Tuesday, 11 October 2011

Roti Sosej

Assalamualaikum semua

Alhamdulillah akhirnya berjaya jugak akak buat roti sosej hasil air tangan kakPah dari dapur Ibundo.Terus terang akak bagi tau roti ni memang lembut dan gebu .Gebu dia memang lain macam.Memang betul2 rasa macam roti yang kita beli di bakery.Tak silap akak,KakPah biasanya dapat resepi hasil tunjuk ajar dari sifu2 yang berjaya.Boto tak kak?kok tak boto pun akak angguk yo kato boto.Dun drop my water face yo kak Pah yo..wakaka.

Resepi beliau memang boleh kita guna pakai sangat2.Mokaseh kak.

Nak tengok hasil yang cantik sila ke dapur kakpah ya..macam2 ada di situ.
Bagi yang berkeluarga kecil boleh buat 1/2 dari adunan di bawah.Akak buat ikut bulat2 resepi dari KakPah sebab rakyat jelata memang hantu roti tambahan roti ni gebu sampai ke malam..sedap..

Oh ya!lupa nak bagi tau terimakaseh pada adinda yang sedang memosing badan selepas habis tempoh berpantang kerana sudi mengirimkan papercup utk isian doh roti tu..Maceh ya ummi syifa'...Terimakaseh daun keladi ya...kekeke



Roti Sosej
by
anymz mykitchen
Sumber:KakPah @Dapur Ibundo



Gambar yang ini akak edit sedikit sebab gambar di ambil senja semalam.
Kurang pencahayaan.


Bahan A
600 gm tepung HP
100 gm gula halus
20 gm susu tepung
6 gm garam
6 gm bread improver
11 gm yeast (1 peket mauripan)

Bahan B
285 gm air
1 biji telur
1 sudu kecil butter vanila

Bahan C
60 gm butter

Hiasan
Hotdog
mix vege
mayonis
cili sos


Masukkan bahan A ke dalam mangkuk adunan. Gaul sebati.
Masukkan bahan B, blend slow speed selama satu minit.
Masukkan bahan C blend high speed selama 20 minit.
Guna pengadun roti ye. Kalau nak uli pakai tangan boleh juga tapi tak gerenti adunan tu menjadi lembut.

Bila siap, keluarkan adunan dan bahagikan adunan kepada beberapa biji bebola seberat 50 gm setiap satu. Lebih kuranglah. Bentuklah sesuka hati. Biar adunan kembang (lebih kurang satu jam). Bila sudah kembang, sapu permukaan dengan campuran telur dan air. (sebiji telur dan air di kocok2 dulu). Taburkan mix vege. Picitkan sos cili dan mayonis. Kalau suka taruk cheese.

Cara akak,
Akak masukkan ke dalam BM seperti biasa iaitu masukkan bahan cair di ikuti dgn tepung dan terus set dough utk roti.dah siap baru akak timbang dan uli.Biarkan naik sedikit baru akak bakar seperti biasa.

17 comments:

izahdaut said...

lorr kak nim, napa tak siat skit roti tu nak ampak kelembutannyer. sajaa je kann.. nanti leh la try, kalau dibuat doh pizza pun lembut gak nii

izahdaut said...

kak nim letak bread improver ye? padan ler lembutt sesangatt. mmg kalau roti2 yang guna improver n dog softener lembut yg amat.

izahdaut said...

saja la banyak kali masuk koemn, sebab tak puas hati napa komen saya tak masuk kat entry kak nim yg lepas2.. pelik ler.. kak nim cek kat emel ada tak nampak saya komen? napa ekkkk

Sheila Shafeareen said...

Salam kak anim wahh suka lah negokroti cam ni penuh atas tu...makn mmg x puas..ye biasa kalau buat roti letak softener bg lembut kan....kenyang le pepagi negok ada roti ..nak jugakkk byknya nak kena buat ni

Mas said...

kak anim..tepung HP...tepung bapa tu..he3

kak anim...butter vanila..klu guna butter biasa boleh..

betul ckp ijah tu..nape tak koyakkan sikit roti tu..
biar meleleh air liur yg nengoknya..he3

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam pagi Kak Anim...
Aah lah sama cam Hawa tepung HP tuh tepung apa? Kak Anim gunakan bread improver jgk? Kalau tak ltk okay tak? Sbb kalau resipi dari dapaur ibundo mmg menjadi... percaya tak donut sosej dah byk kali anak dara Hawa mencuba nyer...menjadi terus hehehe blh masuk list dulu

Zaliedana said...

Sekbek kak mas n mama hawa dah tanya soklan yg sy mmg nak tanya bila nengok rcp..Uishh rupanya da org tuh komen smp 3sekali,uissshh..Kak NIM,ummi syifa tuh ai ke,ai pon ummi syifa gak,wakaka..

izahdaut said...

tepung HP tu tepung HIGH PROTIEN FLOUR.. a.k.a tepung roti ler.. mas.. hikhik.. eh nyebuk je menjawab kat sini kan.nak cek masuk ke idak komen saya sekiann... hehe

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

adeh mcm roti tu suruh buat jer....bahan2 pow simple jer

Zaliedana said...

Owhhh HIGH PROTIEN FLOUR,ai tau tpng Bread flour n tepung protin tinggi jer,hikhik..Tq mek jah tlg jwb bgi pihak kak nim..


Ermm nakjuga chek komen,kut2 xda,wakakaka,mrh kak nim nanti..

Ummi said...

Waaaaaaaaahh dah mula meroti ya Anim..Ummi ni maleh tul nak kuarkan BM tuh..hehe, dasyatt kan kemalasan aaiiii...hehee..mintak 1 ketuiii, mst sgt kenyang ni kan...xpun kasi 2 ketuii la Anim...hehe

Anna Qawina said...

Auchummmm!! Eh terbersin lak kan..haha..cantik lotiii tuh..ni terasa nak buat jugakle..sah2 keju mesti lebih..hehe

Amie said...

comelnya......sungguh menggoda selera!

cik cek said...

Ape kabo kak Nim...lama tul tak lepak ke sini...ado ghoti lombut lagi...nak raso sikit aaa....:D

anymz said...

to izahdaut.
kahkah..ko jah patut2 ler pun..hakak ni ingat kan sape lah yang komen ramai sgt kan?..bukannya cam blog ko tu jah..sekali letak entri beratur org bg komen..rupa2nya ada sorang umat ni dok ngomen sampai empat kali.tak jah.akak dah cek email dah takde pun komen2 tu masuk list..

ni akak dah post kat sini jgn ngengada nak suh siat2 kan pulak..ini kira isteri mithali lah kan.somi belum balik takleh makan lagi.kena ambik baunya je dulu.
wakaka

anymz said...

to sheila
resepi kakpah ni best lah sheila.siyes best tau..rasa2nya nak stick dgn resepi ni aje bila buat roti..

anymz said...

to mas
tak payah akak jawap dah mas.tuuuuu si ijahdaut dah tlg jawapkan.haha

akak tak letak pun butter vanila tu mas.terlupa.hehe
nanti akak update balik resepi ni..