Wednesday, 23 February 2011

Strawberry Swiss Roll

Assalamualaikum
Kembali bersiaran setelah satu hari akak memendamkan diri..cuma pegi BW kejap2,tinjau kejap2 sekadar melepaskan rindu..
Hari ni akak buat swiss roll.dah lama teringin tapi tak teringat..
Akak ambik resepi dari rumah CMG dan CMG pulak ambik dari mamafami...kalau ikut tajuk tu strawberry swiss tapi satu strawberry pun tak ada,cuma letak jem strawberry dan kaler merah.
masa proses membuat ni akak agak terkonfius(sila abaikan bahasa ini)sedikit bila akak tengok tepung tu cuma 11/2 oz je..eh!mat ni biar betul,maklum last sekali akak buat menda alah ni masa akak ting 3,kelas sains r/tangga...kekekeke...dah tua camni baru teringin nak buat semula..
Akhirnya menjadi jugak.meh tengok resepi yang akak copy paste dari rumah CMG.
Mat ku pohon keizinan dari mu ya.

Buat2 tak nampak mana yang tersopek tu ya
Strawberry Swiss Roll

Bahan2

3 biji telur gred A*
2 oz gula halus*
1/2 camca teh baking powder*
1 camca teh esen vanilla*
1 1/2 oz tepung gandum*
1/2 camca besar susu tepung*
1/2 camca besar ovallate*
2 oz mentega, dicairkan
Sedikit pewarna merah
Strawberry filling @ jem, secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan2 bertanda (*) dalam mixing bowl, putar dengan kelajuan tinggi sehingga kembang (7 - 8 minit). Tuang mentega cair dan gaul rata dengan spatula.
  2. Cedok 3 camca besar adunan dan gaul dengan sedikit pewarna merah. Tuang adunan biasa dalam loyang swiss roll yang telah dialas kertas minyak. Ratakan.
  3. Sudu2kan adunan merah dan lorek2 dengan chopstick untuk mendapat kesan marble. Bakar dalam oven pada suhu 180C selama 20 minit. Sejukkan sepenuhnya sebelum disapu dengan strawberry filling@jem dan gulung kemas2...


Sila buat2 tak faham kenapa jem tu tercalit kat situ.


17 comments:

Nieza said...

Assalammualaikum kak anim, apa khabar? sedap lak nengok kek gulung pepagi kat sini nk 2 ketoi wat b/fast ni kak...hehe

hana said...

akakkkkk...kiter nak segulung!! tak mo potong2.... tak bes sbb nak makan banyak! muekekekekeke

izahdaut said...

Sapa tido petang kak. Sapa ? Sapa? Waaaaaa cantiknya kejadian kek neh.. Lawaaaa lawaaa. Akak mmg terror. Saya buat ni tak jadi.. Huhuhu..

HaSue said...

*ngah buat2 x paham ni ngapa jem tu tercalit kat situ kak..hahaha..

terer ekau buek kek roll nih kak..den suko nengok eh..bilo laa den nak mengeroll ni hah..hihi..hancus bhs nogori den taram.. :P

kasihredha said...

kalau akak buat sure tak jadi...usahkan kek gulung2 camgini, kadang2 kek biaso pun tak jadi :(
kak anymz memang terer...
puji sudah...apalagi...kasi le kek tu sini sikit...hehehe

Chik Mimi said...

wah kak sy dah lama teringin nak buat sr ni cuma bila pikir bab nak menggulungnya tu yg fail ku pendamkan aje hasrat di hati

Yatie said...

Assalammualaikum K.Anim,
Kira menjadilah swiss roll akak tu..kalau Yatie buat, tak tau lagi hasilnya....tak pakar bab mengulung2 ni....tapi nak cuba gaklah....dah makin pnjng list Yatie ni...hehehe..

Mas said...

kak animm..cantik la gulungan tu..
mas tak pernah try lagi...
senang tak nak menggulung tu...takut terkepek lak..he..he..
tu yang mas tak berani buat lagi...
ngendeng kek akak sekeping la..

anymz said...

to nieza
wualaikummussalam nieza.
haha..kita buat minum petang lah nieza..nak bfast kena gi rumah ijahdaut nuuun..dia tgh seronok makan roti tu..tapi jauh nieza dtg.nah 2 ketui..keke


to hana
tak aci hana,..mana boleh bagi. akak nak ring ring tu dulu baru leh tuko dgn roll roll nih..kekeke

Ummi said...

salam Anim...wah dah bawak penyakit swiss roll pulak, x lama lg ramai la yg mengroll pulak....hehee, Ummi pun lama dah x buat swiss2 roll nih...apasai la maleh tul! Mula2 berblog excited komain, lama2 dah byk try..maleh..hahahhaa

anymz said...

to izahdaut
entah lah semaaah,(toleh kiri kanan ni)..akak pun tak tau sape yg tido ptg..ada org tuduh ko tido ptg ke semah.hehehe..gurau2 je ya semah..

dulu2 akak pernah buat swiss roll ni..kita kena buat nipis2 supaya mudah nak menggulung,kalau tebal tu yg terkopek sana sini tu..cuba lah semah eh! izah..tersasul plak..hehehe


to HaSue
sebelum apa2 katok kepala sue tiga kali.bape kali nak cakap tak paham2 lagi ni?..hehe...entah le akak pun tak paham nape jem tu leh tercalit kat situ..tiba2 je dia ada kat situ.
waaah!terrer gak kau cakap negori yo sue..salute kau nih..samo lah kau dgn ijahdaut aka semah tu hah..kalau pass nanti akak hadiahkan kau buah diyan bilo tibo musim nanti yo..book kapalterobang tu copek sikit.muhahaha

Mimiey.. (^-^) said...

kak nim, mie memang buat2 xnampak je yg tersopek kat situ...mie nampak 3 keping roll ni dok tunggu mie suap masuk mulut je...hehheheheh

anymz said...

to kasihredha
hari ni akak membaking dgn penuh kasehsayang kot kak..tu yang jadi tu.
kalo tidak mesti ada yg tersopek la,terkopak la..hehe


to chik mimi
senang je nak gulung tu mimi..jgn buat tebal2 nanti susah nak gulung..resepi yang ni sedap..cuma akak letak terlebih jem jadi manis lah sikit..dah habis licin pun mimi.

anymz said...

to yatie
wualaikummussalam yatie
ala tak cuba tak tau
yatie buat mesti lagiiii cantik.tangan akak ni dah keras.tu yg ada sememeh2 tu.tapi jgn buat tebal2 ya yatie nanti susah nak gulung..guna loyang 25cmx25x3cm..


to mas
senang lah mas..tak cuba tak tau kan..mas cuba lah buat..pastikan keknya jgn tebal ya mas,buat yg sedang2 cam akak atau cik mat punya tu.insyaallah menjadi mas.


to ummi
ummi dah kira expert gak lah tu kan..maleh2 pun bila start mengeroll terus menjadi,macam kami yg amatur ni masih terkial2.bila buat nampak cantik,rasa vangga betul.hehe

anymz said...

to mimiey
aduuuh..nape mention kat sini yg tersopek tu??...malu arrrrrr..
nah 3 ketui gi main jauh2...wakakaka

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
Kak vontot kami sakit kena babab. Nak 2 ketui boleh.

Amy Syaquena said...

wah menariknya..kalau dapat makan nie memang bestkan..x de ke sapa nak hantar nie hehehehe...


p/s: jemput join contest sinar raudah

http://sinarraudah.blogspot.com/2011/03/contest-resepi-pilihan-sinar-raudah.html