Saturday, 28 April 2012

Banana carrot Cake-dari NAZ COSK

 Assalamualaikum semua

Alhamdulillah berjumpa lagi kita di malam minggu ini..Mesti semua sedang sibuk tu .Ya lah kan,mesti ada anak2 yang balik dari asrama..Minggu ni kan cuti panjang....
Akak buat kek lobak merah ni petang tadi .Apa yang boleh akak katakan,kek ini memang sedap dan moist..Mekaseh Naz atas brialliant idea dari Naz dalam menghasilkan kek hasil gabungan pisang dan lobak merah..Ada banyak serat di situ..Tak rugi mencuba..tak berhenti2 akak makan sejak dari tadi..Kandungan gulanya sedang elok aje di tekak..Ada kismis juga di dalam adunan..InsyaAllah pasti akan buat lagi kek ni dan kali ini sudah pasti akak akan sertakan cheese cream sebagai toppingnya.
Akak minta izin copy resepinya terus di sini ya Naz..Sodap banget deh..hehe




BANANA CARROT CAKE (KEK PISANG LOBAK MERAH)
by
anymz mykitchen

Bahan-bahan A :
  • 1 1/2 cawan tepung gandum - ayak
  • 1/2 tsp soda bikarbonat - ayak
  • 1 tsp serbuk penaik - ayak
  • 1/2 tsp serbuk kayu manis 
  • 1/4 tsp serbuk buah pala
Bahan-bahan B :
  • 1/2 cawan minyak jagung 
  • 3/4 cawan gula kastor atau gula perang
  • 2 biji telur
  • 1 tsp esen vanilla
Bahan-bahan C :
  • 1/2 cawan pisang yang dilenyek
  • 2 cawan lobak merah yang diparut 
  • 1/2 cawan raisin/ kismis - gaul dengan sedikit tepung gandum untuk mengelakkan raisin mendap ke dasar kek sewaktu pembakaran

Di resepi sudah Naz nyatakan bakar selama 45-1 jam.
Tapi akak bakar hanya 40 min.Suka dengan rasa lembap kek ni..




Cara menyediakan :

Campurkan semua bahan A ke dalam sebuah mangkuk. Ketepikan.

Masukkan bahan B ke dalam mangkuk pengadun dan pukul hingga kembang.

Masukkan bahan A ke dalam adunan dan kaup balik menggunakan spatula.

Masukkan pisang lenyek dan parutan lobak merah. Gaul sebati. Masukkan pula raisin dan gaul rata.

Tuang adunan ke dalam loyang yang dilapik dengan kertas kalis minyak.

Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175 C selama 45 minit - 1 jam mengikut oven masing-masing. Guna api atas dan bawah yer.

15 comments:

kasihredha said...

kak, akak dah siap kan kopi o kawww ni...jom kita makan kek samo2 yo

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Kak Anymz... wahh... dari tadi tak berhenti mengunyah yaa.. ni yang tukang membaca dan tukang tengok gambar.. hehehe.... asyik lap mulut dengan tisu aje ni hehee

Qasey Honey said...

asslm Kak....mmg nmpk sedap kek tu bile lembap2 mcmtu...

ibundo said...

nim, bak seni'a sepotong..

azalia hjsalleh said...

x penah lg mkn BANANA CARROT CAKE
nanti lya cuba buat ye

Amie said...

Ooooo Kak Anim sayanggg.... pilihan terbaik ni sebab kek penuh khasiat lobak , tambah lagi banana...aduh! Kalau dah lembap-lembap tu cepat je masuk tekak kan kak... selamat berhujung minggu Kak Anim. Take care & ceria!

nOOrsha said...

Fuhhhhh..fewwws...pnat ai lari2 dr PDnk jmpa abg mustapa maarof nk mintak petue awet muda..kekeke...lamenye sy x mengekek kak..mehla bg rasa sket..hihi..

Klo k anim jmput knduri ngan muke x malunye sy nk dtg...hihi..tp kna impom awal2 sbb drebar ai salu bizi..huhuhu..

Amelia said...

Hi Kak anymz, wah sedaap....... banana campur carrot...tak pernah cuba lagi, tapi tengok akak punya manyak best.

Have a nice day.

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
kek pisang lobak merah pastinya sedaaap sesangat kan akak... dua2 pun fav diana... pasti ianya gabungan rasa yg sedap...

zila 4ever said...

salam kak
aritu tgk jgk naz buat..teringin jgk nk menerai..resepi dh siap salin dah..he hehe cuma tgh malas nie..:)

Queenie said...

salam anymz...

akak pernah try wat kek carrot campur pisang, sekali tu hasilnya ialah bingkher kher3...

skarang suka campur nenas jer...

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Kak Anim..

Salam rindu kak.Lama tak jengah sini. Skrg cam slow sikit nk berblogging.. Ber'fb' pun cam tu gak. Maybe sbb bnyk habis masa utk uruskan anak2 yg bersekolah ni...Jadual waktu hari2 mmg padat. Malam kul 10 jer mmg dah keletihan dan mengantuk yg amat.

Tq kak sudi try..Mmg berserat2 betul kek ni. Bnyk parutan lobak merah tu kan. Tp tu yg best!

Mmg tak boleh berhenti mkn kek ni. Naz jarang makan apa2 kek dari sepotong ke sepotong dan sepotong lagi. Tapi kek ni, cam tak sedar lak makan sampai habis..hehehee..

ruggedmom said...

kak, nak try lah hari ni tapi risau gak kot tak menjadi sebab api bawah je

Balqis Nazid said...

salam...

balqis datang nak sepotong boleh..

feveret saya ni... he..he..

mama sara nur said...

assalam k.Anymz
sedapnya, kalu dpt makan kek carrot ni kan

he he kakak dan mak sedara pun duk Kg Jana he he penah la ni sampai Taiping ye k.Anymz