Saturday, 8 October 2011

Kuih Kukus Bawang Goreng

Assalamualaikum semua

Alhamdulillah dapat juga akak bersiaran di hujung minggu ni kan..Biasanya kalau hujung2 minggu ni akak jarang2 update my kitchen.
Mula2 tengok kuih kukus bawang yang akak ambik resepinya dari rumah IzahDaut,rasa sudah mula terpesona..bukan kek pesona ryo adik hasue tu ya..
Asal mulanya akak ingatkan Izah buat kuih kasidah yang dah laaaaaama sangat akak tak makan.tak silap kuih kasidah guna minyak sapi tapi bila tengok resepi Izah ni nampak simple dan yang pasti ada bawang goreng.Mesti sedap..wallllla memang sedap sebagai tambahan makanan utk kosek2 bila lapar..En Suami dan anak2 tak berapa nak layan kuih cenggini maklum mungkin diorang tak berapa pekenan tang bawang goreng tu kan..tapi pada akak okay aje.mujur Izah bagi resepi utk 1 adunan yang kecil.
Akhirnya berjaya gak akak habiskan.sorang2 ya..ulang lagi..sorang2 je akak makan.laju je masuk dalam mulut...Mekaseh Zah.yang pasti akak akan buat lagi.


KUIH KUKUS BAWANG GORENG
by
anymz mykitchen
sumber:IzahDaut

Bahan2

3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung ubi kayu
1/2 cawan gula halus
1 cwan air pandan *5-7 helai daun pandan
1 cawan santan pekat
sedikit pewarna hijau apple * jika suka
1/2 genggam bawang goreng

caranya:

Panaskan kukusan.
Campurkan semua bahan di atas kecuali bawang goreng.
Kemudian blend/ kisar sehingga sebati.
Masukkan ke dalam mangkuk, masukkan bawang goreng. Kacau-kacaukan.
Kemudian tuang ke dalam loyang yang telah disapu minyak.
Kukus sehingga masak (30-40 minit).
Tunggu sejuk kemudian hidang.


*kuih ni dapat kecik comel je. Kena gunakan loyang palingg kecil.

12 comments:

Ezadlieza said...

salam k.anymz...selamat berhujung minggu...lieza baru nak minta cucur kelapa dah kuar kuih kukus bawang goreng...hehehe...lieza pun sama kalau buat kuih2 camgini yg pastinya lieza sorang jer la yg kena ngap kasi habis...tu yg kembang sana sini tu..hahahaha

Zaliedana said...

Kak NIMMMM,akak mkn sorang ek kuih nih,xpolah kak,untung kan kenyang mkn n berbaloi wat sbb leh melantak sorang2..Hihi..sy kalo wat rasanyer kita surupalah,msti kena melantak sesorang,hubby mmg xsuka bwang goreng,kalo mkn mee apa2 xsuka lam pinggan dia da bwng goreng,kadang sy tabur juga,sbb bagi sedap,wangi n cantik,hahaha..Las2 dia mkn jugalah..

Cheq Sue said...

kak nim, walaupun saya dah buat, dan dah habis makan dah pun, saya still terbayang2 lagi...memang nyesal makan sikit aje...nak kena buat lagi ni agaknya

Kak Sam said...

Ala kena pi cari daun pandan le pulak.

Mas said...

akak makan soranggggg...
nape tak ajak mas...he3

Deliah's Deli said...

talam ni manis ke masin kak..warna hijaunya cantik..nmpak sedap! :)

Deliah's Deli said...

hahaha br nak baca apa kak anymz tulis atas tu..kalau mcm kuih kasidah manis la ya...saya pun lama dah tak buat kasidah..rasa mcm nak kacau sekarang je..:)))

Nazrah said...

salam kak..sama la kuih kita ... kita buat semalam tapi baru N3 hari ini..sedapkan

HomeKreation said...

Salam KakAnim cayang. Wah, KakAnim pun dah buat ya. Kikiki ketawa Along baca KakAnim abiskan sorang.... nasib kuih ni takda lemak.
Respi penkek durian tu ada kat MyResipi, Jiya @ 14Sep yg kongsikan. Kalau KakAnim nak buat boleh ler cuba respi tu sbb ramai yg dah cuba.

anymz said...

to lieza
tu lah pasal kan lieza.kita buat sbb teringin juga nak merasa kan?..tapi bila buat kita sorang je yg mamam.last2 kita yg montel.:)

izahdaut said...

kak animmmmmmmmmmmmmmmmmm..
dah keluar pun dah kuih nyer...
saya busy sikit ujung ujung minggu mengulit anak2.. ekekekekkekeke...
kak nim apsal lak ujung minggu rajin update blog? tak de kenduri kawen nak dipenuhi undangannyer ke.? ke abg tapa masih dimuar..ke abg tapa saound suh rehat je kat rumah sesambil tengokkan ayamnyer yg berpenyakit tu.. ikikiki.. jgn marah bang tapaaa.

kak nim.. best gak kan makan sorang2 pastu duk ulang2. anak2 saya makan je, cume kena potong tang bawang tu la..cume cik abg la tak sempat nak jamu sebab saya buat masa dia tak de..

tq kak nim sudi try kuih try try saya ni. tq

Diana @ Melley Mey said...

yg nie masih lg menunggu giliran.. hehehe.. esok nak buat ler rasanya.. mmg x tahan dok tergoda nie.. sedapnya...