Tuesday, 17 April 2012

Nasi Impit/Kuah Kacang-Yang Paling simple

Assalamualaikum

Salam Tengahari buat semua pengunjung mykitchen..Minta maaf banyak2 andai ada yang bertandang ke sini tapi puan tanah kedaung tidak mengupdate dgn entri2 terbaru..Sibuk sangat rasanya akhir2 ni..Kisah kesibukan ini akan akak update di blog my story tu ya..InsyaAllah tunggu masa yang sesuai.Buat masa ini,hari ini,menu nasi impit ini aje lah yang sempat akak hidangkan buat semua pengunjung2 dan teman2..
Laptop akak masih lagi di klinik..Memang ambik masa betul nak merawatnya tu,tambahan pula anakanda yang merepair tu hanya buat kerja part time.So sabar aje lah nampaknya...huhu
Nasi Impit ni akak buat semalam,entah kenapa tiba2 tekak ni rasa naaaaak sgt2  makan nasi impit berkuah kacang..Tengok2 dlm esbok ada pulak kacang tumbuk yang sudah lama akak simpan,sejak bulan posa tahun lepas lagi rasa2nya..huuuiiiii dah nak setahun ngko...kihkih..sib baik tak menopos lagi...
Resepi akak ni resepi yang paling simple..mudah aje nak membuatnya..Inilah resepi turun temurun dari mak dan mak mertua akak..Entah nape ya,mak2 ni buat main campak2 aje...Kadang2 mak mertua akak guna asam belimbing buloh sebagai tambahan..simple tapi sedap...^_^
Ada lagi 4 ketul belen nasi impit kat dapur tu..sape nak?....Ainul minta maknya buat nasi impit goreng,..Akak kata tunggulah hujung minggu ni mak rebus lagi sebab apa tau?..sebab hujung minggu ramai sikit adik beradik Ainul di rumah ni..Baru seronok makan ramai2....

Nasi Impit/Kuah Kacang Yang paling Simple
by
anymz mykitchen

Bahan2

Nasi Impit size mini
1/2 kg kacang tanah (di goreng tanpa minyak,buang kulit dan ditumbuk)
8 ulas bawang merah-di tumbuk
4 ulas bawang putih-di tumbuk
500 ml air asam jawa
10 tangkai cili kering rebus sebentar
 kisar cili kering yang sudah di toskan airnya 
garam
Gula secukup rasa

*Gaul kacang tanah bersama air asam jawa dalam mangkuk-ketepikan

Cara

Panaskan minyak
Tumis bawang tumbuk hingga naik bau
Masukkan cili kering kisar
Tumis hingga naik bau
Masukkan kacang tanah yang sudah di gaul bersama air asam jawa.
Masukkan garam dan gula
Lihat akan kepekatannya
Kalau cair sila tambah air asam jawa lagi
Kacau sebati hingga terbit minyak
Rasa kuah kacang mestilah ada rasa masam,manis dan masin...


Tak perlu tunggu raya.
Buat nasi impit sebagai minum petang atau untuk sarapan pagi pun boleh
Janji rajin kan?...

16 comments:

izahdaut said...

Simple ek. Serai pun xde. Saya suke rasa serai tu mewangikan jugak kuah tu. Tapikan tapi tapi kalau air tangan kak anim sodaaapp jee jadinya.

Fuh, nasi impit goreng akk tu dah 3 kali saya buat dan skali saya goreng dgn macaroni. Pehh hebat tak saya? Haha

anymz said...

wah!kira untung ni mek jah,akak sempat jwp komen tu..
ha'ah jah,takde serai bagai tapi rasa dia mmg sedap..bukan akak yg ckp,tetamu2 yg dtg beraya yg selalu ckp mcm tu...bukannya letak bahan apa pun..hehe
takpe2 nnt2 kalau kita buat gather2 lagi akak buatkan kuah kacang ni pulak yo..

hahaha..hambik!!! kan dah ketagih makan nasi impit goreng..
jah,bila nak raya nanti,rebus nasi impit tu byk2.pastu buat bahan2 nasi impit goreng tu byk2,semua sumbatkan dlm esbok..bila tetamu dtg baru goreng.makan panas2 mmg sentiasa dpt pujian...tak caya..nanti raya cuba ek?....kekeke

Zaliedana said...

Kak Nim,selamat ari raya maap zahir batin kak nim oi..WAH CAM NAK RAYA JERK KAN DA NASI IMPIT SIAP KUAH KACANG LAGI,Sy kalo wat kuah kacang suka letak serai gak,utk bagi wangi,tapi resepi org lama2 nih mmg xleh sangkal lagi kesedapannyer tuh kan..Mmg toilah tu kak nim,antra rajin ngan tidak jer kan..Tapi sy malas le,huhu...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam kak anim...
aah lah tak payah tunggu raya kan hehehe dari arituh bila izah tayang nasi impit kuah kacang dah betul2 menggidam nk mkn... tapi vit M nie kan2 byk sgt sejak2 akhir nie yg mcm sibuk g2...

tun_telani said...

selamat hari raya kak nimm.. eh, satey xde ke kak?? hihi... tiap2 kali raya mmg nasi himpit kuah kacang menu wajib.. makan 3hari berturut2! hahaha... makan sedap, tapi tang nunggu kuali masa goreng kacang tu.. fuhh.. berebut2 semua orang nk lepas tangan.. huhu

Nor said...

nampak simple sungguh resepi kak anymz ni, tak payah pakai serai merai kak ye hihi... betul tu, tak payah raya nak makan nasi impit kuah kacang ni. tapi lagi best kalau ada satay secucuk dua kan kak?

Ezadlieza said...

salam k.anymz... betul la kak nasi impit ni mmg menu yg simple... hari tu lieza nak ler juga buat tp memandangkan lengkuas takder utk buat kuah makanya terus tak jd..bila tgk kuah kacang akak sempoi jer nak buat.. tak perlu lengkuas bagai..bole la lieza try resepi akak ni...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam... Aduhaii tetiba teringat pagi raya.. nasi impit dan kuah kacang tu nampak sungguh........ tak terkata apa... memang sedap!

Mas said...

selamattt hariii rayaaaaa...
tetiba rasa macam mood meraya..he3
sambil larikan sepinggan nasi impit ngan kuah kacang lebihhh...

rahel said...

Adeii..ada nasi impit..ada kuah kacang...jemput makan..

KakAsma said...

sib baik ritu dah buat jadi tak lerr terasa rasa nak buat biler tengok kak nim punya..miahahahaa..

tul pun sesekali layan gini sedapkan..tu lum ada sate lagi tu...tinggal tambah jer..

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Anim...sedapnya nasi impit..sate...mana sateeee...?he he he he jgn mareee gurau jeeeee...

Amie said...

Assalamualaikum Kak Anim sayangggg,
inilah antara feveret Amie... sedap kan kak, renung lama-lama macam rasa nak raya pulak.

Tina Othman said...

salam kak nim, alahai sedapnya, rasa mcm hari raya lah pulak hihi

haa nanti nak try resepi nasi impit goreng tu, dah lama copy tapi tak terbuat lg

TeTo YakSa said...

Woooo..Kuah kacang with nasi himpit... paveret ni.. tiap2 minggu suru mom buatkan.. hahahaha...

iing_alhuzna said...

alam kak nim, alahai sedapnya, rasa mcm hari raya lah pulak hihi www.hukumislam.web.id