Friday, 7 October 2011

Pavlova 'Aussie'

Assalamualaikum semua

Selamat Pagi semua dan selamat berJumaat pada pengunjung2 lelaki mykitchen.
Pavlova ni sebenarnya telah menjadi salah satu menu yang sudah agak lama tersimpan dalam peti draft harta karun akak tu..lama betul sehingga akak dah terlupa dah ,sehinggalah baru2 ini apabila akak di masukkan ke hospital akak di hadiahkan majalah saji buat mengisi masa akak semasa duduk2 di katil hospital tu kan,akak pun terjumpa lah resepi pavlova dari Chef Kamarul yang kini berada di Aussie nun..Beliau, kalau tak silap akak kini menyambung pengajian bahagian kulinari di peringkat PHD di sana.Kalau akak silap harap betulkan ya.Beliau juga ada blog tapi akak tak tau nama blog nya.
Pavlova ni sebenarnya di reka bentuk oleh anak dara sulung akak Farahhanis.
Akak cuma menyediakan bahan2 nya aje.Selebihnya Farah yang bukak mixer dan cari aluminium foil yg hilang entah di mana.Farah juga yg pecahkan dan asingkan putih dan kuning telur hingga termasuk sedikit kuning telur ke dalam putih..adeh..nampak sangat minah tu dah lama tak dok ceruk dapur.
Akhirnya siap jugak pavlova yang pada mulanya akak begitu takut sekali nak buat sebab utama akak tak pernah makan jadi tak tau bagaimana rasa yg sebenar.kedua:akak takut pavlova ni jadi hangus..macam2 ketakutan yang ada tapi akhirnya yessssssss..vely nice one ini pavlova dan amat di sarankan pada pencinta benda2 manis..muhahaha...
Pada akak okay aje.Kalau tak manis tak sesuai sebab ini guna putih telur okay..
Okay2 takmo bebel meh tengok resepi..
OOppsss lupa nak bagi tau..bila di hidangkan menda alah ni di atas meja anak2 pun berkerumun dan semua pegang sudu sorang satu.Sekejapan je menda ni hilang di depan mata..Sehinggakan en suami berkata..buat lagi laaaaaaaaaaa..
Haisssshhhhh.....

Chef Kamarul,Izinkan akak kongsi resepinya di sini buat tatapan anak2 dan cucu2 , andai kata mereka pula nak membuatnya suatu hari nanti.Minta halal ya..


Pavlova 'Aussie'
by
anymz mykitchen
Resepi:Chef kamarul dari majalah Saji


Bahan2

4 biji putih telur
1 cawan gula kastor
2 sb tepung jagung
1 sudu kecil cuka putih
1 cawan krim putar(double)-pukul kembang
5 biji buah markisa-akak takde stok guna buanh anggur je
10 biji buah strawberi

Cara

Panaskan ketuhar pada suhu 150C dan pukul telur sehingga kembang
Masukkan gula perlahan-lahan,pukul sehingga telur kembang dan tidak jatuh apabila di angkat.
Masukkan tepung jagung.Pukul pastikan sebati perlahan-lahan.Kemudian tuangkan cuka dan gaul hingga sebati.
Tuangkan di atas papan pembakar yang di lapik kertas (lakar bulatan 18 cm atau mengikut kesesuaian lebar papan pembakar anda).
Bakar dalam ketuhar selama 1 jam 20 min.-akak bakar 40 min
Selepas itu tutup suis ketuhar dan biarkan pavlova sejuk di dalam ketuhar selama 20 min lagi.
Keluarkan dan tuangkan krim yang telah di pukul,tuangkan jus buah markisa.
Hiaskan dengan buah strawberi mengikut kreativiti anda.

Rasa manis pavlova di sesuai kan dengan rasa masam2 manis anggur/kiwi/strawberi
Memang menjadi favorite anak2 buat masa ni.





22 comments:

Sheila Shafeareen said...

Assalamualaikum Kak Nim..moga akk sihat dan ceria selalu..wah baru smlm baca akk terigin nak mkn Pavlova..tup tup pg ni dah terbit... rajin ank dara tu pdai masak mcm maknya...leh wat menantu ni..npk sdp.. mmg xpernah mkn lagi ni..sdp tak kak rasanya...x dpt bayangkan rasanya cam ne..

ibundo said...

ooopss.. biru pulak mato kakpah masuk sini ha... kehkeh..
sodap tak nim. akak pun tak ponah ghaso ni.

Yat Maria said...

Manis menawan jer K Nym that lova2 :)

Mas said...

sedappnya mas tengok kak....
meh sepotonggg....
terliur dah ni..he3

Zaliedana said...

Kak Nim,nmpak sedap pavlova ni,da rakyat jelata ramai best kan mkn benda2 gini,Kalo wat,xtau lah hubby mkn ke x,coz manis,tapi cam best n nak try jer ni..

aroha mizwa said...

salam kak..
sy pon teringin nk pavlova nie...asik simpan putih telur last2 buang jer...resepi berkurun simpan xmenjadi2 lg..nk kena try jgk mcm nie...opsss lupa nk ckp salam perkenalan utk akk...

Anawahid said...

vavavavavaaaa... tu diaaaaa... dh kuar ye kak resipinyaaaaa... hehehehe... gud job kak!... last den mkn thn 2009 tu pon buek sendirik... meh kak nk ghaso... hehehehe... clap... clap... clap... ;)

Ezadlieza said...

Pavlova ni mkn cam gitu jer yer k.anymz...nampak menrik sungguh bunyi dah ala ala basanova..

Hanim said...

wahhh dah buat, banyak dalam list nih tp xterbuat lagik heheeh

anymz said...

to sheila
terimakaseh sheila..tak jemu2 sheila doakan akak..sendu sekejap rasanya.. terharu.
akak sebenarnya sudah lama teringin sgt nak makan pavlova.sejak2 nani rostam postkan kat blog dia tu hari..sejak tu akak menyimpan impian sehingga lah akak dpt resepi chef kamarul dr majalah saji..
mmg sedap lah pavlova ni..suap2 hilang.suap2 hilang je dlm mulut..
cuba lah sheila..:)

anymz said...

to ibundo
hohohoho..maleh nak cakap lah kak..buek sendiri...tp jgn lupo standby air suam byk2..minum byk2..manih boto2 tapi sodapppppppp.

anymz said...

to lova
hahaha..love?lova?

ai love lovaaaaaa :))))

anymz said...

to mas
takleh sepotong mas.sesuap je boleh.:)

anymz said...

to zaliedana
kena wat juga ct.kalau tidak tak tau rasa dia mcm mana kan?kan?

anymz said...

to aroha mizwa
hehehe...jgn simpan lama2 mizwa..nanti terlupa lagi..masa teringat ni baik buat cepat.akak pun nyesal sbb lambat buat..sedap nih
eh!salam kenal dari akak juga yaaaa :))))

Amie said...

Assalamualaikum Kak Anim,
kakak ni kuat semangat orangnya, walaupun selalu kurang sihat tapi sentiasa berusaha untuk gagaahkan diri memasak ....rajin sungguh! suka sangat dengan sifat kakak yang begini, jadi motivasi pula untuk Amie yang kadang-kadang tak pandai urus waktu...

anymz said...

to anawahid
kiro okaylah tu kan?kan?..sbb akak ak ponah tgk,tak ponahbuek dan tak ponah raso bondo alah ni ana..
entah iyo entah tidak raso pavlova akak ni pavlova..hahaha

anymz said...

to ezadlieza
ya lieza.makan cenggitu aje...very2 the sedap one..try lah

anymz said...

to hanim
takpe slow and steady masuk gear tu hanim..pelan2 eks?hehe

anymz said...

to amie
nanti bila2 senang akak akan post kan entri kenapa akak perlu positif dan mesti bersikap positif..hehe

nurul huda said...

salam kak.. ambooi, cantik nye pavlova nie.. mmg teringin nak buat tapi ramai yg ckp manis jadi takoooot plak nak try.. hehe

anymz said...

to nurul huda
takpe manis huda..guna buah2an yg sedikit masam macam buah kiwi ke atau anggur yg masam.memang seimbang dan sedap rasanya..cuba lah.