Sunday, 13 February 2011

Lompang Salji

Assalamualaikum
Akak masih lagi seronok mencuba resepi dari majalah2 lama yg ada dlm simpanan ni..
Ada tu majalah dr tahun '90an lagi ..fuuhh..lama tul.
Resepi yang ini akak ambil dr majalah mingguan wanita..akak dah lama suka tgk kueh lompang yang dua warna.nampak berselera.
Seperti biasa akak masih dalam pantang dan semua kueh mueh akak bagi pada anak2 untuk di jamu kawan2 diorang di sekolah..



Lompang Salji



bahan2

300 gm gula merah - akak guna 150 gm
200 gm tepung ubi - akak guna 100 gm
400gm tepung gandum - akak guna 200 gm
300 gm gula halus - 150 gm
2.5 liter air - akak guna 2 cawan air biasa dan 2 cawan susu segar
1 sk kapur - 1/2 sk


cara

masak gula merah bersama air tapi akak bancuh gula merah bersama air panas mendidih menjadikan ia setengah cawan.
Gaul tepung gandum,tepung ubi bersama air dan kapur tapi akak blend semua bahan bersama dan bahagi kepada dua bahagian..
Air gula merah tadi di jadikan satu bahagian dan satu bahagian lagi di warnakan hijau.
sapu acuan dgn minyak dan letak setengah aduanan gula meraj dahulu dan kukus selama 10-20 min.
Kemudian tuang adunan hijau ke atas adunan gula merah.
Kukus lagi selama 10-20 min
Sejukkan sebentar baru di keluarkan dari acuan.
Tabur kelapa parut di atas kueh.


sesekali kita tukar rupa kueh lompang.


26 comments:

Chik Mimi said...

Assalam kak sangat cantik kuih lompang tu kak nak masuk list lah,psttt dah panjang berjela list ni heee

AZLITA AZIZ said...

salam kak Anim...
comelnyer kuih lompang 2 colour... cantik colour dia berseri2 macam tuan yg membuatnyer... comel aje...
tengok pada bahan2 dia rasa macam kuih kaswi pun ada jugak ye kak? rasa dia ada tak macam kuih kaswi kak?... ita mmg suka kuih kaswi... resepi lama2 ni mmg sedap kan?? sukalah tengok kuih tu..

Mas said...

wahhh..nmpk sedapp la kak...
cantik la tu...
nnti mas lak nk buat...
rasa macam lompang biasa ke kak...

~Norul Mas Hana ~ said...

Assalamualaikum kak anim,
cantiknyer kuih lompang ni..kagum la..hihi

kakngah said...

comeynye lompang...
cam syg pulak nk kunyah!

HomeKreation said...

Salam KakAnim,
Isyk sayang nya buat kuih molek2 tak makan, kasi kat Along je lah...hehe.

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Anim,
Sukanya tngk kuih ni...tak sabar nak buat..tak taulah, kalau tngk kuih2 yg di kukus ni buat Yatie terliur jek....minat sangat...masuk list....nak wat gak...tq kak...

FairyLilly said...

Apa ni Kak anim, bila masuk sini, mesti tergoda. Lepas tu teringinlahkan. Dedulu mak den selalu buek kuih ni. Tapi takdolah yang berlapis macam ini. Tapi den lomah bab2 nak ngukus ni. Mano lak nak cari kapur. Tak boleh jadi ni, kono cari gak sampai dapek. Mesti ado jual kan, tapi tak tahu lak diorang panggil apa kat sini.

anymz said...

to chik mimi
hehe biarkan panjang berjela mi,senang2 kita rujuk lah balik kat draft tu kan..try lah buat mimi..kueh ni besa2 je.kalau dah pernah buat lompang atau kaswi, hah!itu lah rasanya.


to azlita
ada ita..sikit lebih kurang je pun lompang dgn kaswi ni kan ita?..
cuma akak terpesona bila tgk gandingan dua kaler tu..nampak lain la sikit.

anymz said...

to mas
ha'ah mas rasa cam lompang biasa.akak cuma ubah jadikan dua kaler je.selalu tgk kat rumah org kenduri kueh2 mcm ni..kali ni tu yg akak try tu.


to norul
hehe..maceh norul


to kngah
aiiikkk..kngah, kalau sayang nak makan habis sape nak makan?..baik kngah makan penat tau akak hidang ni..air teh pun ada dah ni.hehe..:)


to along Roz
nah along..ambik 5 ketui..maceh tlg perabihkan..hehe

izahdaut said...

Aduhai kak nim ku yg comel..terpikat sungguh melihat kuih lompang itu. Hajat dihati mahu juge merasa.. Alangkah baiknya jika kita berjiran yee..

Uiii nak jugak nak jugak...

Lady of Leisure said...

ya ampun, comelnya lompang kak anymz, dua kaler gitu hehe

anymz said...

to yatie
cuba lah yatie..kalau buat dua tone tu nampak menarik pulak kan..
yatie memang suka mengukus kan..beruntung lah anak2 yatie ..:)


to fairy
ala takyah buh kapur pun tak apo..atau cubo cari kodai indian..raso ee mesti ado kek sanun tu kan?.

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
Waa canteekkkk le kak. Hijau+cokelat+putih. Ermm menawan. Saya pun dulu suka beli Mingguan Wanita. Resepi kat tgh2 tu dicabut dan disimpan jadi koleksi. Haruskah di keluarkan balik.Hehehehe

Nieza said...

Assalam kak anim....apa khabar kak?tq yer atas ingatan akak...weekend ni bz sgt mcm xtvt ada..btw menarik tgk lompang akak ni...kalau buat kat sini boleh ler bubuh salji real punya...gantikan kelapa ngan salji baru kena ngan tajuk tu ...hahaha gurau jer...harus dicuba ni:)

inaku79 said...

cutenyerr lompang ni... tp nak buat serba x cukup bahan... gula merah x cukup stok dah, kapur xde, acuan lompang takde.... nmpaknya terlopong jer la.... kekekekeke...

anymz said...

to izahdaut
huwaaa...tak dapek akak bayangkan kalo kita dok berjiran..mesti itu en somi akak fenin kepala dpt jiran cam izah..tapi bagus gak..akak masak lomak izah yg perabihkan..kan..kan..


to lady
hehehe..bila ada dua kaler baru nampak kecomelannya kan..kan...kan..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Kak Anymz
Huwaaaa... dah kluar kuih lompang pulak. Yg talam ubi keledek lum cuba nih dh ada yg baru...list pjg berjela..nk dulukan mana satu pun tak tahu..binggung!!! hehehe

HaSue said...

akak pantang ek..saye x pantang aih kak..kalau akak bg 5 ketui pun sy rembat nih..

p/s:ke nak ckp bahse swk lg baru akak nak bagi?hihi

Ayu said...

kak anim, cantiknya lompang salji ni..creativelah akak ni!!..

openid said...

Cantiknye kuih lompang... teringin pulak nak buat kat si kecit :)
Ijan

anymz said...

to kak sam
tu la pasal sam..akak pun sama..kalau beli majalah apa pun resepinya mesti nak simpankan?..masa tu tak terfikir pun yg kita akan gunakan suatu hari nanti


to nieza
akak sehat nieza alhamdulillah.
kahkah..takpe akak tau nieza gurau2 je..mula2 akak ingat nak perli gak kat org yg ada salji nun tapi bila menaip terus terlupa nak perli2 kat nieza..cuba letak salji atas kueh tu nanti,camne lah rupa dia kan.

anymz said...

to inaku79
eh!tak semestinya buat dlm acuan ina,buat dalam loyang pun boleh.


to mamahawa
takpe masukan je dlm list..panjang berjela pun takpe.janji simpan je resepi ni dlm kotak tu..esok2 bila free boleh buat..betul tak hawa..:)

anymz said...

to hasue
wey..ko main ugut2 akak ya sue..takmo..takmo..sepatah haram akak tak paham sue cakap ape tu hari..tobat dah..nah..nah..ambiklah..hihi


to ayu
ala bila dtg idea tu creative lah dia ayu..tapi manjang takde idea je skang nih..tak tau dah nak masak apa..bila dtg rajin,bahan plak takde,malas plak nak ke kedai..huhu


to ijan
buat nanti ya..jgn tak buat..:)

fara dean said...

Assalammualaikum..cantikk betul kuih lompang akak tu..suka sangat kuih ni..suka sesangat haha

Yanti Othman said...

kak cantiknya kuih.. kalo saya dok dekat mesti dah dapat rasa kan :( nak buat sendiri.. alahai tak brape rajin plak...