Naz / Nadz COSK said...

Mak aiiii.. RVC yg penuh dgn rasa kecoklatan.. So yummy..

Nieza said...

Assalam Kak Anim, apa khabar kak?lama tak bw lately msk pun ke laut jer..hehe
sedap tgk kek tu kak ada topping coklat lagi tu. Happy belated birthday buat Wazir..semoga berjaya dunia akhirat..insyaAllah.

ASMAH YUSOF said...

Askm k.anim....HB to wazir...jom tukar dgn RVCC....hehe,akak nya lg best....fully covered with choclate...:))

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

happy belated birthday buat wazir... wahh.. pandai dia pilih kek yg paling sedappp suruh emaknya buat ye.. hehehe.. resepi kek yg ini mmg bestlah.. tambah2 ngan cream cheesenya tu.. tangkap lelehh...

Gee® said...

Waaa...mengancamlah rvc k.nim tu...gee pon baru jer buat...mmg sedap kan.... btw hepi belated b'day buat anak bujang k.nim tu... oooo nk gi PLKN yer...anak gee 1st batch...seronok sgt katanya...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Kak Anim ku cayang!!!

Rindu sama kamu hehehe :)Happy Belated to WaZir... dah besar anak mak!! Kelas kan mama dier blh bake RVC yg bertopping kan coklat lagi!!! perghhhh sedap nyer kak Anim!!!

Uncle Lee said...

Hi Anymz, I suka this cake. I love that merah colour, very sexy cake ini.
I think masuk mulut satu spoon, nama mak pun lupa, ha ha ha.
This like mystery cake, not knowing the goodies inside....bila potong, everyone will say 'waaaaa'!
Ada lagi?

You have a nice day, stay young, simpan satu lagu dalam hati.
Lee.
ps, not to worry, I remember I still outang you empat teh tarek lambong tinggi, ha ha.

Uncle Lee said...

Hi Anymz, how you doin?
Ta'jalan your blog? You busy?
Anyway, have a great week, senang datang.
Lee.

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Yummylicious RVC kak...malas sgt nak buat sendiri after a disastrous first trial. Kekeke.

kayrul-shah said...

salam kenal kak..

saya dah cuba wat kek nie semalam...cuma satu jer nak cakap "Sedap sesangat dan berbaloi buat"...