Sunday, 13 February 2011

Udang Goreng Oat Berkari

Assalamualaikum..
Alhamdulillah dapat jugak akak bersiaran hari ni..maklum selalu hujung2 minggu begini..sibuknya tak boleh nak cakaplah,..padahal rakyat di rumah ni sudah mula berkurangan lepas diorang cuti panjang sempena CNY tu hari.
Lauk ni akak masak tengahari tadi untuk ainul dan wazir.Diorang tak kesah pun kalau takde lauk berkuah maka maknya ini pun ambil kesempatan je lah kan.masak cincai2 je..akak jumpa resepi ni dulu2 di majalah saji..tapi banyak yang akak derhaka kan sebab resepi asal akak tgk agak leceh..setelah di olah begini lah rupanya..


Udang Goreng Oat Berkari

bahan2

10 ekor udang size sederhana-di potong sedikit hujung kepala dan ekornya.bersihkan.ketepikan

bahanA
1 biji putih telur-di pukul
sedikit garam
sedikit lada sulah
sedikit tepung ubi

bahan B
2 sudu besar oat
3 keping biskut cream cracker
3 tangkai daun kari
semua bahan ini di kisar menggunakan mesin pengisar kering
2 ulas cili hidup-di kisar dgn mesin pengisar kering
2 ulas bawang putih-di sagat


sedikit minyak

cara

Gaul udang bersama putih telur dan lada sulah.biar sebentar.kemudian gaul udang bersama tepung ubi dan goreng sehingga masak.angkat
Keluarkan minyak dan tinggalkan sedikit.
Tumis cili hidup dan bersama bawang putih hingga naik bau.masukan bahan2 A dan masukan udang dan kacau rata hingga berwarna keperang2an..(spt dlm gambar)
sudah masak sedia untuk di hidangkan


makan dgn serdak tu pun dah sedap.




12 comments:

zarin said...

kak anim...mintak sikit udang ni...baru tadi kita dok tengok resepi udang ni kengkonon nak buat tp tengok akak dah buat dulu...jd kita mkn kat umah akak je lah ye :D

K.Nor said...

k.anim!!! nor dtg bawak telur ikan goreng ni, tukar dgn udang ni ya.. :)

kasihredha said...

knock...knockk...
Assalamualaikumm..
saya datang nak makannn...

Mas said...

kak anim...nak udang tu...nmpk sedapp la..

izahdaut said...

Sedap ye kak nim.. Ada biskut lagi tu resepi ni. Klu ltak oat je ok jugak kn. Ha bak sini udang sikit... Ganti ngn popcorn ciken yg kak nim bantai tadi yo

anymz said...

to zarin
sedap lah udang goreng cenggini zarin.s/thing different..nyesal pulak lambat ikut resepi nih..yang ini ada biskut..rasa dia cukup lemak


to knor
maceh nor..sedap tul telur ikan,tapi hati2 ya nor kandungan protein dia cukup tinggi tu.


to kasihredha
wualaikummussallam...
isshh..anak sape lah ni..bukak2 pintu nak makanan...hehe

anymz said...

to mas
nah 4 ketul mas..cukup lah sorang satu kan..budak2 dua org ni pun tak habis makan jugak.dah mak pak dia tak makan..hehe


to izahdaut
sedap ko izah oi..ada biskut ni ada kelainan sikit.letak oat saje pun boleh...hantam sajelah labuuuu..

hana said...

makcikkk animmmm.... sila dengarkan pantun saya...

jika ader sumur di ladang,
boleh saya numpang mandi,
klu ader lagi yang terhidang,
meh ler campak sebaldi ke sini....

anymz said...

to hana
oh makcik hana..tunjuk skil berpantun pulak ya..hari ni otak jammed..esok lah akak balas ya..
ni jgn lupa bwk balik udang sekali..esok2 dtg sini bawak sekali udang galah nippon mari ya..haha

inaku79 said...

yg camni ratah sedap ni.... tp kena hadap sepinggan la.... hahahaha...

ozzy said...

Assalam..

memang sedap nampaknya resepi ni..

Cik Embun said...

Acik Anim - sy nak try buat ni la... cam sedap ja... =)