Saturday, 5 February 2011

Portuguese Egg Tart

Alhamdulillah sejak beberapa hari yang lalu baru hari ini akak berkesempatan bersiaran semula..Sibuk tu tidak lah sgt cuma kena hadhir kenduri dan itu pun pergi makan jer,.. tapi sejak dua tiga hari ini akak mengalami masalah sakit urat..macam nak kena flu pun ada..antara rasa nak demam dan tak demam dan telah membuatkan mood terus bertukar..badan rasa bisa2 dan masalah urat bersimpul ni masih belum dapat di selesaikan lagi gara2 cuti CNY..
Ini pun akak tak sampai hati kerana kunjungan adik2 dan teman2 ke sini belum dapat akak balas lagi..insyaAllah bila semuanya sudah pulih akak akan kembali BW ke dapur adik2 dan teman2 ya..
Egg tart ni akak buat bila adik akak balik bercuti baru2 ini..resepi akak ambil di rumah HANA.cuma akak buat taklah secomel hana..dan puff pastry nya tidak berapa crispy..insyaAllah akak mesti nak cuba lagi dalam masa yg terdekat ini..bila buat hati tak puas ni,mula lah rasa nak meroyan je kan?...meh kita tgk resepi..

Portuguese Egg Tart


Bahan-bahan (5-6 biji)
  • 1 keping Puff Pastry
  • *Bahan-bahan A*
  • 1/4 cawan Gula Halus- klu tk suka manis leh kurangkan sedikit
  • 1/4 cawan Susu Cair atau Susu Segar
  • 1/4 cawan Whipping Cream
  • 3 biji Telur Kuning
  • 1/4 sudu kecil Vanilla Extract
Cara-cara
  1. Panaskan oven, 200ºC.
  2. Masukkan semua bahan-bahan A dalam mangkuk dan kacau sampai sebati. Ditapis dan diketepikan.
  3. Potongkan puff pastry kepada 6 keping bentuk bulat. Cucuk permukaan puff pastry yg telah dipotong dgn garpu.
  4. Masukkan puff pastry yg dipotong ke dlm tin muffin@alumminium cup@acuan tart shell.
  5. Isilkan campuran telur ke dalam setiap puff pastry 3/4 penuh.
  6. Bakar selama 20 minit. Biar sejuk dalam tin muffin selama 5-10 minit sebelum dikeluarkan.

egg tart menunggu masa utk di ngapppp




close up sikit..walllllaaaa...memang sedappp




21 comments:

Siti Suhaila said...

feberet tu...bli kt kdai smpai rm1.60 sebijik...skali ngap dah habes..huhu

Nieza said...

Kak Anymz,sedapnya! sukala egg tart itew. alahai sakit yer kak siannya maybe byk mkn benda yg beragin kot...susah juga saya nasihat pasal angin ni kena rujuk doc la maybe ada sakit lain pula.kalau nk demam tu kena bykkan minum air dan mkn byk buah vit c insyaAllah semoga cepat baik yer kak..:)

hana said...

kakak manisssss... itu tat ader lg takk?? klu dah abes buat lagikkk... kekekekee...

Mas said...

tak sihat rupanya akak sorang ni....
moga akak cepat2 sembuh yer...
suka tart..sedappnya..

kakpah said...

sodap e.. mintak sikit.

Lady of Leisure said...

salam kak anymz,
sedapnya tart ni fav lady ni kak, sekali makan boleh 3-4 ketul.. ehhe..
anyway, moga kak anymz cepat sembuh k.. take care.. :)

Ida Ddapur said...

slm kak nim...tk sihat yer...akak kena byk berehat tu...kak!sedapnyer p.egg tart ni...ida belum cuba buat lagi..mmg dh dlm list...nanti bole try juga

Deliah's Deli said...

kak anymz tunjuk ape pun sedap jer..kecur menengoknya :p~ tp sy x pnh mkn tart telur..x tau nape..:)

anymz said...

to siti suhaila
ha'ah..sekarang ni dah naik rm 1.80.agaknya.memang mahal kan..tapi sedap punya pasal mesti nak beli setiap kali ke bakers cottage.hehe

anymz said...

to nieza
egg tart ini memang sedap nieza..resepi2 dari hana insyaallah tidak mengecewakan...

rasanya akak berpantang makan benda2 berangin ni tapi tu lah bila dah nak kena tu ada aje jalannya kan..skang ni dok berehat je lah sambil2 ngadap pc..

anymz said...

to hana
mana ada lagi lorrr..sudah habis la adik manis..
woit..adik manis mau diet tak bole makan ini egg tart..nanti pipi jadi macam pipi anakanda darwish.kekeke

anymz said...

to mas
ya lah mas..itu yg sepi tanpa berita sejak bbrp hari ni..hari ni baru rasa lega sikit.itu pun kena gak masak2 kan..anak2 semua nak balik ke destinasi memasing,kesian pulak akak nengok.

anymz said...

to kakpah
boleh tapi kakpah kono tukar dgn cream puff air tangan kakpah dulu..hehe

anymz said...

to Lady
trima kasih lady..
waah,,lady boleh makan sampai 3,4 ketul.mesti body lady burn fatnya aktif kan?..kalau akak lah makan satu je dah terasa2 lemak2 kat sudut2 badan nih..hehe

anymz said...

to IDaDapur
try buat Ida.sedap.nak buat pun senang je.kocak2,masak sekejap then bakar..hehe

anymz said...

to Dell
cuba makan egg tart gaya ni dell.memang sedap sangat.tart jenis ni memang jadi feveret anak2..tak cukup satu adunan..kalau buat ni mesti kena buat 4 atau 5 adunan barulah rakyat jelata puas hati.hehe

kasihredha said...
This comment has been removed by a blog administrator.
kasihredha said...

Cepat sembuh kak...
take care..
best tart ni, tak pernah buat..beli je. Nanti boleh cuba buat pula.

Siti Suhaila said...

yup...sedap pny pasal..mahal pon sanggup bli...mkn tgh panas2..wow nikmat dunia...

Naz said...

Salam kak Anim,
Anak Naz yg sulung suka sgt egg tart ni..Nanti nak try buat ikut resepi ni lak lah..

HomeKreation said...

Salam Anim. Orang dah sua, kita datang siap nganga mulut ni....hehe.