Friday, 21 October 2011

Doh Karipap Tun Telani

Assalamualaikum semua

Hari ni Jumaat.Esok Sabtu.Bermula dari hari esok hingga lah ke hari Khamis minggu depan mr laling akan ada di rumah.Bercuti selama seminggu.saja nak menghabiskan cuti hujung tahun.cuti ada banyak lagi tu kan..dok rumah je lah nampaknya sebab Wazir dah nak exam SPM.

Tak boleh lah mak pak nak enjoy sangat.Bukan selalu wazir nak ambik SPM.hanya sekali ni je kan..Kena lah mak pak berkorban demi masa depan anak2 ya tak.Yang akak dapat confirm kan sudah semestinya kami akan ke Kuala lagi untuk mencari ikan2 segar bugar di tepi laut sana.Tapi pantai nya tak best untuk kami bercanda di persisiran pantai tu..Banyak ketam halus2..hahaha

Okay karipap ni anak2 dara berdua akak ni yang buat.Maknya cuma tolong buat inti je.Yang lain2 Ainul dan kakaknya Farah yang uli tepung dan kelim karipap..Diorang baru nak belajar.Takpe lah kan.lambat2 belajar pun belajar jugak lah.Eh!ayat apa lah akak dah guna ni.

Tun karipap ni memang sedap lah tun.Akak suka sangat tau.Cuma anak berdua ni buat tebal sikit dohnya.Takpe kata si ayah..Eleh!!..pokcik cuba kalau kita buat tebal mesti dah dia komplen2 kan?Ni anak yang buat semua takpe..(ada nada jeles di sini)...muahahaha



Doh Karipap Tun Telani
by

anymz mykitchen
Resepi:Tun_Telani
Sumber:Izah Daut

Bahan2

4 c tepung
2 tbs margerin
1/2 c oil
3/4 c air
1/2 tsp garam

cara-cara:

panaskan margerin + minyak dlm periuk. tutup api.
tengah panas2 tu, masukkan tepung dlm periuk td dan gaul guna garpu (jgn guna tangan, melecur nnti).
dh sejuk siket, campur garam n air.

15 comments:

cik cek said...

Baru buek inti eaa haghi ni...sok2 baghu buek karipap ni....dok bertangguh je nak buat...he he...memang teringinnya nak makan homemade karipap...:)

AZLITA AZIZ said...

lama dah berangan nak buat tapi aduaii.. tak sempat-sempat..

sama lah kak anak ita pun SPM jugak tahun ni.. tu yg mak dia asyik masak sebab nak hilangkan risau di hati.. hihi

singah sini nak makan karipap.. ada lagi tak ka??

Kak Sam said...

Amboi kak anim pun dah terjangkit jugak. Saya ni lama berkira2 untuk menikmati karipap ni. Siap dah beli keledek lagi minggu lepas. Nampaknya sampai la ni elok je berbungkus lagi kat dapur tu. Harap2 penyakit ni boleh berjangkit ke sini pulak.

Mak Qis said...

sedap kan karipap tun neh...tgk kak anim buat neh rasa macam nk buat lagi esok...

tun_telani said...

weeee~~~~~~~~ teruja.. hihi.. alhamdulillah.. terima kasih ye kak anim sbb mencuba =) eh, terima kasih kt Farah n ainul menguli karipap nih ^^
tun pun ada lg karipap duk frozen dlm peti tu.

Yatie said...

tengok karipap akak terus teringat anak bujang Yatie yg kat oberC, dia suka betul karipap...aritu siap buat sendiri lagi masa kat sana..terharu di buatnya...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
daughter diana pun nak ambil SPM thn nie akak... tiap mlm dia kena hadiri kelas malam smpi kul 10pm.. skg pun lom balik lg nie.. moga mereka berjaya dan dapat menjawab dengan tenang dan tepat.. InsyaAllah..

wah karipap .. fav diana nie.. sedapnya tgk karipap tu...

kasihredha said...

kak
ayat yg paling best dlm resepi ni adalah " jgn guna tgn...melecur nanti"....hihi

izahdaut said...

cara kelim karipap tu mcm kena paksa ngan omak je... hehhee..saya pun suke karipap ni kak nim... nak buat lagi nanti

Nieza said...

sedapnya karipap kak..lama tak mkn ni...resepi tun ni dah lama dah simpan :)

Ros said...

Salam Anymz,

Baru belajar saja dah pandai klim karipap, Kak Ros sampai hari ni tak pandai nak klim karipap,guna acuan ja.

HaSue said...

haha..smlm nengok je karipap akak..eh anak2 akak nih.. kagum ler tengok depa rajin ngelim.sy selalu acuan yg tolong kelimkan.ahak

baru nk cuba resepi tun nih..tp cam best yg tinggal nk mkn je lagi tp tun yg buat.haha

HaSue said...

Lupa lak bgtau..smlm tu sbb nengok aje sbb xleh nak ngomen.tenet mengong jek..lenguh vontot nunggu loading..huhu..sekian.

HaSue said...

ehh kak anim buat inti apa ekk..keledek ke?

kentang?

sardin?

ayam?

heheee...

akak penah mkn yg inti kastad x?sedapp!

ok bai

HaSue said...

eh patah balik amik zhariff..tertinggal lak