Thursday, 24 February 2011

Mung Bean Mochi

Kueh ni memang kegemaran akak tapi tak tau nak tanya sape macam mana nak buat..akak selalu makan kueh ni kat restoran Jepun dan baru2 ni waktu ke mid valley akak jumpa lagi kueh ni...
fullamak satu bokeh tu akak leh melantak sorang2 tak hengat..
Semalam waktu bw ke rumah PATY'S KITCHEN akak terpandang kueh ni terus dengan rasa tak sabar akak scroll dan scroll dan pusing balik mencari mana arah tuju resepi kueh ni..
Akhirnya bila dah jumpa terus beli tepung pulut.
alhamdulillah dah selamat masuk lam perut kueh ni..
oopss..inti red bean tu akak beli dah siap di kedai menjual peralatan kek..beli yang ready made punya.sonang kojo den..
meh layan resepi



Mung Bean Mochi
by anymz mykitchen

INGREDIENTS

220 gm tepung pulut - lebih kurang 2 cawan
110 gm gula pasir/ lebih kurang 1 cawan
200 ml santan - (l kotak santan Kara)
Kelapa kering atau tepung beras yang disangrai



dah hampir habis baru teringat belum ambik gambar inti.
maka begini lah rupa inti di dalamnya.
sekejap je habis licin
tak sangka en somi dan anak2 pun suka.

PREPARATION

Satukan tepung pulut dan gula, gaul rata. masukkan santan dan kacau sehingga adunan menjadi licin.
Masukan adunan kedalam loyang yang cetek dan kukus selama 20 minit. gunakan chop stick untuk memeriksa samada adunan telah masak atau tidak. Kalau adunan tidak melekat bermakna adunan telah masak. Angkat dan sejukkan sebentar
Bahagikan adunan kepada 12 bahagian. Leperkan dan masukkan inti. Balutkan dan bentukkan seperti bebola kecil. Salutkan bebola mochi ini ke dalam kelapa kering. Jika tidak mahu gunakkan kelapa kering bolehlah gunakan tepung pulut yang disangrai terlebih dahulu.

21 comments:

lemongrass said...

Kak Anymz,
we all pun suka sgt2 red bean mochi ni. Tapi tak pernah buat, beli aje yg senang.
Dulu2 sekali makan 3-4 ketul sekali gus, tapi sejak healthy living ni, makan seketul as a treat occasionally aje, hikhikhik

Mas said...

kak anim..
mas tak pernah makan lagi kuih ni...
rasanya macam mana yer....
nampak sedapp la..

hana said...

budak2 nih suker btol mochi.... paling suker yg matcha mochi... haiihhhh dah nama pong duk jepong! hihihi......

zarin said...

kak anymmmmm
saya pun suka sgt mochi ni tp tk reti2 gak nk buat...beli n ngap je kak :D

kak, tambah lg satu kuih masuk dlm list bila saya dtg umah akak, akak wat ye kikiki

KakAsma said...

waaa....
dah sampai sini mochi nie..sedap kan..asma pun suka makan..tapi lum penah buat lagi..nak tanya lah akak buat red velvet tu,cuka nya guna cuka biasa ke....

izahdaut said...

ooo gitu je buatnya..inti lain tak leh ye..hehee..dah mula gatai tangan je nak membuatnya..tapi inti tak de..lenkali lah..tata

TopsyTurvyMum said...

favourite ni..tapi tak pernah gak la buatnyerr:)

kak Erna said...

anymz..osah sodap e tu nymz..sampai tak sodar nak abih..
nim..lain kali kalau buek..bagi orang somban raso lu yo..

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
Kak mcm senang n sedap. Tepung sangai tu cam mana?

K.Nor said...

ke jepun ke arini k.anim :)

anymz said...

to Lemongrass
akak kan LG tak pernah tau pun nama menda alah ni mochi..selalu akak panggil kueh jepun cam koci sbb dia liat sikit kan?..sampai lah akak jumpa kat blog paty's kitchen ni..
sedap kan?..berebut2 makan mochi ni.esok lusa nak buat lagi..hihi


to mas
try lah mas.kat 7eleven ada jual.akak pernah beli kat 7eleven subang permai..sedap mas,rasa dia camne nak terangkan ek?..rasa dia liat2 dan manis2..eh!..susahlah nak explain..nnt mas beli ek.

anymz said...

to hana
dulu2 tak perasan menda alah ni ada kat rumah hana..nama dia pun akak tak tau.tau makan aje..sedap lah hana..oh..kalau letak buah pun sedap ek?..boleh lah akak try nanti..


to zarin
hah!bila lah zarin nak sampai sini agak2nya tu ya..tunggu akak buat kenduri sambut menantu pun okay gak kan..boleh makan gulai kerbau..
tapi tak dapatlah nak merasa mochi..hehehe

anymz said...

to kak asma
cuba lah buat asma..berbaloi2..hehe
renyah sikit lah sbb guna tepung pulut kan?..tau aje lah camne.hehe

akak buat red velvet guna cuka makan yg biasa tu je..cuba lah buat asma..nnt anta kat akak sikit ya.


to izahdaut
ko saja bagi alasan kan?.yang benornya malas lah tu kan?..sbb budak botak dua org lom reti makan lagi kan?..hahaha..
hana kata inti dia boleh guna buah stroberi gak..hah!apa lagi pi daki cameron tu copek..petik buah stroberi byk2 dan anta ke rembau se guni..wakakaka

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

macamanalah rasa mochi ni yer? belum pernah mkn ler kak anymz.. dia kenyal2 lembik mcm buah melaka gak ker atau lebih kenyal lagi?
pernah buat sekali kuih china loh mai chii... ada inti kacang tanah + gula dlm tu.. tp cara buat dia lain sikit.. campuran tepong pulut + tepong beras sikit & rebus mcm buat buah melaka tu.. tp sedap kuihnya sy suka...

anymz said...

to TTM
try buat..senang sangat cuma remeh masa nak menguli sbb liat tapi takpe..berbaloi2..puas buat sendiri.hehe


to kak erna
osah sodap kak..nanti boleh belanjo akak makan ni..
huuihh...jauh nak anta tu kak..tapi kalau kueh ni takpo sbb, makan maso nak basi..hehe

Nieza said...

kak anim, saya pun jakun gak ni tak pernah mkn lagi kuih ni kak..sedap ker?teringin lak nk rasa.

anymz said...

to k sam
memang sedap la sam...
tepung sangai tu maknanya tepung di goreng tanpa minyak..


to k nor
ha'ah nor..berpeluh2 naik sampan tadi..penat kayuh ni.:)

anymz said...

to maDiHa
rasa dia cam kueh angkoo dari ng melaka tu Diha..baru akak perasan rasa dia..cuma kueh angkoo tu sedikit berminyak kan..yang ini tidak..pendek kata sedap lah..en somi akak pun ambik sampai dua tiga ketul semalam..hehe


to nieza
sedap nieza..cuba2 lah buat..kenyal dan lemak rasa dia..:)

norakhtar said...

kak Anim..tak pernah tahupun ada kue camni..cam sedap jer..inti apa tu kak?

Cik Embun said...

acik - sodap2.. alamak nak kena pegi mid valley laa.. kih3~

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Anim, Akak baru aje selesai buat lagi 3 jenis, strawberry, mango dan green tea mochi. Belum buat N3 lagi , mungkin minggu ke 3 March, nanti Anim datang ya. Sodap dan puaskan bila dapat buat sendiri.