Wednesday, 12 October 2011

Kek Lapis Cheese Pesona

Assalamualaikum semua

Dan Selamat Pagi buat pengunjung2 mykitchen.
Maaf ya terlewt sedikit akak bersiaran hari ni.Anak bujang kedua akak ada di rumah.Komputer dia semua di tinggalkan di Taiping.Bila balik sekali sekala macam ni apa lagi lappy maknya lah jadi bahan dia nak berlawak atau jadi mat perasan di fb nya tu.Kadang2 geram gak.Buang masa emaknya betul kalau dia dah guna barang2 kerja kita kan?cewah 'kerja' tuuuuu.hehe
Ermmmmm...kek lapis cheese pesona ciptaan anak muda handsome yang bernama ryo ni memang marvelous betul lah..Nak membuatnya pun mudah amat2.
Ramai yang mencuba nya.
Akak ambil resepi ni pun dari rumah IzahDaut.Akak tengok rumah SGN67,zaliedana,mas@Duniaku ,Azlita@masammanis dan baru2 ini rumah kakak ryo si Hasue tu pun dah ada.Akak sekadar menyebut beberapa nama je ni..
Korang jamu mata dulu ya..Jap gi akak sambung gi BW ke dapur korang.Jangan buat wordless wednesday sudah lah..tak best lah tak celoteh2..tak syok...kikiki

Eh!lupa nak cakap...Terimakaseh ya Ryo atas resepi yang sangat2 marvelous.Nanti bila nak kahwin kira akak present kek ni je dari semenanjung Boleh???..Atau kami ni pakat2 le bungkus cheese bebanyak dan bawak stok cheese utk wedding tu nanti?....hehe



KEK LAPIS CHEESE PERSONA
resipi : Ryo@Ryoazhar
sumber : Izah Daut

Bahan2: (Saiz 9x9)

A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
Akak guna perisa kopi
500 ml susu segar,dipanaskan

B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar *izah lebihkan 1 sb
1/2 cawan gula halus

Caranya :

Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
Panaskan susu segar,padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan
Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.



Ini rupa kek. tangan yang gatal potong selepas 3 jam.sememeh jadinya kek tu kan?





32 comments:

izahdaut said...

Roh insaf menyeresapi ke dlm jiwaa bila tengok kek ni. Mana beskal mana .. Kayuhh slow slow sambil menikmati matahri pagi.. Plzz percaya sila..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
mmg sedap kek nie kan akak... dah ler sedap.. mudah plak tu nak buatnya.. diana pun sama akak.. hanya biarkan 3 jam jer dlm peti ais.. memang x sabar nak potong.. hehehheee

HaSue said...

Kak animm..kak animmm...
kalo kirimkn present utk anak muda tu sila kirimkn skali utk kakaknya ya..kira satu set gitu..kehkeh..

sibbaik x buat wordless wednesday arini td.hihi..selalu kalo kebizian ke kuar WW tu.

ni akak nyer kek da lagik x?nak tumpang merasa gak nih..sikit jer,brg separuh loyang

Ryo Azhar said...

Tahniah kak nim...dah berjaya jugak lepaskan hajat cuba kek ni...memang sedap kan..nampak banyak cheese tu kan.sedap,berbaloi membuatnya.hihi...

X kisah la nak hantar apa pun untuk wedding tu kak..yang penting tarikh nyer tu bila agaknya.hahaha...kalo bleh nak semua yang dah try buat kek ni buatkan 7 tingkat.boleh??

Tq sbb dah try k...

izahdaut said...

7 tingkat? demand tul dak ryo tu.. eh ni kotak komen blog orang ye..ingat kotak blog sendrik. hahhaaa

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

seme dah berjangkit ni gaya2 kena try gak ni mcm best aje

Nazrah said...

Salam Kak..Sana sini tayang ni...mengancam betul la kak...

kasihredha said...

pesona sungguh melihat heese kek ni kak...terus macam nak singgah rumah akak :)

Sari Yusa Ibrahim said...

semakin mencanak2 rasanya semangat nak buat kek ni tapi kena tunggu weekend jugak, adoi!! Tak sbrnya..

Ummi said...

Waaaaah Anim pulak start menggoda2...mencisss taaau, kita blm mengecheese lgk ni...adeeeei, Anim mintak sini 2 futungggg.....hehe

CT Delima said...

As'salam Kak anim

sana sini dah buat. cheese ada 2 kotak kak, tapi tak terbuat2 lagi pun stok biskut tu lom beli lah kak anim potong2 lah kecik2 pos umah ct..hihihi

Naz / Nadz COSK said...

Wah kak Animmm... lajunya akak berkayuh di dapur skrg.. Dak izah tu berkayuh basikal sambil menikmati cahaya matahari pagi.. Nanti, ujung tahun bila Naz balik Melaka, kita ajak Izah datang eh.. Mesti time tu dia dah langsing gilerrr.. Pinggang mesti cam kerengga ..heheh.. *dia tak dengar kita cakap ni kan kak Nim??..**

izahdaut said...

dengar tau kak nazzzz.. saya sentiasa ada tauuu..aiseh tak leh jadi. kena kayuh laju lagi ni nak jumpa kak naz ujung tahun.. hahahhahaa. mesti kak nim nyampah nih..

anymz said...

to izahdaut
jah,selepas akak menikmati kek ni kannnn..memang le akak insaffffff sangat2...huhuhu..nangis nih..mengenangkan lemak2 yang sudah bertapa dlm perut nih.mesti lepas ni lemak2 tu semua bersuka ria berenang2 ke pinggang,ke lengan,ke...oh tidak!!! tak kuasa nak sambung..huhuhu...(sambung nangis)..

anymz said...

to diana
memang sedap kan diana..akak pun sama cam diana.tak sabar2 nak menunggu 6 jam tu..la 3 jam tengok dah keras terus akak potong.hehe

anymz said...

to hasue
ooo kirim kat kakak dia yang tak sedor diri tu ya sue.?..(sambil2 kunyah kek ni)..ooo..kakak dia tu dah kawin ke belum sue?..lawo tak?..kalau kakak dia tu anak dara lagi boleh lah akak kirim sekali cheese tu utk dia ya sue..
kalau dah beranak pinak cam ko tu sue...baik tak payahhhhh..kahkahakah..

anymz said...

to ryo
fuiiyooo..7 tingkat tuu..demand ko ryo.kalau 7 tingkat suruh si nor atau si ijahdaut tu aje lah yang buat kan.akak tak reti main tingkat2 ni ryo..kalau bab tingkat2 ni apa lagi yg tinggi2 diorang berdua tu pakar lerrrr.hehe

terimakaeh ya ryo sbb sudi berkongsi resepi yang sedap ni..:)))

anymz said...

to izahdaut
ko kan jah...takde kojo eks?..meh sini akak bagi kojo..pi lipat kain tu jah..jgn kaco2 dapur org ni jah...hehe

anymz said...

to dapur kecilku
try..try..jangan tak try...(sambil2 makan kek)..hahaha

anymz said...

to nazrah
buat je..sedap nih.pasti anak2 yang penggemar cheese suka sangat.:))

anymz said...

to kasihredha
kalau nak singgah betul2 bagi tau awal2 ya.boleh akak buatkan kak.hehe

anymz said...

to sari yusa ibrahim
jangan tangguh2 ya.kena buat cepat.hehe

anymz said...

to ummi
adeh ummi ku cayanggggg,ana minta banyak sori lar,ini kek sudah habis lah,sudah finish..hehe

anymz said...

to ct delima
kena buat cepat.nanti expired pulak cheese tu..langsung nganga.hehe

anymz said...

to Naz@COSK,
ya lah naz..akak pun nak kayuh beskal jugak ni..kayuh dari kondung sampai kota.hehe..

anymz said...

to izahdaut
aikkkk..ijah lagi???..nah jah 20 sen pi main rumah org lain pulak..

mmg nyampah tahap gaban nih jah..pinjam beskal tu jap jah...

Deliah's Deli said...

tak boleh tgk lama2..tergoda! :)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam k.anim.apa kabar?sedapnya kek ni,tgk gambar pon dah tau sedap!

Chah said...

Kak oooo kak, saya insan biasa kak...mudah terguda ngan menda2 yg wowwww2 cm ni...;)

Rima said...

KAnim.. tadi kan kita macam terpandang kek chippon tauu.. dah tu kan bila kita click.. aleh aleh keluar si cheesecake ni.. woot woot.. ramai yg dah mencuba dan yg suka akan si cheesecake ni.. :o)

Nieza said...

wahh dah sampai sini dah kek cheese ni kak...sekali lagi buat saya terpesona la..:)

Anna Qawina said...

naik kete persona dari Damansara untuk cilok kek pesona kak ANim..hehe