Monday, 9 May 2011

Chocolate Moist cake

Assalamualaikum semua
Ini lah dia kek yang akak terima dari anak dara akak Ainul sempena Hari Ibu semalam.
memang mabeles betul kek ni..terima kaseh ainul..lemak, lembut,lembap betul..masih terasa2 lagi sehingga kini akan kemoist annya itu..haha..apa punya bahasa daa.Ainul pernah buat kek ni suatu masa dulu di sini..tahun ni tiba2 ainul buat surprise ataupun boleh di katakan maknya buat2 surprise sebab ainul baking kek ni masa maknya sibuk masak untuk lunch.jadi maknya terpaksa pura2 tak tahu apa yg berlaku..konon2nya lah .kesian lah wey kat anak akak tu..beria2 dia nak buat surprise tiba2 maknya berkata..ala mak dah tau..tak patut..tak patut..kan?..kan?.


chocolate moist cake
by
AinulHanis from
anymz mykitchen



bahan2
1 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh baking powder
1 cawan serbuk koko
keempat2 bahan di atas di ayak
1 cawan minyak jagung/masak pun boleh
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula

cara

panaskan kukusan
telur dan gula di pukul bersama hingga kembang
masukan minyak,susu pekat dan susu cair
masukan tepung,soda,baking powder dan koko
tuang adunan ke dalam bekas dan kukus hingga masak



close up sikit.



24 comments:

kasihredha said...

nampak moist sangatkan..
bestkan kak, bila anak buatkan kek unk akak.

ijayuji said...

kak animmmm!!!!!! nak kek cekelat!!!! kita lama betul tak buat kek cekelat! dah ada dlm list jugak ni! RV pun dlm list carrot kek dlm list, kek cekelat dlm list! ahahaha..tamak hihihi...

CT Delima said...

Assalamulaikum kak anim

gebus nya kek tu kak anim. alhamdulillah.. rajinnya anak kak anim ni buat kek... CT pun lama dah tak membaking kek ni. tgk bila ada kelapangan nak buat gak tapi buat 1/2 adunan jer :DD

Hanim said...

bestnya...anak buat tuk mak. jadi la kan, diorg sayang le tu :) kak anim, eh cam panggil name sndiri plak sbb kwn2 panggil saya anim @ hanim he3. kek tu brape inchi loyangnya, besar tak? nak CnP ye masuk list. TQ...:)

Zalinah Basir said...

Lama dah tak buat kek ni.. pagi ni tgk mcm nk buat pulak.. mmg sedap

nuwairani ismail said...

beruntungnya akak.....

Sheila Shafeareen said...

salam
wah best tu dpt hadiah dari ank buat kam mak kek
mmg npk moist le kek tu lembab cam ni saya suka..

Mas said...

waaahhh..bestnya dapat hadiah kek coklat....
lembut dan lembab jerk kek tu...

selamat hari ibu kak anim..

cik cek said...

Wah! bestnya kak nim dpt cake for Mother's Day...rajin anak dara kak nim....memang nampak moist coklat cake tu...nyum2 sedapppp....:)

anymz said...

to kasihredha
alhamdulillah,anak2 kalau kita ke dapur dia pun mula lah nak ke dapur..jgn di tegah..lama2 dia pun suka membaking jugak..hehe

anymz said...

to ijayuji
ko semua ada dalam list ika..buatnya entah bila lah tu..makan mac aje lah ya..itu pun kedekut sangat nak share2..huhu

anymz said...

to ct delima
sedap kek ni ct..akak belum pernah try lagi.selalu nya biarkan aje ainul buat sendiri..resepi ni pun dia dapat dari kawan sekolah dia..moist betul..mmg nyummy..seyes ni..hehe

anymz said...

to hanim
ha'ah lah rasa cam panggil nama sendiri je rasanya..alhamdulillah setakat hari ni anak2 takde masalah jika di suruh ke dapur..pokoknya cara kita melatih diorang hanim..jgn di tegah kalau diorang menyibuk2 kat dapur kita.
biasa kalau kita beli loyang ada tiga size kan?..yang ini ainul guna loyang yang size sederhana.size tengah tu..tak silap size 8".

anymz said...

to zalinah
cepat buat..masa tengah hangat di pasaran baik buat cepat2..

anymz said...

to nuwairani
alhamdulillah..syukur

anymz said...

to sheila
memang moist dan sedap..kaya dgn coklat..topping tu dia guna coklat chip bukan cooking coklat

anymz said...

to mas
selamat hari ibu jugak buat mas..
sedap mas kek ni..kaya dgn rasa coklat.

anymz said...

to cik cek
alhamdulillah..ada gak dapat homemade kek kan?..anak dara tu dah 15thn dah umur dia..kalo tak rajin tak tau lah..hehe

Hanim said...

ha'ah la kak, anak pompuan ni biar dia kacau kat dapo, biar nanti rajin ckit nolong. anak saya yg 5thn klu wat je kek coyat suka nak tolong kacau, ok gak saya masuk bahan dia kacau. last dah masuk loyang, saki-baki yg lekat kat mangkuk tu abis licin dia mkn hahaha. tu yg ditunggunya....tp ok la at lis dia suka tolong :)

Lady of Leisure said...

huwa rindunya... miss u kak anymz hehe.. harap masih belum terlambat untuk wish happy mother's day untuk kak anymz... :)

cikmanggis said...

Selamat hari ibu anym..ada lagi tak kek coklat tu hehe.ceria ceria selalu.

umi said...

selamat hari ibu kak anim, syoknye ada anak dara buatkn kek!rajin ainul!

Zaliedana said...

Assalam kak anim,uii bestnya da anak dara tlg wat kek..Nmpk pong mmgmoist jer.Eh rini jadi baik lak,saja lah,slalu duk usik2 kak nim,rini nak jadi baik jab,hihi..Jgn riso,xmnta kek nyer,coz klmarin dah mkn kek kat sr sorang 1 slice ngan hubby,hehe..

Ummi said...

Anim...kek ada lg tak tuh? Awat x hulur ke Ktn sikit...kta tgh malas nak baking2 nih..huhuuu