Saturday, 7 May 2011

Bingka Nestum Pandan Crunchy

Assalamualaikum semua
Hah!..tu dia..sesi membalas dendam nih.geram pulak tengok rumah kawan2 laju je post entri..akak pulak macam kura2..jalan slow2 haisshh..terasa lembap pulak..
Akak buat bingka ni petang tadi..sudah lama resepi ni dok terperap dlm draft..geram je akak tengok nestum kat atas bingka dalam dapur hasue tu.alhamdulillah petang tadi dapat jugak akak membalas dendam dan dan akhirnya dapat gak merasa bingka yang lemak manis nih..cuma kaler bingka akak agak pucat.. kaler ijo..stok dah habis..tapi akak guna daun pandan original..memang wangi dan sedap..terima kaseh hasue..resepinya akak tepek kat sini pulak ya..

Bingka Nestum Pandan Crunchy
by
anymz mykitchen

Bahan-bahan ( loyang 8x8 inci )

* 1 cawan tepung gandum
* 1 cawan santan
* 1/2 cawan susu sejat
* 2 biji telur gred A
* 1/3 cawan gula pasir
* 1/3 cawan susu pekat manis/krimer manis
* 1/2 sudu besar tepung jagung
* 1 sudu kecil garam halus
* 1 sudu besar butter - dcairkn
* 1/2 sudu teh pes pandan
* 1/2 sudu teh esen vanila(optional)
* 3/4 cawan nestum original

*Nestum secukupnya untuk ditabur di atas adunan




Cara-cara


1. Panaskn oven 180'C. Blend / kisar semua bahan
3. Sediakn loyang, masukkn 1 sudu besar butter & panaskn datas api yg kecil...
4. Masukkn/tuang adunan kedlm loyang, tabur bijirin nestum di atasnya
5. Bakar 45-50 minit @ sehingga masak (bergantung suhu oven)
6. Selamat mencuba & menikmati hasilnye.

13 comments:

kasihredha said...

wah special ni kak
sure wangi kan :)
Selamat hari ibu kakkkk...:)

Deliah's Deli said...

x pnh rasa bingka crunchy...nmpk sedap :p~

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

ish...takpernah lah cuba bingka ni..dah tentu sedap ada nestum..kita simpan dalam list...

HaSue said...

Waahh..laju yo sesi mmbalas dendam nih kak..kang x terkejo den kang..ekeke..
Dah ok laa tu kak..x pucat mane pun,natural beauty kan guna daun pandan..bak sini separuh loyang..
semerbak aje time bako ye kak..hehe

Zaliedana said...

hahaha..Kak nim,sblum tuh nak gelak dulu,Ishk apa pnya hajah bakhil lah akak nih,pewarna ijo dari arituh xbeli lagi,meh sini nak bagi 1 dozen,pasnih wat bingka byk2,bagi kat den ckit yo..Pstt,nyamfah tgk udang galah kat bawah..Eh kak anim sayang bucuk masham bacin,meh cikit bingka nak rasa...

zarin said...

memang special nih pasal ada nestum kat atas tu kan.. anyway, selamat hari ibu kak !

ziey said...

kak anymz...special ler rasa bingka nih...Selamat Hari Ibu..

Mas said...

akak...mas tak buat2 lagi bingka hasue ni..
nestum pun dah tinggal sikit jerk tu..ge..he..

selamat hari ibu kak hanim...

ady said...

as-salam kak
npk sedap ada nestum...ady copy resepinye dulu..on my list ni..

anymz said...

to kasihredha
memang wangi kak..sedap plak tu.


to Dell
akak memang suka nestum..bila nampak resepi yg ada nestum mesti nak cuba..sedap del..cubalah..

anymz said...

to nazrah
cuba lah..memang sedap..tapi kena adjust sikit kalau mau lagi lembut..:)


to hasue
huh..memang harum semerbak bau bingka..wangi je bau pandan tu..maceh sue.tapi kalau nak lembut kena adjust sikit kan?..

cik cek said...

Selamat Hari Ibu Kak Nim...

Emm...sedapnya nampak bingka nestum ni..rasa pandan ngan nestum mesti bestkan...:)

anymz said...

to zaliedana
hahaha..aku ni belum hajah beso lagi tu sebab jadi bakhil cik ct oi..baru hajah kecik je..huhu


to zarin
selamat hari ibu buat zarin jugak


to ziey
terima kaseh ziey..selamar hari ibu jugak buat ziey