Wednesday, 16 February 2011

Red Velvet cake-cupcake

Assalamualaikum semua.....
Alhamdulillah sudah kembali ke rumah dengan selamatnya..dua tiga hari ni akak agak sibuk dgn beberapa majlis sempena sambutan maulidurRasul..
akak buat red velvet versi cupcake ni semalam sebelum akak ke kuala lumpur..buat kek ni utk anak2 adik yg dok sbn..saja seronok buat dlm cup yg akak beli kat ikea tu hari..cuma yg spoil nya red velvet akak tak jadi red sebab terlebih koko..tapi takpe lah..utk anak2 buah yg kecik tu diorang seronok lah tgk kaler cekelat ni kan...kek ni memang sudah menjadi kesukaan anak2 akak..lain kali nak cuba buat dlm cup yg kecik sikit..
Sebenarnya akak dah terlupa di mana akak ambik resepi ni.tapi korang boleh tengok juga kat rumah RIMA yg memang terkenal dgn kecantikan dan kesedapan keknya.puas akak ronda2 rumah kawan2 nak mencari balik dimana akak cedok resepi sedap nih.minta maaf pd yg berkenaan ya.di rumah zarin pun ada tapi korang boleh juga tgk resepi ni DI SINI.
Ini versi akak nak cepat dan buat ikut suka hati je..kalau mau cantik buatlah topping menggunakan whip cream..di lain masa akak post cupcake dgn topping whip cream ya.


Red Velvet Cake-versi cupcake

bahan2

2 1/2 cawan tepung kek-di ayak
1/2 sk garam
2 sb koko
1/2 cawan butter
1 1/2 cawan gula
2 biji telur
1 sk esen vanila
1 cawan buttermilk-(1 sb cuka + 1 cawan susu segar-di adun 5 min sebelum guna)
2 sb pewarna merah
1 sb cuka
1 sk baking soda
1 sk baking powder


cara

Gris acuan.akak guna cup cake.
Ayak tepung,garam dan koko bersama.ketepikan.
Dalam bekas berasingan pukul butter dan gula hingga kembang.masukan telur dan pukul sebati.
masukan tepung dan buttermilk berselang seli.di mulakan dgn tepung dan di akhiri dgn tepung juga.
Campurkan cuka,pewarna merah,baking soda dan baking powder bersama dan tuang ke dalam adunan.
Gaul rata dan bakar hingga masak dgn suhu 190 atau mengikut keadaan oven masing2.
Dah masak boleh juga di hias dgn cream atau topping yang telah di nyatakan.




tak rugi mencuba..memang sedap

20 comments:

fara dean said...

wow!!
moistnya...
bila lah nak try ..makan akak buat..hihi..

izahdaut said...

adussss.. memang la ngencess... tak pernah try lagi..yang mana satu paling best kak ek...yang pernah akak try la..nak cuba jugak satu hari nanti...nama nya kan main sedap..cemana lak rasanya yeee

kasihredha said...

Patut le dapur sepi yo..
sibuk yo kak..
tapi dalam sibuk2 ado yo kue yg jadi...nak try buatlah nanti :)

anymz said...

to fara
buat adunan ni letak dlm cupcake cenggini dapatlah 24 ketul semalam..habis dah.boliau..hehe


to izahdaut
akak pernah try yg versi bronis dan kek.dua2 sedap zah..smlm akak bg kazen yg keje kedai kek rasa..dia pun kata sedap..kalah coklat kek katanya..
akak suka sbb ada kelainan pd rasanya sbb mungkin ada cuka kot.
mm entahlah...cuba lah..kalau rajin letak cream cheese sekali ya.boleh menambahkan kesedapannya itu.

anymz said...

to kasihredha
iyo lah kak..semalam memang sibuk bona...sampai rumah pun dah jam 2 pagi..loteh tapi seronok boto di masjid wilayah smlm..hehe

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
Nampak cam sedap je kak. Bila le saya nak mengekek. Tensen je tngok kek kat dapur orang. Kak nak rasa sikeet boleh?

K.Nor said...

kalau ada cuka mmg sedap kek tu.. cam eggless chocolate cake resipi dayang.. mmg sedap walau tak ada telur. nor duk survey banyak resipi red velvet (sbb mmg plan nak cuba), semuanya letak cuka + soda bic. last sekali sebelum tuang dlm loyang. ni utk bg kek gebu. selain tu letak buttermilk gak..

bila la nak buat nih..

NoorMasri said...

tengok pun dah tahu sedap...klu dapat rasa laaaagggi sedap hehehe

Naz said...

Salam kak Anim..
Sampai dah kek ni ke rumah akak..Bila laa Naz nak buat nie???

Mas said...

peerrhhh..terbaik punya red velve tu...
buat mas tergoda jer....
terliur dah tengok....
nnti nk buat gak...he..he..

harleena said...

kak Anim, nak kek tu.. Malas nak buat lagi.. tak de oven, mikrowave oven ni tak best buat kek....

Lady of Leisure said...

sexy tu cake ni, famous pulak tu lately kan kak.. :)

anymz said...

to kak sam
wualaikummussalam.
tak boleh rasa.kena buat sendiri..kek ni memang sedap di tekak akak..cuba lah sam..
puuh..puuh..akak tiup angin mengekek kat sam pulak.hehe


to knor
trima kaseh nor di atas penerangan yang sgt jeles tuh..akak ni biasa buat kek je tak tau intipati cerita kat dalamnya..belum pas periksa lagi.hehe..
erkk..cepat buat nor.tak rugi mencuba.

anymz said...

to noormasri
wah..wah..mana aci gitu..
meh..meh kita bagi rasa je ek..nak tau sedap ke tidak kena buat sendiri baru feeeeel gitu.muhahaha


to naz
akak selalu buat versi bronis je naz..tapi versi cupcake ni pun sedap..anak2 akak mmg suka dgn kek velvet ni.akak laaaaaaagi suka..keke

anymz said...

to mas
bila nak buat tu mas..?
kalau buat nanti jgn lupa jemput akak sekali ya..nak rasa air tangan mas pulak.hehe


to harleena
ya la kan..microwave oven ni feeel dia lain sikit kan?..alolo..ciannya ni akak bagi seketul..ni je yg tinggal.cukup lah kan?..hehe


to lady
ayoyo..sexy tang mana tu lady..hehe
kek ni mmg agak famous sekarang ni..mungkin sebab senang nak buat kot.cuba lah lady..sedap..

hana said...

Alahaiiiii nih yg makin geram dan geram nihhh... camno ghaso dio kak oiii.... bak sini sejibonnnn....

Anie said...

Kak Anim,

Cantik arh corak dkt atas kek tu ;) berkenan sungguh di mata dan hati ini ahakksss.....

~ Cik Azz ~ said...

Rajinnya...

Ni dah boleh buat jual dah ni... Bukan takat anak2 je makan, kastemerpun boleh merasa sekali...

Dah lama tak masak2 camni sebab anak2 buah semua sekolah kt rumah parents dorang... Kena tunggu cuti sekolah baru asak skill balik.. hehe..

Ida Ddapur said...

sodap2...resepinyer ada sikit jer beza ngn ida buat..nanti leh try yg ni lak..atas tu cheese ke k'anim

Nieza said...

Assalam kak anim, ada lagi tak kek ni kak..berkenan sungguh...sedapnya!..:)