Friday, 25 February 2011

Banana Banana Bread

Memang very the moist lah roti yang tak serupa roti ni..rasa kek pisang sudah tentu tapi isi nya padat dan moist sangat.
Akak buat banana bread mulanya sebab nak menghabiskan stok pisang yang dah lama terperam kat dlm esbok tu.bila izah post n3 banana bread ni akak berkata dlm hati.ah!cuba je lah,mungkin sedap sebab izah punya dua orang anak kecik,budak kecik tak menipu kalau anak kata sedap tu maknanya sedap lah kan?boto tak zah?..
Meh kita tengok resepi yang izah ambik dari shelley albeluhn dari allrecipes



Banana Banana Bread
by anymz mykitchen

Bahannya:

  • 2 cwn tepung serbaguna * saya guna gandum
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1/4 teaspoon garam
  • 1/2 cwn butter
  • 3/4 cwn gula perang
  • 2 telur
  • 2 1/3 cawan pisang lecek masak ranum *saya guna pisang verangan

Caranya:

Panaskan oven ke 175 C. * saya guna suhu 170 C.

Dalam mangkuk yag besar, satukan tepung, soda dan garam. Dalam mangkuk yang lain pukul butter dengan gula hingga berkrim dan ringan. Kemudian masukkan telur dan pisang lecek dan aduk hingga sebati. Masukkan adunan pisang tadi ke dalam mangkuk tepung. Aduk hingga sebati dan sekadar rata. Tuang ke dalam loyang yang disapu butter atau alas dengan kertas minyak.



memang moist


15 comments:

kasihredha said...

ada rasa iras2 kek pisang tak kak?

anymz said...

to kasihredha
ada daaaan laaaagi sodap kak oi..
cubo lah..:)

Uncle Lee said...

Hi Anymz, I love this.
I never heard of 'pisang verangan'.
Holy Smoke! I thought I know most of the names, this must be a designer pisang? Ha ha ha.
But yes, your this cake...looks just nice, sedap best!
It looks very filling, so two pieces will be fine with me.
Ada iced coffee to go with it?

Anymz, should you ever bake raisin bread, send me telegram....thats another bread I love.
I always beli tu disini.
You have fun, jangan lupa tu chili merah lipstick, ha ha.
Lee.

Mas said...

akak...nak sikittt..
nampak sangat sedapp la...he..he..

Nieza said...

wah sampai dapur akak dh ni....sedapnya tapaula skit kak nk minum ptng sini malas lak nk msk...hehe

zarin said...

kak aniiiiim yg ni pun nk sikit..hihi..pisang sudah habis lorrr..esok nak baru nak oi beli...

Yat Maria said...

kak anim

memang kek pisang kalo moist2 gini laku di rumah kita ni...soooo tungguuu..ku nak carik pisang gak!

izahdaut said...

kak nim oo kak nim..nak banana verangan bread seketoi..hahhaa..
moist ngan rasa kepisangan nyer tu kan..
simpan sehari sah lagi moist..

LinRosly said...

Assalamualaikum Hanim...

Ziarah Di Pg Jumaat....Kak Lin Copy Resepinya Yer...Bila Free Nak Cuba Buat...Tq Hanim...Muaaaahhhhhhhh

anymz said...

to uncle lee
hi uncle,nice of you to drop by here..terima kaseh seribu..
bukan pisang verangan lah uncle..itu a friend of mine,make joke of it.it is called berangan actually..hehe

anymz said...

to mas
memang sedap mas..tak rugi mencuba.moist sgt tau


to nieza
nak tapau berapa keping ni?..ambik le 2 keping bwk balik finland.cukup?
hehe..
nak lebih kena buat sendiri..:)

anymz said...

to zarin
dah gi beli pisang lom?..beli byk2 pastu simpan lam esbok..tiap2 hari buat menu pasal pisang cam izahdaut.hehe


to yatt maria
yatt.mesti try buat nih..moist ni yatt..pasti anak2 suka..:)

anymz said...

to izahdaut
betul tu zah.memang terasa2 pisang nya itu dan yg paling akak dan anak2 suka,rasanya yg moist gitu.:)


to LinRosLy
wualaikummussalam.
ambik lah kak..sedap ni.tak rugi mencuba..:)

umi said...

kalu kak anim kata sodap, tu maknanya konfem sedap! ish...nak kena buat sendiri la nampaknya, dah abis ye kak?

Lady of Leisure said...

sedapnya kak, nampak gebu gitu.. usband lady suka kek pisang tapi wifenya ni tak buat2 lagi hehe