Monday, 3 October 2011

Kek Lobak Merah

Assalamualaikum semua.

Beransur-ansur akak menjawap komen teman2 di entri yang lepas2.Kira okay lah gak kan?..Bagi akak masa utk menjawap komen2 dan BW ke rumah teman2 ya..

Yeeeeaaahhhhh...SIAPA YANG TEKA CARROT CAKE TU NAK HADIAH KE????

Kek lobak merah ni akak buat masa sambutan birthday akak yang ke 47 tahun pada 2-10-2011 yang baru kita lalui baru2 ini.Ya,Nor@SGN67 dan Hawa@STDHTW akak biasanya akan terus meletakkan umur akak bila masuk tahun baru.Akak tak guna haribulan dan tarikh lahir yang sebenar.Ini bertujuan untuk akak mengingatkan diri akak sendiri yang usia akak kian bertambah setiap kali tibanya tahun yang baru..(tiba2 rasa insaf)...

Pada mulanya akak memang tak plan langsung nak buat sambutan harijadi atau yang seangkatan dengannya.tapi adik akak telefon kata nak balik dan angkut anak2nya sekali dan kebetulan akak baru saja dua hari keluar hospital terus mak2 saudara dan sepupu sepapat juga telefon kata nak dtg menziarah.dalam kepala otak masa tu teringin sangat nak buat carrot cake yang mana resepinya sudah bertahun2 berada dalam simpanan akak..
Resepi akak perolehi dari makcu faizah iaitu mak saudara akak yang tinggal di wangsa maju.Tak silap juga resepi ni makcu belajar dari seorang chef terkenal sedikit masa dulu..Jangan tak tau makcu bayar tau untuk mendapatkan resepi nih.Tapi jangan takut makcu akak dah lama halalkan resepi ni untuk kita kongsi bersama..
Berbalik pada kisah bday tadi,...bila adik dan makcu telefon kata nak datang terus akak godek2 kek lobak merah ni..Dengan badan akak yang rasanya masih suam2 kuku.kepala masih lagi ada rasa2 nyut2 akak akhirnya berjaya jugak menyiapkan kek yang memang menjadi kesukaan akak sejak sekian lama.
Bila buat sendiri walnut tu sesuka hati je kita boleh tambah kan?..kan?..

Makanan lain,.. akak hanya buat nasi ayam yang ayamnya akak grilled.

En suami bersuara jugak sepatutnya orang raikan akak sebab akak tak sehat tapi terbalik pulak dah..
'Itu lah emak korang ni..suka sangat memikirkan hal orang'..

haipp...cik abang oi dalam maknanya suka memikirkan hal org tu ya..saya tak jaga tepi kain orang tau..suka jaga perut orang je tau..(sendu sekejap)...



Kek Lobak Merah
by
anymz mykitchen
Sumber:MakCu Faizah(ibu saudara)



bahan2

450 gm lobak merah-di parut
255 gm tepung roti
1/4 st serbuk penaik
1/2 st soda bicarbonate-akak kurangkan 1/4 st
1 st cinnamon
390 gm gula castor-akak guna 370 gm
75 gm walnut cincang-akak guna 90 gm
4 biji telur
3/4 cawan minyak jagung
1/2 st garam


cara

Tepung,serbuk penaik,soda bicarbonate di ayak dan ketepikan.
Pukul telur hingga gebu
Masukkan gula dan pukul hingga gula hancur
Masukkan minyak jagung dan perlahankan speed
Masukkan bahan yang di ayak
Masukkan garam bila lobak merah dan walnut di masukkan.
Gaul perlahan dengan spatula
Alas acuan dengan kertas
Tidak perlu sapu mentega
Bakar dengan suhu 175 selama 40-45 min



Bahan Cream

250 gm cream cheese
60 gm mentega
130 gm gula icing
50 gm(akak guna 80gm) walnut di bakar dulu dan kemudian di kisar

cara

Pukul cream cheese hingga rata
masukkan mentega dan gula
Pukul lagi
Kacau rata dan sapu pada kek.

30 comments:

chikadakbiru said...

salam kak anymz...tak pernah lagi cuba keret kek yang guna tepung roti...rase die same ke mcm tepung biasa..ade perubahan dr segi tekstur ker?ape2 pun resepi nih dh copy.sy memang hantu kek karet..!!tq for sharing

Rozita said...

sempat lg akak buat kek tgh sakit2..semoga akak cepat sembuh ye..
kak, pandai masak kek pun buat sendiri kan..

anna said...

salam kak anim, semoga cepat pulih seperti sediakala dan terus diberi kesihatan diri yang baik. sya silent reader yg kengkadang menjenguk di sini. semoga panjang umur dan diberkati Allah selalu.

Mas said...

haa..kan betoi...kek carot...he3
amboii kak anim..
sakan yerk..
jangan ligat2 sangat kak..
jaga kesihatan tu..
moga akak sihat2 selalu..
mas tak pernah try lagi kek carot..
namti2 nak try buat gak la..
sedapp lak tengok kek tu..
gebu jerk..

lyn at home said...

emmm sedapnyaa kek..happy bufday kak anim...semoga murah rezewki & diberi kesihatan yang baik..Aminn

Zaliedana said...

Kak nimmm,nak hadiah,nak hadiah,hehe..Sedap kek karet,sakit2 pon rajin lagi lah akak wat kek..Mudah2 bertambah sihat ya kak..

Ida,Japan said...

sempat mengekek lg akak ni...suka mkn kek carrot tapi malas nk buat la kak hi..hi

Anna Qawina said...

akak ni kan..suka pk hal org..saya akak tak pk nak jemput ke? hehe..sedapnya kek keret..tp kurang rajin nak parut..

Hanim said...

moga cepat sembuh ya....kita ni kalau sakit2 pon bila dengar je org nak datang umah trus jd kuat kejap n sonok nak masak2 kasi org makan kan, baru meriah n terasa chat gitewww hehehe.

HomeKreation said...

Kak Aniiiim... Along dtg tak di jemput utk makan kek arijadi...moist nya nampak kek keret KakAnim! Harap2 harijadi thn ni sungguh menggembirakan buat KakAnim.

kasihredha said...

suka,apalagi ada cream cheese

K.Nor said...

utk kita org yg teka tepat ni, takkan tak ada kek carrot sebiji sorang k.nim hehe

Kak Sam said...

Happy belateed birthday yea kak.
Bila le plak nak siapkam hwork ni

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam K.Anim.Maaf la br tau akak di masukkan ke wad.atie doakn semoga ALLAH memberikn kesihatan yg baik tuk akak.Amin
Sedap nampak kek karot tue...HB tegur sbb dia sygkn k.anim...suh jg kesihatan

tun_telani said...

tun sukaaa sgt mkn carrot kek nih.. tp kalau buat tun sorg je la yg mkn ni.

anymz said...

to chikadakbiru
kalau guna tepung roti tekstur dia lain sikit..rasa lebih lembut..pada tekak akak kira sedap sangat lah ni..memang akak suka yg lembut2.

anymz said...

to rozita
terimakaseh ya ita..
ala ita buat kek main2 je ni.mana ada pandai masaknya..:))

anymz said...

to anna
terimakaseh ya anna dan ribuan terimakaseh kerana sudi berkunjung dan menjadi silent reader akak..dan semoga doa anna di makbulkan olehNYA.

anymz said...

to mas
akak kan dari dulu2 lagi suka sgt makan kek carrot tapi tak pernah buat cuma baru2 ni je akak berani nak mencuba..sedap bila ada walnut tu byk2 dan cream cheese yang tebal..
cuba lah mas..:))))

anymz said...

to lyn at home
terimakaseh lyn..insyaAllah semoga doa lyn di makbulkan olehNYA...

anymz said...

to zaliedana
hamboi ct payung ni kalau bab hadiah no 1 yerk.hehehe
nak makan ct, kena lah buat kalau nak beli asyik tak puas hati je..tapi lain kali tetap nak buat lagi sbb tak puas hati dgn deko nya tu..:)

anymz said...

to Ida
takmo malas2..hamboi dah kuor majalah takleh malas2 dah ida..:))

anymz said...

to anna qawina
meh dtg sini meh..alaaa kalau akak jemput bukannya ana dapat dtg pun..satgi siapa pulak yg nak jadi imam kan?..kan?

anymz said...

to hanim
betul tu hanim.terus bersemangat bila dengar org nak dtg rumah kan?..:)

anymz said...

to homekreation
alhamdulillah along..seiap kali tiba tarikh harijadi pasti berlainan cara sambutannya dan selalu full of surprise..terimakseh ya along..meh makan kek sama2..:))))

anymz said...

to kasihredha
sedap kan kak kalau ada cheese tu mmg best kan?

anymz said...

to knor
tunggu kita ramai2 gi ganu,baru lah akak bwk sebiji ya norrrrr.hehe

anymz said...

to kak sam
terimakaseh ya sam.nanti bila2 senang boleh buat h/work ni..senang je sam..

anymz said...

to azatie
terimakaseh ya atie.eh!HB atie kenal akak ke?..apa2 pun ucapkan terimakaseh pd HB ya dan sampaikan salam assalamualaikum akak padanya..:)

anymz said...

to tun_telani
cuba tun buat je.akak pun pd mulanya ingatkan abg tak suka tapi bila dah buat ni tak berenti2 dia makan..