Wednesday, 9 February 2011

Masak lemak keladi bertempoyak

Assalamualaikum..
Harap jangan marah ya...balik2 n3 masak lomak.
sebenarnya akak masih dlm kecemasan sebab tu akak tak dapat nak membaking hari ni..rasa cam nak buat cipon cam kat rumah hana..,tgk bingka rumah izahdaut tu pun teringin gak.eh!apam katrumah mas duniaku tu pun nampak best gak..tapi hari ni telan air liur je tgk semua tu..FIL akak dah dlm ICU skang ni..jadi akak dapat masak lauk ni je hari ni.ni pun first time akak masak lauk style begini..mula2 nampak keladi kat pasar tu akak tanya makcik pasar.

ni apo ni makcik?
makcik jwp..keladi lah..
akak tanya lagi..gatal tak?
isssshh..mano lak gatal..dah byk kali den masak..takdo lak gatal doh..buek gulai tempoyak buh sorai sebatang sodap....
muhahaha...kalau sape tak paham tu sila buka kamus n9 ya..hehe..

bahan2

1 ikat batang keladi dan sedikit isi
1 batang serai-di titik
3 sb tempoyak
3 cawan santan-tak guna santan pekat sebab tempoyak akan memekatkan kuah.
1/2 genggam ikan bilis
3 sb cili padi yang sudah di tumbuk
sedikit serbuk kunyit atau kunyit hidup yang di tumbuk bersama cili padi

cara

bersihkan keladi dan rebus sebentar dan buang airnya ketepikan
masukan santan sekali dgn tempoyak.cili padi,ikan bilis dan serai ke dalam periuk.
Jerang hingga mendidih dan masukan keladi.
didhkan sebentar dan sedia untuk di hidangkan..

keladi ni muda betul.ni lauk akak je lah.anak2 tak reti makan ni.


ulam sampingan.jering dan sambal bacang.

13 comments:

lemongrass said...

Kak Anymz,
Salam. Sakit apa FIL? Semoga FIL Kak Anymz sembuh seperti sedia kala.
I tak pernah makan masak lemak keladi, sure sedap sgt2 kan klu mkn dgn nasi panas, ikan goreng garing dgn sambal belacan.....

izahdaut said...

ya Allah...tutup mata tengok masak lomak..ya Allah..pengsan terus tengok ulm jering..arrgggg..memang blog kak nim ni antara kawan baik lemak saya..rasa skrg jugak nak makan nasi..hari tu kan punya la teringt2 masak lemak kak nim ni, ajak hubby gi makan kat kedai masakan kampung..fuhh lega..tapi kejap je la kan lega tu..time ni meruntun2 balik nak makan. (nampak sangat malas masak..kiki)

moga fil kak nim cepat sembuh n semua urusan dipermudahkan Allah ye..kak nim jangan lak feeling lebih2..kena rehat jugak ye

Sue* mamaID said...

wah...sedap..menu pembuka selera nie...

Mas said...

mas klu makan keladi memang tak gatal....
kak anim..nak seperiuk...rumah mas klu masak lomak memang laku....
sebab tu boleh dok n9 kan....
arrgghh..terliurnya tengok...sodappp tu....

Nieza said...

assalam kak anim, wah mabeles sungguh masak lemak ni kak...saya suka sgt lagi pedas lagi best ni..btw didoakan semoga FIL kak anim cepat baik yer..:)

kasihredha said...

keladi kalau masak dgn siput sedut pun best kan kak.

tak tahan melihat sambal bacang tu..

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
Baru cadang nak gerak pi kuantan. Tapi kena tukar plan le pergi rembau dulu tolong kak anymz abiskan itu gulai tempoyak dulu. Ok tak kak? Bukan senang nak dapat offer cam gini. Rugi kalau akak tolak. Hehehehe

TopsyTurvyMum said...

Salam kak anymz,
semoga FIL akak cepat sembuh..
huh haiiiii...tak tahan tgk lemak temnpoyak keladi akak ni..
saya tgh buat tempoyak ni, ntah bila la jadinyaaa..keladi la pulak nak kena carik!

HaSue said...

kak anym..kamek org sarawak paham jak apa nok di klaka kitak ya eh..klaka negeri 9 tauk jak kamek walaupun sik banyak.hahaha..masak lomak cili api mmg sodap.teringat drama kat tv tuh..hihi..
dah lama x mkn btg keladi..adeh..sodap2

FIL akak dah ok ke?semoga dia cepat sembuh yer kak..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Kak
Argggg... lauk lemak keladi ngan sambal belacan siap ngan ulam jering nih mmg fav hawa. Lauk gini kalau blk kampung mkn ramai2 fuyooo terangkat!!!!
Anyway... semoga fil akak Anymz cempat sembuh yer :)

anymz said...

to LG
hari tu FIL jatuh kat dapur rumah sis in law patah tulang pinggul..nak operate tak dpt2 lg sebab jantung dia lemah pulak.


to izahdaut
wakakaka...ko ni zah maleh ko apo..
tapi mmg tau, kalau anak2 kecik lagi mmg kureng sikit nak masak lauk lemak2 ni kan?akak dulu camtu la..alah zah dua org je yg nak mkn..beli pun takpo..tapi akak tau ko ni memang maleh nak buek masak lomak..meh dok berjiran dgn akak.biar hari2 akak tampal lomak kek badan ko tu..


to sue mama ID
memang lauk2 cenggini memang berselera kita di buatnya kan?.

anymz said...

to mas
sok2 kalau da dok negeri,leh lah kira berlemak2 selalu kan mas..
akak mmg fobia sikit kat keladi ni mas..dulu2 pernah beli, masa akak cuci keladi tu, dah gatal2 tangan akak dah..itu belum masuk tekak lagi tuh..


to nieza
insyaallah..amin atas doa nieza tu.
lauk cili padi mmg sedap kalau pedas2 kan nieza.kena rasa dgn asam dan garamnya memang mabeles jadinya lauk tu

anymz said...

to kasih redha
akak pernah buat dulu kak..nanti jgn lupa tgk kat entri akak yg lepas2.kat masakan kg..ada gulai siput kat situ..mmg sedap keladi yg ini nnti nak beli lg kat makcik tu


to kak sam
boleh2...lenkali akak masak ko perabihkan ya sam..memang di alu2kan tu,,akak suka masak je lauk cenggini tapi bila makan ambik lauknya aje..kuah tak ambik takuuuuut wei.